A. Bilotaitė išgirdo CNN priekaištų dėl atstumiamų migrantų: ,,Ar tokių vaizdų ir tikėjotės?”

Lietuva svarsto apie NATO 4-ojo straipsnio aktyvavimo galimybę, jeigu jos prireiktų, reaguojant į migrantų krizę pasienyje, interviu CNN sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2021, 12:19 PM, atnaujinta Nov 17, 2021, 12:29 PM

Pokalbio metu su britų žurnaliste Becky Anderson ministrė A.Bilotaitė taip pat sulaukė griežtų klausimų dėl atstumiamų migrantų, specialiųjų priemonių panaudojimo prieš juos.

„Mes diskutuojame apie tokią galimybę (aktyvuoti NATO 4-ąjį straipsnį – aut.past.). Tai gali nutikti, jeigu matysime blogiausią scenarijų. A.Lukašenka ir Baltarusijos režimas tai nėra normalus režimas – tai nedemokratinis ir nusikalstamas režimas.

Šiuo atveju turime kalbėti apie atsakomybę dėl situacijos. Dabar tai ne tik nelegalios migracijos, bet ir humanitarinė krizė“, – pabrėžė A.Bilotaitė.

NATO 4-asis straipsnis numato, kad „šalys tarpusavyje konsultuosis, jeigu bet kurios iš jų nuomone, kiltų grėsmė bet kurios Šalies teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui“.

Interviu metu B.Anderson paklausė, ar normalu, kad Baltarusijos pasienyje esantys migrantai lenkų pareigūnų yra atstumiami, juos apipurškiant ašarinėmis dujomis ir vandens patranka.

„Ministre, tai yra vyrai, moterys ir vaikai. Matėme vaikus, nešamus vyrams ant pečių, einančius stingdančiame šaltyje, priverstus grįžti į Iraką. Ar tai yra tai, ką jūs ir jūsų Europos kolegos tikėjotės pamatyti?“, – teiravosi žurnalistė.

A.Bilotaitė savo ruožtu akcentavo, kad šie asmenys nėra prieglobsčio prašytojai.

„Didžioji dalis šių žmonių atvyksta į Baltarusiją su turistų vizomis. Jų tikslas – vakarų šalys, geresnės ekonominės sąlygos. A.Lukašenka kviečia šiuos žmones, bando juos stumti, naudoti šiuos žmones kaip ginklus“, – įvardijo A.Bilotaitė.

Tačiau CNN žurnalistė netrukus pertraukė ministrę.

„Ar sutinkate, kad ES turėtų daryti daugiau dėl šių žmonių? Nedehumanizuokime jų, vadindami juos migrantais. Tai yra vyrai, moterys ir vaikai“, – kalbėjo žurnalistė.

Savo ruožtu A.Bilotaitė pabrėžė, kad šiems asmenims suteikiama humanitarinė pagalba. Be to, Lietuva, Baltijos šalys, Austrija ir Lenkija kreipėsi laišku į tarptautines nevyriausybines organizacijas dėl papildomos pagalbos migrantams.

„Nes humanitarinė krizė yra Baltarusijos pusėje, todėl reikia daugiau dėmesio situacijai Baltarusijoje“, – pabrėžė ministrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.