Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Kybartai.<br>D.Klimaitės nuotr.
Kybartai.<br>D.Klimaitės nuotr.
D.Klimaitės nuotr.
D.Klimaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2021-12-04 16:33

Palapiškės

Prienų rajone naktį iš namų išėjo psichikos sutrikimų turinti moteris. Jos sutuoktinis ją rado įkritusią į dumbliną raistą – jo gylis gali būti iki 2 metrų.

Vyras moterį bandė traukti pats, bet nepavyko.

Į įvykio vietą buvo nusiųsti gelbėtojai, tačiau jų automobilinė cisterna iki nelaimės vietos privažiuoti negalėjo, tad ugniagesiai ėjo pėsčiomis.

Moteris buvo ištraukta iš vandens, nunešta ir įkelta į greitosios pagalbos automobilį. Po apžiūros medikai konstatavo jos mirtį.

Anykščiai

Pirmąją žiemos dieną Turizmo ir verslo informacijos centras įsikėlė į naujas patalpas A.Baranausko ir A.Vienuolio muziejaus papėdėje.

Vykstant Tilto gatvės kompleksiniam atnaujinimui buvo nukasta dalis šlaito, atsivėrė kvarcinio smėlio sluoksnis.

Šis mineralas Anykščių apylinkėse susidarė prieš 25 mln. metų.

Obeliai

Rokiškio rajone gausiai prisnigus daliai vairuotojų kelionė tapo rimtu išbandymu.

Obelius ir Rokiškį jungiančiame kelyje kelionę griovyje baigė vilkiko vairuotojas.

Sunkiasvorė mašina nučiuožė nuo kelio, bet neapvirto.

Į avarijos vietą sugužėjo gausios gelbėtojų pajėgos, laimei, vairuotojas buvo sveikas.

Juodkrantė

Tryliktoji Martyno Liudviko Rėzos kultūros ir meno premija Neringos politikų sprendimu šiemet skirta architektei dailininkei Jūratei Bučmytei ir dailininkui dizaineriui Albertui Krajinskui.

Jie jau kelis dešimtmečius gyvena Juodkrantėje, 1993 m. čia surengė pirmąją personalinę parodą. Iš viso iki šiol jie surengė 173 parodas ir didžioji jų dalis yra susijusios su Kuršių nerija. Menininkų poros kūryboje dominuoja krikštai, kurėnai, vėtrungės, gyvenamuosius namus puošę žirgeliai, jie užsiima ir edukacine veikla, supažindina su vietinių gyventojų tradicijomis ir papročiais.

Biržai

Koronavirusu užsikrėtusiai 18 metų biržietei nepavyko pergudrauti policininkų. Nuvykę patikrinti pareigūnai jos namuose nerado. Telefonu atsiliepusi biržietė sakė, kad yra išvykusi apsipirkti.

Moteris tikino, kad esą jau bebaigianti pasveikti, todėl gydytoja leidusi jai išeiti iš namų. Po tokio biržietės aiškinimo pareigūnai iš pradžių bylos nekėlė ir ėmė aiškintis. Tuomet ir paaiškėjo, kad jauna moteris gudravo, – leidimo kelti koją iš namų ji neturėjo.

Matuliškės

Zarasų rajone atokioje kaimo sodyboje trečiadienį apie vidurdienį kilęs gaisras tapo iššūkiu ugniagesiams.

Gyvenamajame name, spėjama, nuo krosnies užsidegę drabužiai įplieskė liepsnas.

Iki gaisravietės užpustytu lauko keliuku dvylika ugniagesių klampojo pėsčiomis, jų įrangą vežė kitas automobilis.

Trys namo gyventojai spėjo išsigelbėti, tik 83 metų neįgalus vyras apdegė galvą, nugarą ir rankas. Pensininką ugniagesiai bandė išgabenti lengvuoju automobiliu, tačiau jis įklimpo. Namas sudegė visiškai.

Klaipėda

Paminklas Prancūzijos karo belaisviams atminti iš Perkėlos gatvės Klaipėdoje perkeltas į žmonėms lengviau pasiekiamą vietą šalia Karaliaus Vilhelmo kanalo. Paminklas atspindi Prancūzijos istorijos etapą, kai statydami kanalą 1863–1873 metais žuvo karo belaisviai. Iš viso statybose dirbo 600 žmonių, kiek jų žuvo, tiksliai nežinoma.

Perkėlos gatvėje bus plėtojama uosto veikla. Dabar paminklą bus jau paprasčiau pasiekti: jis yra pakeliui į būsimą mažųjų laivelių prieplauką, šalia dviračių ir pėsčiųjų tako.

Kristijono Donelaičio draugijos atstovai prašo statomai Klaipėdos mokyklai suteikti K.Donelaičio vardą ir taip atkurti istorinį teisingumą.

Buvusi uostamiesčio Vytauto Didžiojo gimnazija sovietmečiu buvo pavadinta K.Donelaičio mokykla, čia buvo įkurtas rašytojui skirtas muziejus, puoselėjamos jo atminimą saugančios tradicijos. Atgimimo metais mokyklai grąžintas senasis pavadinimas.

K.Donelaičio draugija Klaipėdoje buvo įkurta 1921 metais. Šimtmečio proga jos nariai ėmėsi iniciatyvos, kad Žolynų kvartale statoma mokykla būtų pavadinta K.Donelaičio vardu.

