G. Landsbergis: Minskui galėtų būti įvedamos naujos sankcijos, jei migrantams trukdoma išvykti

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Minsko režimui galėtų būti įvedama ir dar daugiau sankcijų, jei šis trukdys pasienyje susitelkusiems migrantams grįžti į kilmės šalis.

Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2021, 1:41 PM, atnaujinta Nov 18, 2021, 2:32 PM

„Aš siūlyčiau svarstyti papildomas sektorines sankcijas, jeigu žmonėms neleidžiama išvykti. Europos Sąjunga turi tuos instrumentus, tai yra tinkamas kelias – kalbėti ta kalba, kurią jis supranta“, – trečiadienį kalbėjo šalies diplomatijos vadovas.

Pasak jo, šiuo metu Irako vyriausybė organizuoja vieną skrydį pasienyje įstrigusiems tautiečiams: „Į jį užsirašė berods 200 žmonių. Akivaizdu, kad suteikiant galimybė daugiau skrydžių, saugų praėjimą iki oro uosto, manau, kad galima būtų išgelbėti daug žmonių.“

Šiuo metu Bendrijos jau sutartos sankcijos dėl režimo sukeltos migrantų krizės, G. Landsbergio teigimu, turėtų būti pritaikytos artimiausiu metu.

„Per artimiausias kelias dienas turėtų būti galutinai sutarta dėl sąrašo. Jame yra beveik 30 vienetų – asmenys ir juridiniai asmenys“, – sakė jis.

Ministras skeptiškai įvertino pirmadienį vykusį kadenciją baigiančios Vokietijos kanclerės Angelos Merkel telefoninį pokalbį su Aliaksandru Lukašenka. Jis pabrėžė, kad tokie pokalbiai yra rizikingi, nes gali būti išnaudoti „norint legitimizuotis“.

„Diktatorius darys viską, kad tas pokalbis atrodytų kaip derybos, ketins įnešti tiek sumaišties, kiek galės. Jo toks tikslas – susilpninti mus, susilpninti mūsų poziciją, privesti mus abejoti vieni kitais“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Jis pabrėžė, kad su Minsku kalbėtis ir perduoti savo poziciją galima įgaliojant ES atstovą.

„Derybos neturi vykti jokiu būdu. (...) Aš manau, kad tai, jog kalbasi Europos Sąjungos užsienio reikalų ministras Josepas Borrelis (Žozepas Borelis) – tinkamas būdas. Jis vakar kalbėjosi su ponu (Vladzimiru) Makejumi. Apie jo pokalbio turinį mes tiksliai žinome, jis turi įgaliojimus, mes žinome ką jis pasakė: jis pareikalavo nedelsiant leisti žmonėms išvykti nuo sienos, sudaryti saugų koridorių jiems išvykti iš Baltarusijos per oro uostus ir grįžti namo“, – kalbėjo G. Landsbergis.

„Tokiai pozicijai aš pritariu, jei yra konsensusas tarp 27 valstybių narių“, – pridūrė ministras.

Praėjusią savaitę Baltarusijos pasienyje su Lenkija susitelkė keli tūkstančiai migrantų. Jie pasienyje įkūrė stovyklas ir vis bando pralaužti užkardas, kad patektų į Lenkiją.

Lietuvos pareigūnai baiminasi panašaus scenarijaus prie savo sienos su Baltarusija, todėl šalies pasienyje įvesta nepaprastojo padėtis.

Į Lietuvą šiemet neteisėtai pateko daugiau nei 4,2 tūkst. migrantų, beveik 7 tūkst. užsieniečių apgręžti pasienyje.

Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda