Politologai apie valstiečių pirmininko rinkimus: tai politinis spektaklis

Antradienį prasidėjus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos partijos pirmininko rinkimams, politologai vieningai sutaria, kad vykusi rinkimų kampanija buvo tik imitacija. Anot jų, akivaizdu, kad partijos pirmininku išliks dar vienos partijos lyderio kadencijos siekiantis Ramūnas Karbauskis, o valstiečių atstovas Giedrius Surplys savo komunikacija leidžia suprasti, kad nesitiki sėkmės.

Ramūnas Karbauskis ir Giedrius Surplys<br>Lrytas.lt koliažas
Ramūnas Karbauskis ir Giedrius Surplys<br>Lrytas.lt koliažas
Tomas Janeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Tomas Janeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Virgis Valentinavičius<br>T.Bauro nuotr.
Virgis Valentinavičius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-11-30 14:52, atnaujinta 2021-11-30 14:54

T. Janeliūnas: pagrindinis šių rinkimų tikslas – demokratijos imitavimas

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorius Tomas Janeliūnas teigia, kad LVŽS pirmininko rinkimų scenarijus yra aiškus, o G. Surplio kandidatavimu tik norima parodyti, kad partijoje egzistuoja demokratija.

„Iš Surplio pusės vyksta toks mandagumo kandidatavimas, nei jis pats labai trokšta laimėti, nei kažkas labai tiki, kad jis tą padarys. Mano nuomone, tai tokia gana imitacinė kova, kai nelabai norima susipykti su dabartiniu partijos vadovu, bet tarsi bandoma parodyti, kad partijoje egzistuoja pasirinkimas. Toks demokratijos imitavimas yra pagrindinis visos rinkimų kampanijos tikslas“, – Eltai teigė T. Janeliūnas.

Anot TSPMI profesoriaus, R. Karbauskio naudojama agresyvi retorika parodo, kad jis ir toliau tęs pradėtą politiką, o to gali užtekti, kad rinkėjai nuspręstų už jį balsuoti.

„Karbauskis jau senokai vartoja gana agresyvią antiliberalią retoriką. Jis, manau, tikslingai telkia tokius radikalesnius žmones aplink save, kad parodytų, jog jis yra vienintelis gynėjas prieš konservatorius ir liberalus. Jam daugiau nieko ir nereikia, jokių naujų idėjų, jis tęsia savo pradėtą retorinę liniją ir atitinkamai mano, kad to visai užteks, kad jį vėl perrinktų partijos pirmininku“, – kalbėjo T. Janeliūnas.

Anot jo, jeigu partijos pirmininku nebūtų išrinktas R. Karbauskius, LVŽS prarastų politinį identitetą, o tai būtų per daug rizikinga.

„Karbauskis yra ryškus politikas ir partijai yra gerai turėti ryškų lyderį, su kuriuo būtent siejama visa partija. Aišku, klausimas, kiek rinkėjams patinka tokia retorika, kiek tos paramos liks iki Seimo rinkimų, bet ryškesnis identitetas gali padėti partiją išlaikyti nesutrikusią tarp visų kitų. Šiuo atveju partijos ir Karbauskio veidas yra beveik tapatinamas ir keisti į naują vadovą gali būti rizikinga“, – teigia TSPMI profesorius.

„Greičiausiai Karbauskis laimės, neatrodo, kad partijoje šiuo metu būtų revoliucinga nuotaika ir reikėtų tikėtis kažkokių perversmų“, – pridūrė T. Janeliūnas.

Vis dėlto, nors, politologo teigimu, G. Surplys ir skleidžia žinią, kad nesitiki būti išrinktas, jo kandidatavimas nėra beprasmiškas veiksmas. Anot T. Janeliūno, parlamentaro kandidatūra sprendžia kitus taktinius politinius uždavinius.

