Dėl migrantų veiksmų – pokyčiai pasienyje: gali būti svarstomas kontrolės punktų uždarymas

Daugėjant atvejų, kai neteisėtus migrantus iš Baltarusijos į Lietuvą bandoma pervežti sunkvežimiais, bus stiprinama valstybės sieną kertančių transporto priemonių kontrolė, pranešė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Jos teigimu, jei situacija blogės, gali būti svarstoma ir apie pasienio kontrolės punktų uždarymą.

Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-11-26 12:38, atnaujinta 2021-11-26 12:54

„Matome naujų atvejų, kai yra bandoma patekti į Lietuvos Respubliką su sunkvežimiais. Todėl yra priimtas sprendimas, kad mes intensyviname ir didiname transporto priemonių kontrolę. Jeigu matysime, kad tos tendencijos auga, tikrai svarstysime labai rimtai apie pasienio kontrolės punktų uždarymą“, – informavo A.Bilotaitė.

Pasieniečiai ketvirtadienį aptiko keturis irakiečius iš Baltarusijos į Italiją vykusiame krovininiame automobilyje. Migrantai aptikti Medininkuose vykdant vilkiko patikrą.

Kapčiamiesčio užkardoje penktadienį apsilankiusi ministrė taip pat nurodė, kad jau kitą savaitę turėtų būti išnagrinėti visi neteisėtai Lietuvos ir Baltarusijos sieną kirtusių migrantų prieglobsčio prašymai. Anot jos, dauguma prieglobsčio prašytojų jau gavo arba dar gaus neigiamus atsakymus, todėl bus stengiamasi juos išsiųsti į kilmės šalis.

„Mūsų institucijos daro ir darys viską, kad tie asmenys būtų grąžinti į kilmės šalis“, – patikino A.Bilotaitė.

Migracijos departamento duomenimis, prieglobstis kol kas suteiktas 10 neteisėtų migrantų. Tuo tarpu 2,5 tūkst. užsieniečių nuspręsta nesuteikti prieglobsčio, o 482 migrantų atžvilgiu prieglobsčio procedūra nutraukta.

Ko iš A.Lukašenkos tikėtis toliau?

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka penktadienį aplankė centrą, skirtą šimtams migrantų, likusiems šalyje po bandymų patekti į Europos Sąjungą (ES) per Lenkijos sieną.

Paprašyta įvertinti galimus tolesnius A.Lukašenkos veiksmus, A.Bilotaitė tvirtino, kad jis yra visiškai neprognozuojamas, todėl reikia pasiruošti visoms įmanomoms siutacijoms.

„Šis asmuo yra visiškai neprognozuojamas ir mes negalime žinoti, kas jam gali šauti į galvą. Mūsų tikslas yra daryti spaudimą ES ir visais kitais lygmenimis, kad A.Lukašenka, kuris suorganizavo šią migracijos krizę, atsakytų už savo veiksmus.

Jis yra nusikaltėlis, kuris organizuoja žmonių gabenimą ir taip siekia visokių tikslų, naudoja gyvus žmones, kaip spaudimo priemonę. Tai yra netoleruotina. Ko tikėtis iš jo, ką jis gali daryti, nuspręsti rytoj ar poryt, mes tikrai negalime.

Bet mes privalome būti pasiruošę ir siekti, kad europiniu lygmeniu pačios efektyviausios sankcijos būtų priimtos ir būtų vieningi ir solidarūs veiksmai iš visos ES“, – kalbėjo ministrė.

Nuo rugpjūčio pradžios, kai pasieniečiams buvo suteikta teisė apgręžti neteisėtai sieną bandančius kirsti migrantus, į Lietuvą neįleista 7,4 tūkst. asmenų. Į Lietuvą neteisėtai pavyko patekti beveik 4,2 tūkst. migrantų, daugelis jų sieną kirto iki rugpjūčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.