„MG Baltic“ byloje prokuroras smogė iš peties, o R. Kurlianskis kalbėjo apie sušaudymą

Dėl kyšininkavimo prieš teismą stojusius verslininką Raimondą Kurlianskį ir buvusį politiką Eligijų Masiulį prokuroras penktadienį prilygino itin pavojingiems nusikaltėliams ir netgi pasiūlė juos suimti teismo salėje.

Prokuroras paprašė teisiamuosius E.Masiulį bei R.Kurlianskį suimti teismo salėje ir įkalinti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prokuroras paprašė teisiamuosius E.Masiulį bei R.Kurlianskį suimti teismo salėje ir įkalinti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prokuroras paprašė teisiamuosius E.Masiulį bei R.Kurlianskį suimti teismo salėje ir įkalinti.
Prokuroras paprašė teisiamuosius E.Masiulį bei R.Kurlianskį suimti teismo salėje ir įkalinti.
Prokuroras paprašė teisiamuosius E.Masiulį bei R.Kurlianskį suimti teismo salėje ir įkalinti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prokuroras paprašė teisiamuosius E.Masiulį bei R.Kurlianskį suimti teismo salėje ir įkalinti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prokuroras paprašė teisiamuosius E.Masiulį bei R.Kurlianskį suimti teismo salėje ir įkalinti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prokuroras paprašė teisiamuosius E.Masiulį bei R.Kurlianskį suimti teismo salėje ir įkalinti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prokuroras paprašė teisiamuosius E.Masiulį bei R.Kurlianskį suimti teismo salėje ir įkalinti.<br>T.Bauro nuotr.
Prokuroras paprašė teisiamuosius E.Masiulį bei R.Kurlianskį suimti teismo salėje ir įkalinti.<br>T.Bauro nuotr.
Prokuroras paprašė teisiamuosius E.Masiulį bei R.Kurlianskį suimti teismo salėje ir įkalinti.<br>T.Bauro nuotr.
Prokuroras paprašė teisiamuosius E.Masiulį bei R.Kurlianskį suimti teismo salėje ir įkalinti.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 20, 2021, 11:02 AM

Už politikų papirkinėjimą 56 metų verslininkas, buvęs koncerno „MG Baltic“ valdybos narys R.Kurlianskis po nuosprendžio turėtų būti suimtas teismo salėje.

Panaudoti itin griežtą priemonę pirmą kartą teisiamam verslininkui penktadienį Vilniaus apygardos teisme pasiūlė prokuroras Justas Laucius.

Jo teigimu, už ilgą laiką trukusią savo nelegalią veiklą R.Kurlianskis nusipelnė laisvės atėmimo bausmės.

R.Kurlianskiui siūloma skirti šešerių su puse metų laisvės atėmimo bausmę ir 37 660 eurų baudą. Teismo prašoma atimti teisę jam septynerius metus eiti vadovaujamas pareigas tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuose.

Sušaudyti nepaprašė

J.Laucius citavo R.Kurlianskio apibūdinimus, kuriuos išgirdo iš slaptų įrašų ir liudytojų lūpų: „žmogus, galintis padaryti politiniame lauke bet ką“, „neoficialus lobistas tarp politikų“, „be jo politiniai procesai nevyksta“, „R.Kurlianskis jungė verslo, politikos ir žiniasklaidos pasaulius“.

„Pagal tai, ką išgirdau prokuroro baigiamojoje kalboje, pagrįstai tikėjausi, kad mane paprašys sušaudyti“, – teisme sakė R.Kurlianskis.

Verslininkas teigė prašysiąs teisėjų jį išteisinti ir nesutinkantis atsilyginti kaltinamiesiems už veiksmus, kurių šie nedarė: „Tie veiksmai net nebuvo daromi.“

Politikas – itin pavojingas?

Buvusiam Seimo nariui ir Liberalų sąjūdžio vadovui 47 metų E.Masiuliui prokuroras pasiūlė skirti 7 metų laisvės atėmimo bausmę, 37 660 eurų baudą ir konfiskuoti 106 200 eurų vertės kyšio sumą.

Iš jo siūloma išieškoti ir konfiskuoti 137 771,25 euro vertės turtą, kurio įgijimo buvęs politikas negalėjo pagrįsti.

Todėl jį siūloma nuteisti už neteisėtą praturtėjimą.

Prokuroras teismo prašė iš buvusio Seimo nario atimti teisę būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas septyneriems metams.

E.Masiulis kaltinamas iš R.Kurlianskio paėmęs 106 tūkst. 200 eurų kyšį.

J.Laucius kalbėjo, jog 2015–2016 metais vykdyti korupciniai nusikaltimai buvo neatsitiktiniai. Jo teigimu, tai gyvenimo būdo, bendradarbiavimo tarp R.Kurlianskio ir politiko pasekmė.

