Vyriausybėje pristatyti nauji COVID-19 ribojimai: dalis įsigaliotų jau kitą savaitę

Vyriausybė trečiadienį svarstė naujas COVID-19 pandemijos valdymo priemones, tarp jų – izoliacijos, kaukių dėvėjimo pokyčiai. Numatomi ir Galimybių paso pokyčiai: praėjus 7 mėnesiams po vakcinacijos, norintys pratęsti jo galiojimą turės pasiskiepyti trečiąja vakcinos doze.

V.Skaraičio nuotr.
V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2021, 3:18 PM, atnaujinta Nov 10, 2021, 4:17 PM

Šias priemones Vyriausybė planuoja patvirtinti pirmadienį.

„Prognozuojama, kad per ateinančias dvi savaites Europoje padidės sergamumo, mirtingumo rodikliai, hospitalizuotų ir intensyviosios terapijos skyriuose gydomų pacientų skaičius.

Artėja kalėdinis laikotarpis, tad tikėtina, jog situacija blogės, jei ir toliau bus netaikomos papildomos pandemijos valdymo priemonės“, – perspėja SAM.

Operacijų vadovo sprendimu numatoma:

– Jau nuo kitos savaitės keistųsi izoliacijos taisyklės. Privaloma izoliacija po kontakto su sergančiuoju, vakcinuotiems asmenims iki tyrimo atlikimo – nuo 2021 m. lapkričio 17 dienos;

– Nuo pirmadienio, lapkričio 15 dienos – įpareigojimas visiems dėvėti tik medicinines kaukes ar respiratorius;

– Nuo gruodžio 1 dienos būtų įvestas privalomas kaukių dėvėjimas visiems mokiniams ir ugdymo įstaigų darbuotojams;

– Nuo lapkričio 17 dienos numatoma galimybė pasiskiepyti sustiprinančiąja doze jau po 4 mėnesių.

Vyriausybės nutarimu planuojami pokyčiai, kuriuos tikimasi priimti pirmadienį:

– Galimybių pasas privalomas vaikams nuo 12 metų. Planuojama įsigaliojimo data – gruodžio 28 diena.

– Galimybių pasui gauti – tik PGR tyrimas, jo galiojimas – 72 val. Planuojama įsigaliojimo data – gruodžio 1 diena.

– Galimybių paso galiojimo terminas po pilnos vakcinacijos – 7 mėnesiai. Planuojama įsigaliojimo data – gruodžio 1 diena.

Vyriausybė planuoja Galimybių paso galiojimą susieti su trečiąja, sustiprinančia vakcinos nuo koronaviruso doze. Po antrojo skiepo (arba po pirmojo – „Janssen“ vakcinos atveju) Galimybių pasas galios 7 mėnesius. Norint pratęsti Galimybių paso galiojimą, reikės sustiprinančios dozės.

Tuo metu izoliacijos pokyčius pasiskiepijusiems asmenims ministerija argumentuoja išliekančia rizika užsikrėsti.

„Nors pasiskiepiję asmenys turi gerokai mažesnę riziką užsikrėsti COVID-19 liga, tačiau tikimybė išlieka, todėl nuo šiol pagal pilną skiepijimo schemą paskiepyti žmonės po didelės rizikos sąlyčio su sergančiuoju COVID-19 liga privalės izoliuotis, kol gaus neigiamą tyrimo atsakymą“, – aiškino SAM.

Tiesa, siūloma privalomos izoliacijos išimtis – ji būtų taikoma pasiskiepijusiems sustiprinančia doze, taip pat tiems, kurie vakcinuoti pagal pilną schemą ir praėjo ne daugiau kaip 4 mėn. nuo paskutinės dozės.

I. Šimonytė: anksčiausiai pasiskiepijusių žmonių imunitetas slopsta

Premjerė Ingrida Šimonytė Vyriausybės posėdžio metu pateikė argumentus, kodėl reikėtų Galimybių paso išdavimą susieti su sustiprinančiąja trečiąja doze.

„Mums kritiškai svarbu yra keletas dalykų, kad tie žmonės, kurie dabar yra neblogai imunizuoti – arba dėl to, kad yra pasiskiepiję, arba dėl to, kad jau nemažai ir persirgo, ypač jaunesnėse amžiaus grupėse, kad tas imunitetas išsilaikytų“, – sakė premjerė.

„Tai reiškia, kad žmonės, kurie seniau buvo paskiepyti, suskubtų pasiskiepyti trečiąja doze. Ir kitos šalys, kiek dabar matyti, svarsto savo vadinamųjų COVID pažymėjimų pririšimą prie revakcinacijos“, – pridūrė ji.

Jos teigimu, dabar privalu į imunitetą žiūrėti kaip į kintantį dydį, kadangi anksčiausiai pasiskiepijusių arba anksčiau persirgusių žmonių imunitetas slopsta.

„Pirmieji žmonės buvo paskiepyti sausio mėnesį ir jie jau turi revakcinuotis bet kuriuo atveju, ypač jeigu tai yra vyresni žmonės, kur turime patys savo padarytų tyrimų ir matome, kad su amžiumi imunitetas blėsta sparčiau (...) Mes jau turime nežiūrėti į tą 70 proc. imunizuotų žmonių kaip į kažkokį statišką dydį todėl, kad jis mažėja iš pradžios“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Trečiąja doze, trečiadienio duomenimis, yra pasiskiepiję beveik 118,6 tūkst. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.