Lietuva Baltarusijai įteikė protesto notą dėl neįgyvendintų saugos reikalavimų Astravo AE

Lapkričio 23 dieną užsienio reikalų ministerijoje Baltarusijos ambasados Lietuvoje atstovui buvo įteikta protesto nota, reaguojant į Baltarusijos planus 2021 metų pabaigoje pradėti atominės elektrinės 2-ojo bloko fizikinį paleidimą, rašoma Lietuvos užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešime spaudai.

Astravo AE.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Astravo AE.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aliaksandras Lukašenka.<br>123rf nuotr.
Aliaksandras Lukašenka.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 23, 2021, 2:39 PM, atnaujinta Nov 23, 2021, 2:40 PM

Užsienio reikalų ministerija pabrėžė, kad, pradėjus Baltarusijos atominės elektrinės 2-o bloko eksploataciją, branduolinės saugos ir aplinkosaugos grėsmės Lietuvai ir kitoms regiono valstybėms išaugs dvigubai, todėl reikalaujama, kad Baltarusija susilaikytų nuo šio neatsakingo ir grėsmes didinančio sprendimo. Lietuva taip pat reikalauja sustabdyti atominės elektrinės 1-ojo bloko veiklą, kol nebus įgyvendinti visi šiuolaikiniai branduolinės saugos reikalavimai.

Notoje teigiama, kad Baltarusijos pasirinkimas statyti atominę elektrinę prie pat Lietuvos sienos ir nedideliu atstumu nuo Vilniaus buvo ir visada liks pačiu svarbiausiu klausimu, kartu pabrėžiant, kad yra daug kitų neišspręstų saugos problemų.

Notoje taip pat pažymima, kad kol Baltarusijos atominė elektrinė veiks Astravo aikštelėje, Lietuva taikys visas įmanomas diplomatines, politines, teisines ir technines priemones, kad apgintų savo gyventojų gerovę ir nacionalinio saugumo interesus.

Fizikinis atominės elektrinės paleidimo etapas svarbus tuo, kad į reaktorių įkrovus branduolinį kurą ir pradėjus branduolinio reaktoriaus veiklą, kad ir nedidele galia, statoma elektrinė tampa branduoliniu objektu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.