R. Karbauskis tiesia ranką Laisvės partijai: mato bendrų taškų

Dėl sėkmės iki šiol nesulaukusių narkotikų dekriminalizavimo ir Partnerystės įstatymo projektų priėmimo Laisvės partija artimiausiu metu sieks aktyvesnio koalicijos partnerių įsitraukimo, teigė Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

lrytas.lt koliažas
lrytas.lt koliažas
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Mitalas<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Mitalas<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Mitalas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 29, 2021, 1:34 PM

Savo ruožtu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigė, kad valstiečių frakcija Seime padarys viską, kas įmanoma, kad šie projektai nebūtų priimti. Tiesa, R.Karbauskis tikino matantis bendrų valstiečių ir laisviečių tikslų, dėl kurių įgyvendinimo šios frakcijos galėtų kovoti kartu.

Paramos ieškos tarp valdančiųjų

Laisvės frakcijos seniūnas, Seimo vicepirmininkas V.Mitalas „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ teigė, kad laisviečiai nesitrauks nuo ryškiausių partijos iniciatyvų, kurios kol kas nesulaukia palaikymo Seime.

„Tai yra principiniai klausimai, dėl kurių mes sieksime aktyvesnio koalicijos dalyvavimo, sieksime artimiausiu metu. Nedeginsime tų projektų nesusiskaičiavę balsų arba realiai neįvertinę galimybių“, – kalbėjo V.Mitalas.

Jo teigimu, kitą kartą teikiant projektus bus įvertinta tai, kad kai kurioms opozicinėms frakcijoms, kurios savo rinkiminėse programose yra įrašiusios tokius pačius tikslus, svarbiau yra oponuoti valdantiesiems, negu vykdyti savo programą.

„Tai vers mus didesnės paramos ieškoti valdančiojoje koalicijoje“, – nurodė Laisvės partijos narys.

Savo ruožtu R.Karbauskis teigė, jog LVŽS frakcija „padarys viską, ką bus įmanoma Seime, kad tie įstatymai nebūtų priimti“.

„Iš šalies vaizdas yra toks, kad Laisvės partija yra naudojamasi. Neseniai įsikūrusią partiją įtraukdami į savo koaliciją konservatoriai ja naudojasi tada, kada reikia jiems. O kada kyla klausimas, kuris gali užkliudyti pačių konservatorių interesus – rinkėjų nuomonę, tai jie elgiasi truputį kitaip“, – teigė valstiečių lyderis.

R.Karbauskio skaičiavimais, kol kas šiems įstatymams atmesti dar užtenka balsų – buvęs Seimo narys vylėsi, kad taip bus ir toliau. Anot jo, visiems konservatorių frakcijos nariams balsuoti už Partnerystės įstatymą arba narkotikų dekriminalizavimą būtų labai sunku, nes partijos rinkėjai to nesuprastų.

„Šioje situacijoje Laisvės partija yra laisva apsispręsti. Prognozavau, kad jie liks valdžioje bet kuriuo atveju – ar Seimas atmes, ar neatmes. Tai ir vyksta. Tik iš šalies pastebėčiau, kad santykiai koalicijoje – nelygiaverčiai: konservatoriai daro, ką nori, o mažieji partneriai šiuo atveju jiems patarnauja“, – pastebėjo R.Karbauskis.

Seimo vicepirmininkas V.Mitalas neneigė, kad santykiai nėra visiškai lygiaverčiai.

„Vienuolika Laisvės frakcijos narių Seime prieš 50 Tėvynės Sąjungos narių. Aišku, kad tas santykis yra toks, koks yra – ne visada yra lengva“, – pripažino V.Mitalas.

„Bet tai nekeičia kurso – žinau Tėvynės Sąjungoje, Liberalų sąjūdyje ir opozicinėse frakcijose daugybę gerų žmonių Seime, kurie mato prasmę, šio kelio reikalingumą. Ir aš vilties neprarandu, tuo labiau neprarandu pasitikėjimo savimi“, – pridūrė jis.

Kviečia bendradarbiauti

M.Mitalas tiki, kad Lietuvos visuomenė jau nuėjo didesnį kelią „negu kartais matosi pažiūrėjus į Seimo veidrodį“.

„Kartais Seime atrodo, kad dar yra uždarytas dangtelis ir reikia tą Seimą pertvarkyti, jog taptume ne kokia ramia Europos provincija, o ambicinga ir turtinga Europos valstybe, kurioje kiekvienas žmogus yra lygiavertiškai gerbiamas.

Ši pagrindinė idėja niekur nesitrauks, mes dėl jos toliau kovosime. Į šią kovą, kad ir kaip naivu sakyti, aš ir gerbiamą Ramūną Karbauskį noriu pakviesti. Nes manau, kad ir jo vizijoje yra ambicinga ir turtinga Lietuva, kuri diktuoja sąlygas ne tik kaimynams, bet ir visai Europai“, – pabrėžė V.Mitalas.

Tuo metu R.Karbauskis atkirto, kad valstiečiai ir laisviečiai turi tą patį tikslą, bet visiškai skirtingus kelius į jį. Kaip pavyzdį R.Karbauskis priminė valstiečių priimtas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas.

„Tai leido sumažinti alkoholio vartojimą labai ženkliai. Tai yra kelias, kuriuo mes ėjome, bandydami vykdyti ambicingus tikslus – kad Lietuva nebūtų pirmoje vietoje pagal alkoholio vartojimą pasaulyje“, – aiškino valstiečių pirmininkas.

„O kalbant apie tai, kur mes galėtume suremti pečius, manau, tai yra mokesčių klausimai, kurie bus 2022 metais. Konservatoriai, valdančioji dauguma turės teikti visą eilę mokesčių pakėlimų dėl to, kad reikės balansuoti mūsų biudžetą 2023 metais.

Manome, kad tai nėra pats teisingiausias kelias. Čia galbūt su Laisvės partija gali atsirasti bendrų matymo taškų – galėtume pakovoti, kad būtų pasirinktas kitas kelias“, – įvardijo R.Karbauskis.

V.Mitalo teigimu, Laisvės frakcija nori pamatyti ir įvertinti visą mokesčių paveikslą Lietuvoje, kuris laukia naujame laikotarpyje.

„Esame sutarę, kad valdančiojoje koalicijoje, prieš judant toliau su kažkokiais pakeitimais, mes turėsime tą diskusiją. Labai tikiuosi, kad tas pažadas bus įvykdytas“, – sakė V.Mitalas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.