Kritikų plakamas A. Dulkys savo viceministrei paruošė permainas: užsikrėtimas COVID-19 gali būti ne vienintelė nemaloni žinia

Teigiamas COVID-19 testo rezultatas gali būti ne vienintelė nemaloni staigmena, pasitikusi iš badmintono turnyro Vokietijoje grįžusią sveikatos apsaugos viceministrę Živilę Simonaitytę.

Arūnas Dulkys, Živilė Simonaitytė.<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys, Živilė Simonaitytė.<br>T.Bauro nuotr.
Badmintono turnyre Sarbriukene teisėjavo Živilė Simonaitytė.<br>WBF nuotr.
Badmintono turnyre Sarbriukene teisėjavo Živilė Simonaitytė.<br>WBF nuotr.
Živilė Simonaitytė.<br>SAM nuotr.
Živilė Simonaitytė.<br>SAM nuotr.
Badmintono turnyre Sarbriukene teisėjavo Živilė Simonaitytė.<br>WBF nuotr.
Badmintono turnyre Sarbriukene teisėjavo Živilė Simonaitytė.<br>WBF nuotr.
Arūnas Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mobingas, Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mobingas, Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys, Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys, Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

2021-11-13 07:49, atnaujinta 2021-11-13 15:17

Šaltinių teigimu, teisėjos vaidmenyje prestižiniame turnyre Vokietijoje sublizgėjusios Ž.Simonaitytės laukia ir dar viena bloga žinia – ministras Arūnas Dulkys su viceministre esą planuoja atsisveikinti.

Tiesa, šaltiniai tvirtina, kad Ž.Simonaitytei tai nėra didelė staigmena. Toks sprendimas esą brendo jau nuo vasaros, kai ji atsidūrė kitos viceministrės Aušros Bilotienės-Motiejūnienės šešėlyje.

Pastarajai gegužę papildžius ministro A.Dulkio komandą, iki tol už pandemijos kontrolę buvusi atsakinga ir aktyviai reiškusis Ž.Simonaitytė buvo pastūmėta į šalį.

Gerai informuoti šaltiniai teigia, kad trauktis iš posto esą nori ir pati Ž.Simonaitytė. A.Dulkys informacijos apie planus atsisveikinti su viceministre „Lietuvos rytui“ nei patvirtino, nei paneigė.

Tačiau kai kurie kalbinti ministrai irgi atkreipė dėmesį, kad pastaruoju metu Ž.Simonaitytė vis mažiau dalyvaudavo Vyriausybės posėdžiuose ir buvo pradingusi „iš eterio“.

Nori teisėjauti ir olimpiadoje

Pastarosiomis dienomis garsiai nuskambėjęs 35 metų Ž.Simonaitytės debiutas prestižiniame badmintono turnyre taip pat siejamas su galimais pokyčiais.

Į Vokietiją viceministrė išvyko nepaisant prastėjančios epidemiologinės situacijos. Šaltinių teigimu, vargu, ar Ž.Simonaitytė būtų leidusis į tokį nuotykį, jei neplanuotų trauktis iš A.Dulkio komandos.

Tiesa, į Lietuvą grįžusi ir dėl teigiamo COVID-19 testo izoliuotis turėjusi viceministrė viešai kalbėjo tik apie toli siekiančius savo, kaip badmintono teisėjos, planus. Moters svajonė – teisėjauti olimpiadoje.

Tuo metu paklausta apie galimus posūkius jos politinėje karjeroje, viceministrė atsakė, kad „Lietuvos rytą“ esą galėjo pasiekti klaidinga informacija. „Artimiausiu metu darbo pokyčių neplanuoju“, – lakoniškai atsakė Ž.Simonaitytė.

Vieni giria, kiti – sprunka

Pandemijos valdymą lydintys chaotiški Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimai esą gali būti viena iš priežasčių, kodėl skiriasi Ž.Simonaitytės ir A.Dulkio bei jo komandos keliai.

Vieni šaltiniai tvirtina, kad kategoriškai ir konkretumą mėgstančiai auditorei, socialinių mokslų daktarei pastaruoju metu esą galėjo būti pernelyg sunku darbuotis su besiblaškančiu kolektyvu.

Kiti tvirtina priešingai – esą neturėdama komandos žmogui būtinų savybių, viceministrė per metus taip ir nesurado bendros kalbos su kolektyvu.

Kalbama, kad ne vienas ministeriją palikęs A.Dulkio komandos narys kaip pagrindinę išėjimo priežastį įvardijo esą nesugyvenamą Ž.Simonaitytės būdą.

Kai kurie sparnus pakėlę ministerijos darbuotojai A.Dulkiui esą net ėmė kelti ultimatumus: arba Ž.Simonaitytė, arba jie. Beje, ir badmintono turnyrą stebėję žiūrovai viceministrę įvertino kaip griežtą teisėją.

