Laisvės partija ir vėl apsiskaičiavo: plojimus ir bučinius pakeitė graudžios ašaros

Prieš mėnesį – plojimai, apsikabinimai, bučiniai, triumfas. Vakar – graudžios ašaros, liūdesys. Tokie emocijų pliūpsniai jau ne pirmą kartą ištinka valdžioje esančią Laisvės partiją po jai svarbių balsavimų.

Laisvės partija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laisvės partija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laisvės partija.<br>T.Bauro nuotr.
Laisvės partija.<br>T.Bauro nuotr.
Laisvės partija.<br>T.Bauro nuotr.
Laisvės partija.<br>T.Bauro nuotr.
Laisvės partija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laisvės partija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laisvės partija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laisvės partija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 12, 2021, 5:29 PM, atnaujinta Nov 12, 2021, 11:02 PM

Kai Laisvės partija jau buvo patikėjusi, kad iki mažo kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimo liko vos vienas mažas žingsnis, ketvirtadienį Seimo salėje jų ir vėl laukė nemaloni staigmena.

Laisvės partijos atstovų teikiamam projektui pritrūko vos kelių valdančiosios koalicijos balsų. Už balsavus 61 parlamentarui, prieš 57, o 7 susilaikius, Seimas pataisoms nepritarė.

Po dar vieno Laisvės partijai nemalonaus akibrokšto, jos atstovai Seime prakalbo apie koalicijos ateitį ir net galimą jos griūtį. Bet kiti koalicijos partneriai į tokius grūmojimus ir vėl žvelgė su šypsena.

Antai Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen po vakarykščio Seimo posėdžio atviravo, jog koalicijos partnerių balsavimas neturėjo būti staigmena Laisvės partijai. „Mes su partneriais kalbėjome, aš informavau, kiek balsų galima tikėtis iš Liberalų sąjūdžio frakcijos. Taigi, tikrai šiandienos balsavimas nebuvo joks netikėtumas“, – iš karto balsavimo sakė Seimo pirmininkė.

Kodėl Laisvės partija, net ir žinodama, kad įstatymo pataisoms priimti trūksta balsų, vis dėlto užsispyrė jas įtraukti į Seimo darbotvarkę? Ko tokiu elgesiu buvo siekiama?

Apie tai paklaustas valdančiosios Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas pateikė versiją, kad Laisvės partija galbūt apsiskaičiavo skaičiuodama balsus. „Koją jai pakišo noras kuo greičiau pasiekti triumfą“, – dar vieną Laisvės partijos nesėkmę įvertino politikas.

Anot Liberalų sąjūdžio atstovo, apie partnerių norą įtraukti daug prieštaravimų keliantį klausimą į ketvirtadienio darbotvarkę koalicija sužinojo tik išvakarėse ir bandė nuo šio žingsnio atkalbėti.

E.Gentvilo teigimu, Laisvės partija aiškiai ir nedviprasmiškai buvo informuota, kiek valdančiosios daugumos balsų gali tikėtis ir ragino balsavimą atidėti po biudžeto priėmimo. „Mes skaičiavome, kad už projektą gali balsuoti 60 koalicijai priklausančių Seimo narių. To aiškiai buvo per mažai, bet Laisvės partija tikino, kad turi 65 parlamentarų paramą. Mums jokių priekaištų nebuvo, nes mes sąžiningai ir atvirai sakėme, kad negalime paveikti savo kolegų“, – apie balsavimo išvakarėse vykusias dėliones pasakojo E.Gentvilas.

Pasak liberalo, Laisvės partijos atstovai aiškino, kad turi užsitikrinę kelių socialdemokratų ir Darbo partijos atstovų balsus. Be to, tikėjosi ir didesnės konservatorių paramos.

Klaidingų signalų apie galimus papildomus balsus Laisvės partijai galėjo pasiųsti ir spalį vykęs balsavimas, kai po svarstymo jų siūlytoms pataisoms buvo pritarta.

Tuomet už projektą balsavo 65 parlamentarai, tarp jų ir du socialdemokratai. Nors ir sukandę dantis, prieš mėnesį koalicijos partneriams svarbią iniciatyvą parėmė 44 konservatoriai. Kai kurie jų neslėpė tai darantis tik norėdami pagerinti mikroklimatą koalicijoje.

Bet jau tada buvo kalbama, kad per galutinį balsavimą didelių vilčių Laisvės partija neturėtų puoselėti ir papildomų balsų esą turėtų medžioti opozicijoje. „Nežinau, ar opozicija juos sąmoningai suklaidino, ar Laisvės partija išgirdo tai, ką norėjo išgirsti, bet ji apsiriko dėl keturių opozicijos balsų“, – svarstė politikos senbuvis.

Vis dėlto E.Gentvilas ir toliau kartojo, kad Laisvės partija iš koalicijos neturėtų trauktis. „Nemanau, kad ji darytų tokią strateginę klaidą“, – mano liberalas.

Bet Laisvės partijos vicepirmininkas Vytautas Mitalas nesutinka, kad vakarykštis balsavimas niekam nebuvo staigmena. „Liberalų sąjūdžio atstovai nėra visiškai teisūs taip sakydami, nes kai kurie valdančiosios koalicijos nariai apsaugojo save ir per balsavimą pradingo“, – sakė Seimo vicepirmininkas.

Tačiau jis pripažino, kad dar didesnė staigmena Laisvės partijai buvo opozicijos elgesys. Anot V.Mitalo, kai kurie opozicijos atstovai esą buvo žadėję paremti pataisas, bet ne tik už jas nebalsavo, bet ir trukdė priimti.

V.Mitalas turėjo galvoje socialdemokratus, kurie esą dar prieš Seimo posėdį žadėjo nedalyvauti balsavime, bet pažado nesilaikė.

Laisvės partijos atstovas kalbėjo, kad apmaudu ne dėl opozicijos atstovų elgesio, kuris esą suprantamas, bet dėl koalicijos partnerių, kurie pasirinko poziciją „dingau“. „Tai labai nuvylė, nes juk kalbama apie mažai reikšmingą dalyką“, – emocijų neslėpė valdančiosios daugumos atstovas.

Ar Laisvės partija vakarykštį balsavimą vertina kaip išdavystę? „Kai kalbama apie Laisvės partiją ir jos programą, koalicijos partneriai labai ramiai nurodo į koalicijos sutarties punktą, kuriame išdėstyta, kad dėl tam tikrų klausimų mes galime nesutarti.

Aiškinama, kad jų (konservatorių, – Red.) yra daug ir jie margi. Mus pasiunčia žibučių ieškoti į opozicijos pusę.

Bet toje pačioje koalicijos sutartyje nėra punkto, kad visi koalicijos partneriai sutartinai atmetinės prezidento veto, jog visi balsuos už 100 eurų premiją pensininkams už skiepus. Tai apmaudu“.

V.Mitalas teigė, jog kitą savaitę Laisvės partijos vadovybė svarstys, kaip elgtis toliau, tiesa, skubotų sprendimų nežadėjo.

„Mes suprantame, kokioje situacijoje yra valstybė ir niekas nežada keršyti, bet turime dar atidžiau žiūrėti, kokie yra bendri koalicijos įsipareigojimai ir kaip jie vykdomi“, – kalbėjo vienas iš Laisvės partijos lyderių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.