Lietuvos advokatūra skyrė apie 900 eurų persekiojamiems kolegoms Afganistane

Lietuvos advokatūra skyrė 1 tūkst. JAV dolerių (apie 870 eurų) pagalbą persekiojamiems kolegoms Afganistane.

Afganistanas.<br>V.Balkūno nuotr.
Afganistanas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-12 10:25, atnaujinta 2021-11-12 12:07

Kaip penktadienį pranešė Lietuvos advokatūra, lėšas renka Tarptautinės advokatūrų asociacija (IBA) ir jos bus panaudotos Afganistano advokatų, kuriems gresia pavojus gyvybei, išgabenimui iš šalies.

„Daugelis teisininkų Afganistane yra persekiojami dėl jų profesinės veiklos ir daugelis jų visiškai pagrįstai bijo dėl savo gyvybės. Ypač didelį susirūpinimą kelia advokačių moterų, žmogaus teisių gynėjų ir teisingumo sektoriuje dirbančių asmenų, teisėjų ir prokurorių persekiojimas“, – pranešime cituojamas Lietuvos advokatūros pirmininkas Ignas Vėgėlė.

Advokatūros atstovė ryšiams su visuomene Ieva Paliliūnienė BNS sakė, kad „paramos suma nebuvo didelė, ji siekė 1000 dolerių, tačiau ji rodo mūsų solidarumą ir požiūrį, kad mes palaikome kolegas ir esame su jais“.

Europos Sąjungos advokatūrų ir teisinių bendrijų tarybos (CCBE) duomenimis, Afganistano nepriklausoma advokatų asociacija (AIBA) turi apie 5500 narių, iš kurių ketvirtadalis, apie 1375, yra moterys.

Pranešime sakoma, kad daugeliu atveju gynėjai atstovavo bylose, susijusiose su vaikų ir moterų teisėmis: smurto, įskaitant įkaitų paėmimą, pagrobimą; nužudymo bylose, prekybos žmonėmis, priekabiavimo ir prievartavimo, mušimo, smurto santuokų atveju bylose, draudimo mokytis, priverstinės izoliacijos.

Pranešime nurodoma, kad advokatėms paprastai grasina patys kaltinamieji ir iš kalėjimo paleisti kaliniai ar jų šeimos nariai, kai kuriais atvejais jos sumušamos arba kankinamos, pasitaiko ir nužudymų. Advokatų organizacijos susirūpinusios tuo, kad grasinimai tapo tokie rimti, jog daugelis moterų teisininkių buvo priverstos slėptis, pakeisti gyvenamąją vietą, telefonų numerius. Turima duomenų, kad mažiausiai viena moteris-gynėja buvo nužudyta, o dvi buvo kankintos.

„Iš moterų advokačių atimamos teisės, įskaitant teisę užsiimti teisėta advokato veikla. Šiuo metu visame Afganistane apie 200 teisininkių dėl savo teisėtos veiklos susiduria su pavojaus gyvybei rizika. Grėsmė kyla ir kitiems AIBA atstovams. Ši advokatų organizacija, nepaisant kultūrinių, socialinių ir ekonominių apribojimų, gebėjo skatinti moterų gynėjų vaidmenį ir pasisakė už socialinio teisingumo sritį, ypač ginant aukų teises smurto prieš moteris ir vaikus bylose“, – sakė I. Vėgėlė.

Naujasis režimas AIBA instituciją uždarė, todėl nepriklausoma teisininko profesija Afganistane tapo nebeįmanoma. Taigi visos dokumentą pasirašiusios organizacijos ragina tarptautinę bendruomenę kuo skubiau užtikrinti tinkamą advokatų apsaugą Afganistane“, –teigė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.