Bet politikams kliūva ne tik griežtas tonas, kuris esą galbūt tinka teisėjo bokštelyje, bet nebūtinai tinka viceministro poste. Kai kurie Seimo Sveikatos reikalų komitetui priklausantys valdančiosios daugumos atstovai neoficialiai teigia esą Ž.Simonaitytė nepateisino lūkesčių ir sprendžiant kai kurias jai pavestas užduotis.

Viceministrei priekaištaujama, kad ji ignoruodavo kai kuriuos Seimo komiteto pavedimus, taip pat esą vilkindavo su sveikatos įstaigų finansavimu susijusius sprendimus: dėl to augo jų įsiskolinimai, su COVID-19 pacientais dirbusiems medikams nebuvo laiku sumokėti priedai.

Liktų be patikimųjų žiedo

Kita vertus, politikai stebisi dėl A.Dulkiui tenkančio pasirinkimo – buvęs kontrolierius savo pavaduotoją turėjo gerai pažinoti, nes pats ją atsiviliojo iš Valstybės kontrolės.

Antai buvęs ministerijos vadovas Aurelijus Veryga mano, kad Ž.Simonaitytė buvo vienas kertinių A.Dulkio komandos narių, kuriuo ministras pasitikėjo: „Tokių jis turi labai nedaug.

Kiek man žinoma, šiuo metu ministerijoje yra du vadovybės ratai, kurie net tariasi atskirai. Ž.Simonaitytė, kaip ir ministerijos kanclerė (Jurgita Grebenkovienė, – Red.) yra tie du žmonės, kuriais ministras pasitiki, nes atsivedė iš Valstybės kontrolės, o į visus kitus žvelgia įtariai. Jei Ž.Simonaitytė išeitų, A.Dulkys prarastų pusę žmonių, kuriais pasitiki ir liktų vos ne vienas“.

Be to, A.Veryga daugiau priekaištų reiškė ne A.Dulkio komandai, bet pačiam ministrui, kuris vengia rodytis Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdžiuose.

Valstiečių atstovas pastebėjo, kad Ž.Simonaitytei esą visai neblogai sekėsi rasti bendrą kalbą ir su politikais, ir, pavyzdžiui, su profsąjungomis. „Ji buvo labiau linkusi tartis ir susitarti, bet vėliau ją pakeitė kita viceministrė Danguolė Jankauskienė, kuri, tiesa sakant, yra sena sistemos lapė, žinanti, kaip medikus išmaudyti per daug jiems nieko nepažadant“, – sveikatos sistemos užkulisius praskleidė buvęs jos vadovas.

Delsia pateikti kandidatūrą

Ir valdantieji, ir jiems oponuojantys politikai pripažįsta, jog A.Dulkys privalo sustiprinti komandą. Bet kas galėtų pakeisti Ž.Simonaitytę kol kas neaišku.

Tiesa, neabejojama, kad pasikeitimai įvyks dar šiemet. Neatmetama, kad tai gali būti susiję ir su kandidato į Europos Audito rūmus paieškomis.

Pavasarį baigsis dabartinio Lietuvos atstovo Rimanto Šadžiaus kadencija, todėl buvo pasigirdę kalbų, kad jį gali pakeisti A.Dulkys. Taip esą pavyktų elegantiškai patraukti kritikuojamą ministrą iš dabartinio posto.

Pats A.Dulkys ir premjerė Ingrida Šimonytė tokius planus neigia. Bet Vyriausybė lyg tyčia vilkina priimti sprendimą dėl naujo šalies atstovo Europos Audito rūmuose.

Kaip pavyko sužinoti „Lietuvos rytui“, Vyriausybė iki spalio 29 dienos jau turėjo pasiūlyti kandidatą į šį postą. Europos Taryba jau senokai Lietuvai yra pateikusi tokį prašymą.

Bet Lietuvos Vyriausybė kol kas į jį nesureagavo. „Procesas vyksta, kandidatūra derinama“, – paklausta, kodėl Vyriausybė ignoravo Europos Tarybos prašymą pasiūlyti kandidatą, ir kada bus priimti vienoki ar kitokie sprendimai, atsakė premjerės patarėja Rasa Jakilaitienė.

Šaltinių teigimu, prieš kurį laiką Vyriausybės atstovai neoficialiai konsultavosi, kaip Europos Audito rūmai gali sureaguoti į tokį Lietuvos delsimą, ar tai nepakenktų šalies reputacijai.

Tuo domėjosi ir Prezidentūra. Mat pagal Vyriausybės įstatymą, premjerė Seimui turi pateikti su šalies vadovu suderintą kandidatūrą.