Prokuroras priminė, jog politikai turi tarnauti žmonėms – kuo aukštesnes pareigas tarnautojai eina, tuo sunkesni padariniai valstybės interesams. „Jei nusikaltimus padarė Seimo nariai, tai rodo neeilinį jų pavojingumą“, – kalbėjo ir E.Masiulį suimti teismo salėje pasiūlęs J.Laucius.

Jis pažymėjo, kad koncernui „MG Baltic“ naudingi įstatymo projektai, kurių priėmimu esą rūpinosi E.Masiulis, buvo priešingi visuomenės interesams.

Pinigus vadino paskola

2016 metų gegužės 12-ąją į namus kratos atėjusiems daryti pareigūnams E.Masiulis su tuomete savo sutuoktine perdavė 242 tūkst. eurų. Dalis šių pinigų – 106 tūkst. 200 eurų dar prieš kratą buvo rasti politiko automobilyje.

E.Masiulis visą laiką tvirtino, jog R.Kurlianskis jam perdavęs tik 90 tūkst. eurų. Šie pinigai ir gulėjo verslininko dovanotoje degtinės dėžutėje, likusieji rasti rankinėje ant galinės sėdynės.

Buvęs politikas tvirtino, jog tai buvo R.Kurlianskio suteikta paskola, tačiau kratą darę pareigūnai nei E.Masiulio automobilyje, nei jo namuose nerado paskolos sutarties, kuri turėjo patvirtinti, jog 90 tūkst. eurų R.Kurlianskis jam paskolino. Jos pareigūnams neperdavė ir E.Masiulis.

Matė tik baltą lapą

Teisme apklausti kratą darę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai tikino tokio dokumento tuomečio Seimo nario namuose neradę.

Teisme peržiūrėjus politiko bute atliktos kratos vaizdo įrašą visi matė skirtingus dalykus – E.Masiulis tarp nufilmuotų dokumentų įžiūrėjo paskolos sutartį, o prokuroras matė tik baltą popieriaus lapą, kuriame nebuvo jokio teksto.

Ranka rašytą susitarimą dėl paskolos E.Masiulis prokuratūrai pateikė tik rugsėjį, praėjus keturiems mėnesiams po kratos, nors, anot J.Lauciaus, jis žinojo, kad tokio dokumento ieškoma. Ant sutarties buvo tik E.Masiulio parašas.

„Šio dokumento teisinė reikšmė yra nulinė“, – Vilniaus apygardos teisme sakė prokuroras J.Laucius.

Pasmerkė likti bedarbiais

Kartą jau teistą buvusį Darbo partijos pirmininko pirmąjį pavaduotoją Seimo narį Vytautą Gapšį prokuroras siūlė įkalinti pusšeštų metų ir iš jo išieškoti 27 100 eurų.

Taip pat siūloma atimti teisę būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų pareigas septyneriems metams.

Buvusiam Seimo nariui Šarūnui Gustainiui už kyšininkavimą prokuroras siūlė skirti 28 245 eurų baudą ir išieškoti valstybės naudai netiesiogiai gauto kyšio vertę – 8700 eurų.

Prokuroro siūlymu jis penkerius metus neturėtų būti išrinktas arba paskirtas į valstybės ar savivaldybių institucijų ir nevalstybinių organizacijų pareigas.

Buvusiam Seimo nariui Gintarui Steponavičiui už piktnaudžiavimą tarnyba prašoma skirti 16 947 eurų baudą ir ketverius metus neleisti dirbti valstybinėse bei nevalstybinėse įstaigose.

Bauda – pusantro milijono

Vasarą pavadinimą pakeitusiam koncernui „MG Baltic“ dėl papirkimų ir prekybos poveikiu prokuroras siūlė skirti pusantro milijono eurų baudą.

Liberalų sąjūdį prokuroras taip pat siūlė nubausti 564,9 tūkst. eurų bauda. Siūlydamas baudos dydį šiai partijai prokuroras įvertino, kad 2017 metais Vyriausioji rinkimų komisija nutarė dėl šiurkštaus politinės kampanijos finansavimo pažeidimo vieną pusmetį neskirti valstybės biudžeto lėšų.

O dalį gautų pajamų – 394,8 tūkst. eurų Liberalų sąjūdis tąkart buvo įpareigotas grąžinti į biudžetą.

Darbo partiją J.Laucius siūlė nubausti 376,6 tūkst. eurų bauda. Darbo partiją siūloma pripažinti kalta dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, nors šios partijos advokatas dar anksčiau stebėjosi, kad kaltinimai partijai ir vienam jos lyderių V.Gapšiui – visiškai tapatūs, todėl neaišku, kaip juos atskirti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?