„MG Baltic“ byloje baigiamąją kalbą pradėjęs prokuroras: žvalgybos duomenys – teisėti

„MG Baltic“ politinės korupcijos byloje pateikti kriminalinės žvalgybos būdu surinkti duomenys patikimi ir teisėti, jais gali būti grindžiama teisiamųjų kaltė, sako Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius, ketvirtadienį pradėjęs sakyti baigiamąją kalbą.

Prokuroras Justas Laucius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prokuroras Justas Laucius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prokuroras Justas Laucius<br>T.Bauro nuotr.
Prokuroras Justas Laucius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 11, 2021, 12:59 PM

Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad byloje įrodymų tyrimas baigtas ir pradedamos baigiamosios kalbos. Per jas prokuroras turėtų pasisakyti, kokias bausmes siūlo kaltinamiesiems, dėl veiksmų kvalifikavimo, įrodymų byloje ir t.t.

Prokuroras pažymėjo, kad šioje baudžiamojoje dalis duomenų teisėtai surinkti kriminalinės žvalgybos įstatymo nustatyta tvarka iki pradedant ikiteisminį tyrimą. Pasak J. Lauciaus, kriminalinės žvalgybos institucijos surinko „patikimą ir patvirtintą“ informaciją apie galbūt buvusio „MG Baltic“ buvusio viceprezidento Raimondo Kurlianskio daromas nusikalstamas veikas.

J. Laucius sakė, kad visi kriminalinės žvalgybos metu gauti duomenys yra teisėti, atitinka įrodymams keliamus reikalavimus, todėl procesinių kliūčių jais remtis priimant nuosprendį ir pagrindžiant kaltinamųjų kaltę teismui neturėtų kilti.

Jis taip pat sakė, kad visus slapta įrašytus politikų ir verslininkų pokalbius ištyrė ekspertai, visų kalbėjusiųjų balsai identifikuoti, konstatuota, kad pokalbiai yra ištisiniai.

Toliau J. Laucius savo kalbą tęs kitą savaitę, lapkričio 16 dieną.

Šioje byloje kaltinimai pateikti koncernui „MG Baltic“, vasarą pakeitusiam pavadinimą į „MG Grupė“, jo atstovui R. Kurlianskiui, Liberalų sąjūdžiui, Darbo partijai, buvusiems Seimo nariams Eligijui Masiuliui, Gintarui Steponavičiui, Šarūnui Gustainiui, dabar Seimo nario pareigas einančiam „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui.

Pareigūnai įtaria, kad R. Kurlianskis kyšius politikams davė mainais už koncernui naudingų sprendimų priėmimą.

Kaltinamieji kaltės nepripažįsta, jie sako, kad teisėsaugos tyrimas vykdytas tendencingai.

Šią bylą Vilniaus apygardos teismas pradėjo nagrinėti 2018 metų birželį, per šį laikotarpį įvyko maždaug 250 teismo posėdžių, juose apklausta per 100 liudytojų.

Autorė Ingrida Steniulien

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.