Prezidento atstovai anksčiau „Lietuvos rytui“ teigė, jog ministrė pirmininkė su Gitanu Nausėda kandidato dar nėra nėra aptarusi.

Mažai tikėtina, kad apie jį buvo kalbama per šią savaitę įvykusį I.Šimonytės susitikimą su šalies vadovu, tuo metu dėl pašlijusių valdančiųjų ir prezidento santykių tokie susitikimai ilgą laiką nevyko.

Pasiutęs ministras – gąsdina

Galbūt todėl pastaruoju metu pasigirdo kalbų, jog palikus A.Dulkį ministro poste, į Liuksemburgą išvykti esą gali pretenduoti Ž.Simonaitytė.

Jos kandidatūrą politikai vertina gana palankiai. Jų teigimu, net ne A.Dulkys, o būtent Ž.Simonaitytė esą buvo pagrindinis Valstybės kontrolės garvežys.

Tiesa, pavyzdžiui, A.Veryga, kuris nors ir gyrė viceministrės gebėjimus, vis dėlto mano, kad į Audito rūmus greičiausiai bus deleguotas: „Man atrodo realesnė A.Dulkio kandidatūra – ne tiek dėl kompetencijos, kiek dėl politinių priežasčių.

Panašu, jau ir patiems valdantiesiems nei patinka, nei ramu dėl to, ką jis čia išdarinėja. Galbūt tik I.Šimonytei asmeniškai nepriimtinas toks sprendimas, nes premjerė už jį guldė galvą ir dabar nenori pripažinti, kad tai buvo jos klaida“.

Anot A.Verygos, valdantiesiems turbūt nebūtų nuostolinga pakeisti A.Dulkį. „Nei jis populiarus, kad reikėtų jo gailėti, nei susitvarko su situacija. Panašu, kad ministras pradeda darytis neadekvatus. Iš pradžių jis buvo išsigandęs, o dabar jau darosi pasiutęs, jį yra apėmusi desperacija, todėl ne vienam norėtųsi jį išsiųsti kuo toliau“, – kalbėjo buvęs psichiatras.

Mato ir kitą alternatyvą

Ar gali būti, kad Vyriausybė specialiai laiko laisvą prestižinį postą A.Dulkiui, tikėdamasi, kad pandemijai nuslopus bus galima atversti naują Sveikatos apsaugos ministerijos puslapį?

Tokios eigos neatmeta buvusi Lietuvos atstovė šioje organizacijoje Rasa Budbergytė. „Šiuo metu A.Dulkys negali būti išsiųstas. Jei planuojama siųsti būtent jį, dabar tam tikrai ne laikas. Nes naują ministrą bus sunku surasti, o net ir suradus, jam būtų pernelyg pavojinga nerti į tokią bangą. Todėl, nemanau, kad valdantieji rizikuos“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo socialdemokratų atstovė.

Parlamentarė pripažino, kad yra buvę atvejų, kai šalys vėluodavo pateikti naują kandidatą ir neribotam laikui pratęsdavo esamo atstovo įgaliojimus.

Bet buvusi valstybės kontrolierė ir finansų ministrė mano, kad tokia situacija netoleruotina ir nedarytų garbės Lietuvai. „Taip elgtis nebūtų solidu“, – sakė R.Budbergytė.

Tiesa, politikė mano, kad valdantiesiems galbūt yra keblu rasti tinkamą kandidatūrą, kuri būtų priimtina ir Lietuvoje, ir Europos Parlamente, kur jos laukia rimtas egzaminas.

R.Budbergytės nuomone, reikėtų supaprastinti dabartinę labai plataus politinių jėgų sutarimo reikalaujančią kandidato skyrimo procedūrą, išvengiant jos derinimo su prezidentu ir balsavimo Seime.

Beje, politikė įsitikinusi, kad ir A.Dulkys, ir Ž.Simonaitytė būtų tinkami kandidatai. Vis dėlto, svarstė ji, dėl dabar užimamų ministro pareigų A.Dulkys turi daugiau šansų ir Europos Parlamento slenkstį persliuogtų lengviau.

Kita vertus, R.Budbergytė mano, kad nebūtinai į Liuksemburgą išvyks dabar viešai ir neviešai linksniuojamas kandidatas. „Bene labiausiai į šias pareigas tiktų buvęs eurokomisaras Algirdas Šemeta. Turint galvoje jo artimus ryšius su konservatoriais, manau, kad jis gali būti labai realus ir stiprus pretendentas“, – svarstė politikė.

Beje, A.Šemetai išvykus į Europos Komisiją, kur jis pakeitė prezidente išrinktą Dalią Grybauskaitę, laisvą tapusį finansų ministro postą iš jo tada perėmė I.Šimonytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.