Politologai apie merus pabėgėlius – kuo juos suviliojo ir kam skamba pavojaus varpai

Ketvirtadienį paaiškėjo, kad į naujai buriamą ekspremjero Sauliaus Skvernelio partiją šaknis ruošiasi įleisti ilgamečiai politikai. Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti politologai prognozuoja, kad pabėgimų matysime ir daugiau, o ypatingą grėsmę jau turėtų nujausti viena iš šalies partijų.

Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mindaugas Jurkynas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mindaugas Jurkynas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vyautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 2, 2021, 7:20 PM, atnaujinta Dec 3, 2021, 9:45 AM

M.Jurkynas: nulėmė politinės lažybos

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Jean Monnet profesorius dr. Mindaugas Jurkynas svarstė, kad dalies politikų pasirinkimą bendradarbiauti su ekspremjeru lėmė kelios priežastys.

„Čia yra du dalykai – ir iniciatyva, ir tų politikų, kurie nori pakeisti esamą politinę jėgą, kuriai priklauso, apskaičiavimas. Manau, kad tai yra tam tikros iš tų, kurie nori išeiti iš valstiečių ar socialdemokratų ir pereiti į buvusio premjero kuriamą partiją, tai jie mano, kad ta partija gali turėti neblogų šansų, ir atitinkamai tokios politinės lažybos, statant už S.Skvernelio demokratų partiją, yra susijusios ir su jo būsima politine karjera“, – portalui lrytas.lt aiškino politologas.

Paklaustas, kuo naujai buriama politinė jėga galėjo sužavėti kitų partijų atstovus, jis svarstė, jog iš savo partijų besitraukiantys politikai greičiausiai mato nemažai perspektyvų.

„Kiekvienas politikas gali būti mėgstamas arba nemėgstamas skirtingų politinių jėgų – vieniems Vytautas Landsbergis bus labai mėgstamas, kitų – labai nemėgstamas, tai tos simpatijos ir antipatijos skirstomos pagal įvairius kriterijus. Manau, kad reikėtų žiūrėti į tai, kokias perspektyvas mato politikai, pereinantys į buriamą S.Skvernelio partiją, ir kokiu atveju tie politikai mato šansų.

Jie gal nežiūri į tai, kiek S.Skvernelis buvo mėgstamas ar nemėgstamas, jie žiūri į tai, kiek kuriama nauja politinė jėga atsikąs nuo kitų partijų. Tie pereinantys, manau, daro statymus, ir tiki jo neblogais politiniais šansais. Bet tų perbėgimų dar nėra daug, kažkokio cunamio dar tikrai nėra“, – svarstė M.Jurkynas.

Vis tik, jo teigimu, S.Skvernelio buriama komanda „pavojų“ gali sukelti ne vienai politinei partijai.

„Jeigu žiūrėtumėme į tam tikrus pareiškimus, kaip save mato demokratų partija, tai jie į save žvelgia ekonominėje dimensijoje. Tai manau, jie linkę paremti labiau valstybės stipresnį vaidmenį, socialinio teisingumo ir socialinės rūpybos klausimus. Tai būtų nuo centro šiek tiek į kairę – jie tikrai nėra kraštutiniai kairieji. Tokiu atveju vienareikšmiškai pavojus būtų socialdemokratų partijai ir kažkiek valstiečių partijai, nes jie irgi save pozicionuoja kaip ekonomišką partiją, kuri rėmėsi valstybės resursais.

Kita dimensija – kultūrinė. Manau, kad čia demokratai bus kažkur centre – nei per daug moraliai liberalūs, nei per daug moraliai konservatyvūs, bus tokie pragmatiški centristai. Tokiu atveju jie pavojaus tikrai nesukels Laisvės partijai, bet tokia centristine pragmatiška pozicija jie gali paimti balsų ir iš konservatorių, ir iš valstiečių, ir tokiu atveju sustiprinti savo poziciją“, – svarstė M.Jurkynas.

Kalbėdamas apie S.Skvernelio ir valstiečių lyderio R.Karbauskio santykius, jis pažymėjo, kad politinė konkurencija tarp buvusių bendražygių tikrai išliks.

„Šiuo metu vyksta išsigryninimas, naujos politinės jėgos susikūrimas, tai jie natūraliai virs politiniais konkurentais“, – teigė M.Jurkynas.

V.Dumbliauskas: rinkėjai už perbėgimus nebaudžia

Paaiškėjo, kad Lietuvos socialdemokratų partiją (LSDP) palieka Neringos miesto meras Darius Jasaitis, taip pat ir jokiai partijai nebepriklausantis Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis. Apie prisijungimą svarsto Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė, Kretingos rajono meras Antanas Kalnius

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas teigė, kad merų perbėgimas iš vienos partijos į kitą nestebina, kadangi nei patys politikai tame mato „blogį“, nei rinkėjai už tai baudžia.

„Netikiu, kad politikai gali būti lojalūs vienai partijai, jie ieško, kur geriau. Dabar mato didesnę perspektyvą su S.Skverneliu. Manau, kad jie klysta – manau, kad socialdemokratų šansai geresni, kad V.Blinkevičiūtės vertė, jos „akcijos“ yra aukščiau vertinamos negu S.Skvernelio“, – prognozavo politologas.

Anot V.Dumbliausko, nors pats merų perbėgimo faktas nenustebino, nustebino Neringos mero sprendimas pabėgti iš socialdemokratų – aukščiausius reitingus šiuo metu turinčios partijos. Todėl, politologo teigimu, toks sprendimas turėtų būti susijęs su asmeniškumais, tam tikromis nuoskaudomis.

V.Dumbliauskas teigė abejojantis, kad socialdemokratus paliks dar daugiau jų iškeltų merų. Tuo metu iš valstiečių, anot jo, tikrai gali pabėti dar ne vienas partijos iškeltas meras.

„Valstiečių partija tikrai dabar eina į duobę, pirmiausiai dėl R.Karbauskio „išmintingo“ vadovavimo“, – įsitikinęs politologas.

Nors partijos aktyviai ruošiasi artėjantiems savivaldos rinkimams, V.Dumbliauskas didžiausią sėkmę prognozuoja rinkimų komitetams. Anot jo, į juos susirenka ryškūs žmonės, kuriuos vietiniai gyventojai pažįsta asmeniškai. Be to, politinių partijų populiarumas yra ženkliai kritęs.

Tiesa, prie S.Skvernelio naujos politinės jėgos jungtis kviečiami ir rinkiminių komitetų nariai. V.Dumbliauskas svarsto, kad tiems komitetų nariams, kurie savo ateitį norėtų sieti su nacionaline politika ir Seimu, galėtų būti naudinga jungtis prie partijos. Tačiau norintiems ir toliau veikti savivaldos lygmenyje, rinkiminis komitetas – išmintingesnis sprendimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.