I. Šimonytė: svarstoma, kad reikalavimą pasiskiepyti galėtų kelti ir patys darbdaviai

Vyriausybė svarsto įvesti privalomą vakcinaciją slaugos, globos, švietimo ir medicinos įstaigų darbuotojams. Tiesa, premjerės Ingridos Šimonytės teigimu, svarstomi ir pakeitimai, kuriais būtų numatyta suteikti galimybę darbdaviui nustatyti privalomą skiepijimąsi savo darbuotojams.

Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2021, 11:28 AM, atnaujinta Nov 23, 2021, 11:47 AM

„Pakete yra siūlymas suteikti darbdaviui galimybę nustatyti tokį reikalavimą, priklausomai nuo darbo pobūdžio. Tai reikštų, kad darbdavys tokį reikalavimą darbuotojų atžvilgiu gali kelti“, – pranešė I.Šimonytė.

Taip pat į privalomų profesijų, kurių atstovams vakcinacija būtų privaloma, sąrašą planuojama įtraukti ir karius.

„Diskutavome, pavyzdžiui, vakar apie karius. Tai nėra darbo veikla, bet tai taip pat yra veikla, susijusi su pakankamai intensyviu kontaktu ir daugeliu žmonių vienoje vietoje vienu metu. Apie tai turbūt galime diskutuoti, kol įstatymų projektai dar nepateikti“, – tvirtino premjerė.

„Kai kur tie sprendimai jau yra įgyvendinti ir veikia“

I.Šimonytė sutiko, kad minėtų profesijų atstovų imunizacija yra pakankamai aukšta, tačiau kartu pažymėjo, jog tiek medikams, tiek mokytojams kyla nemaža rizika susirgti dar kartą, todėl reikalavimas šių profesijų atstovams skiepytis privalomai esą būtų „labai pagrįstas“.

„Kadangi vis tiek reikia turėti minty, kad skiepų ir ligos suteiktas imunitetas yra linkęs blėsti, tai, kaip pandemijos valdymo, būsimų bangų priemonė, toks reikalavimas gali būti net labai pagrįstas.

Ypač turint mintyje, kad tai yra žmonės, kurie dirba arba su pažeidžiamos sveikatos žmonėmis, arba mokyklose, kur rizika užsikrėsti pačiam mokytojui jau yra labai didelė, nes vaikų kontaktai, kaip mes matėme iš patarosios bangos, tikrai lemia pakankamai spartų užsikrėtimų augimą“, – aiškino Vyriausybės vadovė.

Ministrė pirmininkė atkreipė dėmesį, kad privalomų skiepų tam tikrų profesijų atstovams idėja nėra nauja nei Lietuvoje, nei svetur. „Kai kur tie sprendimai jau yra įgyvendinti ir veikia“, – patikino I.Šimonytė.

Įvedus privalomą vakcinaciją tam tikrų sričių darbuotojams, jei nepasiskiepijęs darbuotojas negalės dirbti nuotoliniu būdu, jis turės būti nušalintas, o praėjus trims mėnesiams – atleidžiamas be įspėjimo ir be išeitinės išmokos. Tam Darbo kodekso keisti esą nereikėtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.