R. Šimašius dėkoja, kad STT ėmė tvarkyti jo paties pavaldinius Tyrimas susijęs su statybų ir žemės klausimais

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atlieka ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos korupcijos statybų priežiūros srityje, sostinės meras Remigijus Šimašius sako, kad nusikalstamoje schemoje galimai dalyvavo ir keli savivaldybės darbuotojai.

Remigijus Šimašius<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 25, 2021, 9:29 AM, atnaujinta Nov 25, 2021, 3:42 PM

STT atstovė Renata Keblienė BNS sakė, kad Tarnyba atlieka stambaus masto ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos korupcijos teritorijų planavimo ir statybų valstybinės priežiūros srityse.

„Esu informuotas, kad įsibėgėjo didžiulis tarpinstitucinis tyrimas, kurio metu yra tiriama korupcija, kai žmonės, kad galėtų atlikti teisėtus veiksmus, jie buvo įveliami į įvairias biurokratines pinkles, kad galėtų atlikti tai laiku ir gerai“, – teigė meras.

BNS žiniomis, vykstant tyrimui įtarimai pateikti septyniems savivaldybės darbuotojams. Meras skaičiaus nedetalizavo, teigė, kad įtraukti keli savivaldybės darbuotojai, „kurie labai seniai dirba savivaldybėje“.

„Nėra nei vieno, kurį būčiau priėmęs į darbą arba kuris mano darbo metu būtų pradėjęs dirbti. Bet reikalai yra susiję su statybų ir žemės reikalais, ir būtent nepagrįstu vilkinimu ir po to nebevilkinimu, reikalaujant atlygio“, – aiškino meras.

R.Šimašius padėkojo STT, kad ėmėsi „to, kas neabejotinai vyko dešimtmečius“. „Sveikinu institucijas, kad ėmėsi tų dalykų, apie kurias puse lūpų ar pilna lūpa buvo šnekama dešimtmečius“, – kalbėjo meras.

„Daug pastangų įdėjome, kad jas išardytume. Panašu, kad tikrai be institucijų pagalbos išardyti jų nebūtų pavykę. Labai tikiuosi, kad tai bus galutinis etapas galutiniam išsivalymui, įskaitant ir savivaldybę“, – pridūrė R.Šimašius.

Anot jo, prieš dešimtmetį buvo visiškai aišku, kad tai „sistema, pilnai funkcionuojanti ir veikianti“.

R. Šimašius taip pat patikino gavęs informacijos, kad tyrimas atliekamas ne dėl neteisėtų sprendimų, o dėl sprendimų vilkinimo siekiant atlygio.

„Esu tik informuotas, kad nebuvo priiminėjami jokie neteisėti sprendimai ir tai yra susiję, greičiausiai, su aukštesniais vadovais. Kaip aš suprantu, čia yra susiję tik su tuo, kada sprendimai atkeliauja ant vadovų stalo, ir tai yra žemesnių vadovų ar specialistų darbas“, – kalbėjo jis.

Mato atsakomybę

Paklaustas, kodėl nepasidalijo savo įtarimais ir kokių veiksmų pats ėmėsi, R.Šimašius patikino, kad informacija apie „sisteminius dalykus“ pasidalijo su teisėsaugos institucijomis.

„Aišku, aš matau savo atsakomybę už viską, kas vyksta savivaldybėje. Ir už tuos gerus dalykus, kuriuos pavyko padaryti, įskaitant ir šioje srityje, ir tai, kad matome, jog ne iki galo pavyko viską išluoti, kad būtų iki galo švaru.

Klausimas, ar įmanoma tai padaryti be Specialiųjų tyrimų tarnybų turimų kompetencijų ir įgalinimų, yra atskiras. Deja, negaliu nei pasiklausymo įrangos, nei sekimo, nei kitų dalykų taikyti – to įstatymas neleidžia“, – kalbėjo meras.

„Aš turėjau įtarimų, o ne žinojau – tai labai svarbus skirtumas“, – pabrėžė R.Šimašius.

Džiaugėsi dėl komandos narių

Pirmiausiai informacija apie tyrimą sostinės meras ketvirtadienį pasidalijo savo „Facebook“ paskyroje.

„Šįryt mane informavo apie tarpinstitucinę nusikalstamą schemą, kurioje dalyvavo daugybė institucijų. Deja, tarp jų galimai yra ir keli savivaldybės darbuotojai.

Ypač dėkoju Specialiųjų tyrimų tarnybai, kuri ėmėsi to, kas neabejotinai vyko dešimtmečius, ką smarkiai pravalėme, bet be tokio teisėsaugos įsitraukimo galutinai užbaigti buvo sunkiai įmanoma. Lietuva bus švaresnė“, – rašė R.Šimašius.

Mero teigimu, savivaldybės komanda bendradarbiauja su tyrėjais, visi pasirengę atsakyti į klausimus.

„Džiaugiuosi, kad tarp įtariamųjų nėra mano politinės komandos narių. Nėra ir nė vieno, kuris pradėjo darbą per pastaruosius šešerius metus, mano kadencijų metais, ir nėra nė vieno, kuris tuo metu pakilo karjeros laiptais“, – teigė R.Šimašius.

Ketvirtadienį teisėsauga pateiks daugiau informacijos apie atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl galimos korupcijos teritorijų planavimo ir statybų valstybinės priežiūros srityse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.