S. Skvernelio partija drebina Lietuvos politinę padangę: prisijungti ketina Neringos, Lazdijų, Šilutės merai Apie jungimąsi svarsto Kretingos ir Druskininkų merai

Lietuvos politinę padangę ketvirtadienį supurtė permainos. Lietuvos socialdemokratų partiją (LSDP) palieka ir prie ekspremjero Sauliaus Skvernelio buriamos naujos politinės jėgos Demokratų partija „Vardan Lietuvos“ jungtis ketina Neringos miesto meras Darius Jasaitis ir Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis. Su savimi jie ketina pasiimti ir dalį skyrių atstovų.

Lrytas.lt koliažas
Lrytas.lt koliažas
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Darius Jasaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Darius Jasaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ausma Miškinienė.<br>T.Bauro nuotr.
Ausma Miškinienė.<br>T.Bauro nuotr.
Ausma Miškinienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ausma Miškinienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ausma Miškinienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ausma Miškinienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ausma Miškinienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ausma Miškinienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Laurinaitis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vytautas Laurinaitis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Antanas Kalnius.<br>T.Bauro nuotr.
Antanas Kalnius.<br>T.Bauro nuotr.
Antanas Kalnius.<br>T.Bauro nuotr.
Antanas Kalnius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Dec 2, 2021, 1:28 PM, atnaujinta Dec 3, 2021, 6:03 AM

Tiesa, tai – dar ne pabaiga. Į S.Skvernelio buriamą komandą perbėgti nusprendė Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė bei praktiškai visas Lazdijų rajono valstiečių partijos skyrius. Apie tai mąsto ir Kretingos rajono meras Antanas Kalnius su visu „Kretingos krašto“ rinkimų komitetu.

Portalo lrytas.lt žiniomis, pasiūlymų šlietis iš S.Skvernelio gavo ir daugiau miestų bei rajonų merų.

LSDP palieka Neringos meras D.Jasaitis

Kaip ketvirtadienį pranešė naujienų portalas 15min.lt, LSDP palieka dalis Neringos skyriaus atstovų su miesto meru D.Jasaičiu priešakyje. Jie ketina jungtis prie ekspremjero S.Skvernelio naujos politinės jėgos Demokratų partija „Vardan Lietuvos“.

„Iš tikrųjų iš LSDP pasitraukiau jau vakar. Praėjo jau daugiau kaip para. Šiuo metu labai rimtai svarstau S.Skvernelio pasiūlymą“, – portalui lrytas.lt sakė D.Jasaitis.

„Atvirai pasakius, kažkada net juokais S.Skverneliui pasakiau, kad, atrodo, nesutariate su partija, kurios premjeru buvote. Sakau, kodėl nekuriate savo, juk atrastumėte bendraminčių. Paskambino S.Skvernelis ir pasakė, kad atsimena, jog kažkada taip sakiau, paklausė, ar dabar jau būsiu bendraminčiu. 

Buvo nemažai bemiegių naktų, nes yra nemažai partijos bičiulių, draugų, narių... Dėjau pliusus minusus ir priėmiau tokį sprendimą“, – pasakojo Neringos meras.

Jis skaičiavo, kad kartu su juo LSDP Neringos miesto skyrių palieka 50 narių. Bent 15 iš jų jau pereina pas S.Skvernelį.

Žinią apie Neringos mero ir dalies skyriaus perėjimą iš LSDP į Demokratų partiją „Vardan Lietuvos“ Eltai patvirtino ir pats S.Skvernelis. „Meras ir nemažai skyriaus narių šiuo metu jau nėra jokios politinės partijos nariai. Mes tikrai kalbamės su meru ir net neabejoju, kad jis kartu dalyvaus naujos politinės partijos kūrime“, – vylėsi jis.

D.Jasaitis socialdemokratų partijai priklausė nuo 2013 metų.

Prie S.Skvernelio jungsis ir Šilutės rajono meras V.Laurinaitis

Aiškėja, kad į S.Skvernelio gretas patraukti ketina ir Šilutės rajono meras V.Laurinaitis. 

„Tiesiog patraukė, suviliojo kitoks buvusios Vyriausybės dėmesys regionams. Sprendimai buvo priimami greitai, jie buvo realistiški. (...) Kiekvieno regiono problemos buvo sprendžiamos iš esmės“, – portalui lrytas.lt aiškino V.Laurinaitis.

Anot mero, didžioji dauguma Šilutės tarybos narių – apie 60-70 – taip pat jungsis prie naujosios S.Skvernelio partijos.