„Surpliui aišku gali rūpėti kažkokie taktiniai dalykai, kiek jis yra matomas partijoje, nes vis tiek vyksta vidiniai rinkimai dėl įvairių pozicijų, vyks ir reitingavimai dėl sąrašų. Tai tas savo svarbos palaikymas partijoje irgi yra pakankamai svarbus interesas, kurį galima išreikšti ir kandidatuojant. Nacionaliniu mastu taip pat galima šiek tiek pasirodyti žiniasklaidoje, vieną kitą mintį išsakyti, tai nėra visiškai beprasmis veiksmas“, – kalbėjo TPSMI profesorius.

Anot T. Janeliūno, G. Surplio pasirinkimas kandidatuoti, tačiau aktyviai nedalyvauti rinkimų kampanijoje buvo priimtas siekiant nekelti įtampos partijoje ir parodyti paramą dabartiniam LVŽS pirmininkui R. Karbauskiui.

„Greičiausiai komunikacija yra tokia, nes nenorima susigadinti savo partinės karjeros po rinkimų. Kažkokia labai agresyvi kampanija tikrai galėtų pakenkti ir, matyt, komunikacija yra labiau nukreipta ne į bendrą visuomenę, o į partijos narius. Pats Surplys nenori kelti įtampos partijoje, nes gana gerai jaučia, kokia yra parama Karbauskiui ir jam reikia ne laimėti, o tiesiog kažką naudingo padaryti partijai“, – teigia T. Janeliūnas.

V. Valentinavičius: Karbauskį reikėtų paskelbti partijos pirmininku iki gyvos galvos

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Virgis Valentinavičius teigia, kad LVŽS pirmininko rinkimai yra politinis spektaklis be jokios intrigos. Anot jo, pats G. Surplys akivaizdžiai komunikuoja, kad R. Karbauskis yra geresnis kandidatas.

„Tai yra grynas politinis spektaklis ir yra visiškai aišku, kad Karbauskis bus perrinktas. Rinkimai tik tam ir reikalingi, kad dar kartą patvirtintų, jog jis yra vienintelis ir nepakeičiamas partijos pirmininkas. Kas čia per kandidatas Surplys, kuris tiesiai šviesiai sako, kad Karbauskis yra geresnis kandidatas? Tai parodo, kad į valstiečių partijos pirmininko rinkimus papuola tik tie žmonės, kurie kelia menkiausias grėsmes Karbauskio pralaimėjimui. Pats Surplys komunikuoja tą patį, ką ir Karbauskis, kad Karbauskis yra vienintelis ir nepakeičiamas. Galima sakyti, kad tai begėdiškas pataikavimas partijos pirmininkui“, – Eltai teigė V. Valentinavičius.

MRU docento nuomone, jei į LVŽS pirmininkus kandidatuoja parlamentarai, patys netikintys savo pergale, sąžiningiau būtų visai tokių rinkimų nedaryti.

„Geriausias variantas būtų reali politinė konkurencija ir kandidatai, kurie bent jau norėtų pajudinti užsistovėjusį vandenį. Kai tokių nėra, manau, kad sąžiningiau būtų apskritai nedaryti rinkimų ir Karbauskį paskelbti partijos pirmininku iki gyvos galvos“, – teigė V. Valentinavičius.

ELTA primena, kad LVŽS pirmininko rinkimai vyks nuo lapkričio 30 d. iki gruodžio 5 d. Pirmininką ketverių metų kadencijai tiesiogiai rinks visi LVŽS nariai, balsuodami elektroniniu būdu.

Po pirmininko rinkimų gruodžio mėnesį LVŽS rinksis į suvažiavimą, kuriame bus patvirtinta partijos vadovybė ir suformuotos Etikos ir procedūrų bei Finansų kontrolės komisijos.

R. Karbauskis LVŽS vadovauja jau daugiau nei dešimtmetį. Pastarąjį kartą R. Karbauskis partijos pirmininku buvo perrinktas 2019 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.