Seimas atmetė ir dar vieną prezidento veto

Ketvirtadienį Seimas atmetė prezidento Gitano Nausėdos veto dėl Seimo nuolatinio atstovo Europos Sąjungoje (ES) įstatymo, numatančio atstovą skirti ne tik ES, bet ir konkrečioje valstybėje. Tai reiškia, kad įstatymas bus priimtas be prezidento siūlytų pakeitimų.

Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 11, 2021, 12:20 PM, atnaujinta Nov 11, 2021, 1:55 PM

Už buvo 74 parlamentarai, prieš – 52 , susilaikė 10 Seimo narių.

„Užsienio reikalų komitetas, kaip pagrindinis komitetas, iš naujo svarstė prezidento vetuotą įstatymo projektą, įvertino naujai pateiktus pasiūlymus ir jau priimtą įstatymą. Komiteto nariai balsavo pagal statutinę formuluotę siūlyti Seimui priimti Seimo nuolatinio atstovo Europos Sąjungoje (ES) įstatymą be pakeitimo (...). Nebuvo nė vieno komiteto nario, kuris balsuotų prieš“, – sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Arminas Lydeka.

„Kai kurie pasiūlymai iš esmės prieštarauja teisinei sistemai, todėl Užsienio reikalų komiteto nariai apsisprendė laikyti įstatymą tokiu, koks buvo priimtas“, – pridūrė A. Lydeka.

S. Gentvilas atmestą prezidento veto laiko karo kirvio užkasimu

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas sako, kad prezidento Gitano Nausėdos veto atmetimas yra karo kirvio užkasimas tarp valdančiosios daugumos ir šalies vadovo.

„Buvo pasakyta, kad iškastas karo kirvis, kai buvo vetuotas įstatymas. Ar mes dabar turime pasiduoti, pakeisti staiga savo nuomonę? Ne. Šiais sprendimais mes norime užkasti karo kirvį ir nebedidinti konfrontacijos“, – ketvirtadienį Seime kalbėjo E. Gentvilas bei kreipėsi į prezidentą, siūlydamas ieškoti būdų kartu valdyti pandemiją.

„Laikau, kad tai galėtų būti baigta konfrontacija, tačiau, jeigu pasakoma taip, kad dabar prezidentas neatsakingas, tai kreipiuosi į prezidentą. Negilinkime konfrontacijos, bandykime kartu ieškoti pandemijos valdymo būdų“, – ragino E. Gentvilas.

ELTA primena, kad G. Nausėda vetavo Seimo nuolatinio atstovo Europos Sąjungoje įstatymą ir grąžino jį svarstyti su savo pakeitimas. Prezidentas pasiūlė pakeisti Seimo priimtą įstatymą reglamentuojant, kad šis teisės aktas nustatytų Seimo nuolatinio atstovo strategiškai svarbioje Lietuvai užsienio valstybėje, kuri yra Europos Sąjungos arba Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacijos (NATO) valstybė narė, ar Europos Sąjungoje statusą, teisinius veiklos pagrindus, funkcijas, socialines ir kitas garantijas, taip pat perkėlimo į šias pareigas ir atšaukimo iš jų tvarką. Sprendimas steigti arba panaikinti atstovo, jo pavaduotojo užsienio valstybėje pareigybes turėtų būti suderintas su Užsienio reikalų ministerija.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.