Jį rinkimuose į merus 2019-aisiais delegavo „Tvarkos ir teisingumo“ partija. Pasak V.Laurinaičio, dalis besijungiančiųjų prie S.Skvernelio partijos yra „Laisvės ir teisingumo“ nariai, dalis – nepartiniai.

Pokyčiams „taip“ tarė ir Lazdijų rajono merė A.Miškinienė su visu valstiečių skyriumi

Prisijungti prie S.Skvernelio politinės jėgos ketvirtadienį pranešė svarstanti ir Lazdijų rajono merė A.Miškinienė bei beveik visas Lazdijų rajono valstiečių skyrius. Ji nurodė, kad sprendimas turėtų paaiškėti ketvirtadienį vakare.

Po valstiečių Lazdijų skyriaus visuotinio susirinkimo paaiškėjo, kad atsakymas – teigiamas.

„Nusprendėme, kad iš 72 susirinkusiųjų vienas lieka pas Karbauskį, o visi kiti eisime pas Skvernelį“, – BNS sakė Lazdijų rajono valstiečių skyriaus vadovas Benius Rūtelionis.

„Pas Karbauskį lieka vienas ūkininkas iš Leipalingio. Ir merė, ir Benius, ir visa dauguma eina pas Skvernelį, nenorėjome skaldytis ir einam“, – pridūrė jis.

Kokį kelią pasirinkti – ir Kretingos rajono mero bei visos jo komandos dilema

Pasiūlymų iš S.Skvernelio gavo ir daugiau šalies merų. Su visuomeniniu rinkimų komitetu „Kretingos kraštas“ savivaldos mero rinkimus laimėjęs Antanas Kalnius teigė, kad komitetas gavo nemažai pasiūlymų jungtis prie įvairių politinių jėgų, o vienas iš siūlymų – ir iš S.Skvernelio komandos.

„Šiandien „Kretingos krašto“ nariams yra tikras iššūkis, galvojame, kokiu keliu nueiti. Jeigu bus pasirinkta jungtis prie S.Skvernelio partijos, tai jungsimės visas „Kretingos kraštas“, jeigu ne, tai meras vienas irgi neis. Manau, kad čia dar ateities klausimas yra“, – portalui lrytas.lt kalbėjo Kretingos rajono meras.

Anot A.Kalniaus, jungimosi klausimas yra svarstomas, tačiau kol kas vieningos nuomonės komitete nėra.

„Abejonių aš neturiu – tikrai manau, kad Saulius surinks gerą komandą“ – įsitikinęs A.Kalnius.

Pasiūlymą gavo ir Druskininkų meras R.Malinauskas

Kurį laiką buvo kalbama, kad prie S.Skvernelio komandos prisijungti gali ir Druskininkų meras Ričardas Malinauskas. Tiesa, portalui lrytas.lt jis aiškino, kad apie prisijungimą prie ekspremjero dar negalvoja, nors pasiūlymą gavo.

„Buvome susitikę kelis kartus, diskutavome. Sprendimas nepriimtas, niekur kol kas neskubame – laikas parodys“, – portalui lrytas.lt sakė Druskininkų meras.

Paklaustas, ar Lazdijų rajono merės A.Miškinienės sprendimas prisijungti prie S.Skvernelio neturės įtakos ir jam, R.Malinauskas teigė, kad jo sprendimo tai nepaveiks. „Kad moterys apsisprendžia greičiau už vyrus, tai džiaugiuosi, nes paprastai būna priešingai“, – juokavo meras.

Pasiteiravus, kas kelia daugiausia dvejonių, Druskininkų vadovas teigė, kad tai – kai kurie S.Skvernelio komandos nariai.

„Gyvenime labai pasitikiu žmonėmis, bet iki pirmo karto. Ir jei yra tokių narių, kurie gyvenime išdavė, vadinasi, tas pirmas kartas nebus paskutinis. Šioje vietoje, renkantis su kuo sėsti į valtį, reikia labai rimtai pasvarstyti. Šiandien niekur neskubame, turime daug gražaus laiko. Kvietimų turime ne tik iš šios partijos“, – tikino R.Malinauskas.

Primename, kad spalio viduryje valstiečių frakciją Seime palikę S.Skvernelis ir dar 12 buvusių valstiečių pranešė steigiantys centro kairės partiją „Vardan Lietuvos“.

2016 metais nepartinis S.Skvernelis su valstiečiais dalyvavo Seimo rinkimuose ir partijai juos laimėjus iki 2020 metų gruodžio ėjo premjero pareigas. Pernai į parlamentą jis taip pat kandidatavo su valstiečiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.