I. Šimonytė atsikirto A. Gedvilui: paaiškino, kodėl PSO trečiąją vakcinos dozę pavadino „skandalu“

Po darbiečio Aido Gedvilo klausimų apie sustiprinančiąją COVID-19 vakcinos dozę ir galimybių pasą vaikams premjerė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį Seimo salėje paprašė politiko savo kalbomis neaudrinti visuomenės.

Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aidas Gedvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aidas Gedvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 26, 2021, 10:10 AM, atnaujinta Nov 26, 2021, 10:22 AM

Vėliau savo socialinio tinklo paskyroje ministrė pirmininkė paneigė darbiečio žodžius ir pareiškė, kad A.Gedvilas Vyriausybės valandos Seime metu mėgsta užduoti klausimus, „siekiančius, kad klausiamasis patvirtintų, jog yra piktavalis asilas“.

„Toks ponas A.Gedvilas iš Seimo, mėgstantis per Vyriausybės valandą užduoti tai, kas anglų kalba vadinama implied questions, siekiančius, kad klausiamasis patvirtintų, jog yra piktavalis asilas, šiandien suskato cituoti PSO vadovą, kuris neseniai trečiąją vakcinos dozę nuo covid pavadino „skandalu“.

Ponui Gedvilui taip patiko tas „skandalas“, kad jis ėmė kelti skandalą Seime, reikalaudamas atšaukti skiepijimą sustiprinančiąja doze ir išpilti likusias vakcinas, o ir, pakeliui, nupirkti tablečių beigi atšaukti imunizacijos/testo reikalavimą 12-15 metų vaikams lankantis prekybos ar pramogų vietose“, – rašė I.Šimonytė.

Ji paaiškino, ką iš tiesų omenyje turėjo PSO vadovas:

„Visgi, ponas Ghebreyesusas trečią dozę pavadino „skandalu“ ne todėl, kad jos nereiktų imunitetui nuo covid sustiprinti. O todėl, kad turtingesnėms pasaulio šalims jau skiepijant trečiu ratu, daugelis skurdesnių negalėjo paskiepyti dar net pirmom dviem, nes vakcinų tiesiog neturi.

Ponas Ghebreyesusas nesakė nieko apie tai, kad valstybės turėtų liautis skiepyti, išpilti vakcinas ar atšaukti apribojimus, taikomus epidemijos plitimui valdyti. Ir tai, apie ką kalbėjo PSO vadovas, tikrai yra problema. Nes kol pasaulyje bus per mažai pasiskiepijusių kraštų, tol terpė mutacijoms rastis ir vėl grasinti naujais atmainų ratais bus dėkinga.

Būtent todėl ne vien atkakliai siekiame, kad kuo didesnė dalis Lietuvos gyventojų pasiskiepytų, bet ir dalyvaujame mažinant vakcinų nelygybę. Lietuva jau yra donavusi daugiau nei milijoną vakcinų kitoms šalims. Būtent todėl, kad supranta, jog niekas nėra iki galo saugus, kol saugūs nebus visi.

Bet tai niekaip nekeičia to, kad pastiprinanti vakcinos dozė bus reikalinga. Ir kad kažkuria prasme numatėme sprendimus, kurie greit taps ir europiniai (atkreipčiau dėmesį ir į tą sakinį tekste, kuris kalba apie dvylikamečius ir vyresnius – čia prieš nusiaunant ant grindinio gali būti svarbu)“.

Primename, kad A.Gedvilas ketvirtadienį Vyriausybės valandos Seime metu kreipėsi į ministrę pirmininkę su klausimu.

„PSO vadas prieš gerą savaitę boosterį ir vaikų skiepijimą pavadino skandalu. Būtent dėl jūsų absurdiškų pandemijos nesuvaldymo metodų Lietuva yra ta šalis, kuri vadinasi skandalas. Žinau, kad SAM svarsto aštuonių vaistų registravimo alternatyvas, tik visi supranta, jog patvirtinus vaistus, vakcinavimo tempai ženkliai kris, vakcinas teks išpilti. (...)

Kai buvo priimtas sprendimas pritaikyti galimybių pasą vaikams su tikslu juos suvakcinuoti, sergamumo rodikliai augo. Šiandien situacija kiek kitokia. Paskutinių septynių dienų pokytis, lyginant su ankstesnėmis septyniomis dienomis, jau yra minus 14 proc.

Gal jau pats laikas baigti audrinti visuomenę, atstoti nuo vaikų, studentų ir atšaukti savo sprendimą?“ – teiravosi jis.

Tiesa, baigti audrinti visuomenę darbiečio paprašė pati I.Šimonytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.