27-ąjį kartą dienraštis „Vakarų ekspresas“ surengė Metų klaipėdiečio rinkimus. Šįkart Metų klaipėdiečiu tapo Klaipėdos vaikų ligoninės vadovas Virginijus Žalimas (nuotr.).

Naują rinkimų Metų šuolio nominaciją laimėjo Klaipėdos universiteto dėstytojas Pranas Mažeika ir jo studentai – pneumobilių konstruotojų komanda „Lithuanian Spirit“. Įvertintas ir socialiai atsakingas verslas – geriausiais pripažinti smulkiojo verslo atstovai „Namai be gliuteno“ – vienintelė Lietuvoje specializuota įmonė, turinti kepyklėlę, krautuvę ir kavinę.

Socialinių paslaugų centre „Danė“ ketvirtadienį mirė vieno mėnesio kūdikis. Mergaitė turėjo labai sunkią negalią. Jos 19-metė motina vaiku nesidomėjo. Centre šiuo metu gyvena dar devyni negalią turintys vaikai.

Socialinių paslaugų centras „Danė“ yra savivaldybės biudžetinė įstaiga, jos paskirtis – garantuoti globos, ugdymo ir socialinės globos paslaugų teikimą Klaipėdos miesto vaikams, turintiems sunkią negalią.

Šimkaičiai

Prie šalia Jurbarko rajono miestelio esančio paminklo žuvusiems partizanams buvo paminėtos Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio tarybos prezidiumo pirmininko, partizanų vado, dimisijos brigados generolo, pasipriešinimo Lietuvos okupacijai koordinatoriaus Jono Žemaičio-Vytauto (1909–1954) mirties metinės.

1953 m. jis buvo išduotas, suimtas Šimkaičių miške įrengtame Vyriausiosios vadavietės bunkeryje ir po metų sušaudytas Maskvoje. 2009 m. Lietuvos Seimas pripažino, kad J.Žemaitis nuo 1949-ųjų iki pat mirties faktiškai vykdė Lietuvos Respublikos prezidento pareigas.

Rokiškis

Prieš mėnesį moteris internete rado skelbimą apie pigiai parduodamus pjuvenų briketus. Kiti pardavėjai briketus pardavinėjo gerokai brangiau, tad moteris susiviliojo pasiūlymu.

Susisiekusi su pardavėju ji sutarė, kad briketai bus atvežti tiesiai į kiemą. Vyras žadėjo juos pristatyti po kelių dienų.

Į nurodytą banko sąskaitą rokiškėnė pervedė 180 eurų, tačiau briketų taip ir nesulaukė.

Liūdynė

Panevėžio rajone į darbą važiuoti susiruošę žmonės pastebėjo, kad subadytos kieme stovinčių automobilių padangos. Chuligano taikiniu tapo viename daugiabučio namo kieme gyventojų paliktos 7 mašinos.

Daugumai mašinų buvo perdurta po vieną padangą, bet keliems savininkams teko remontuoti iškart po dvi. Akivaizdu, kad chuliganas siautėjo nesirinkdamas. Mašinos stovėjo tame pačiame kieme, tad eidamas jis badė viską iš eilės.

Šilutė

Vakar ryte kelyje Šilutė–Šilalė, visai greta Šilutės, miškavežio „Volvo“ vairuotojas nespėjo laiku sustabdyti savo transporto priemonės ir ji rėžėsi į priešais stabdžiusio mikroautobuso „Opel“ kampą.

Slysdamas keliu miškavežis iščiuožė į priešingos krypties eismo juostą ir kaktomuša susidūrė su priešais važiuojančiu automobiliu „Opel Astra“. Į pastarąjį dar trenkėsi iš paskos važiuojantis „Mercedes-Benz“.

„Opel Astra“ važiavo moteris ir jos vaikas. Jie išvežti į ligoninę, nors smarkiau ir nenukentėjo.

Pauošniai

Plungės rajone ketvirtadienio vakarą taksi automobilio „Volkswagen Touran“ 68 metų vairuotojas neatsižvelgė į meteorologines sąlygas, sankryžoje nepasirinko saugaus greičio, nesuvaldė automobilio ir nuvažiavo į pakelės griovį.

Nukentėjo 35 metų keleivis, jis nuvežtas į ligoninę.

Jūžintai

Smarkiai prisnigus sniego naštos neišlaikę medžiai virto, lūžo šakos. Incidentas kilo Rokiškio rajone, kai medis užvirto ant važiuojančios lengvosios mašinos.

Viskas baigėsi laimingai – vairuotojas nesusižeidė. Nuo smūgio įskilo priekinis stiklas.

Dotnuva

Didelės vertės vagystę tiriantys policininkai Kėdainių rajone per kratą 31 metų įtariamojo garaže aptiko rankinę granatą „F-1“.

Ją išsivežė Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai. Dėl pavojingo radinio įvykio vietoje buvo įvestas planas „Skydas“, budėjo specialiosios tarnybos. Įtariamasis uždarytas į areštinę dėl galimos vagystės.

Paročkė

Lazdijų rajone, kelyje Alytus–Seirijai–Lazdijai, „Volkswagen Passat“ vairavęs 28 metų vyras susidūrė su į kelią tiesioje nuokalnėje įšokusiu laukiniu gyvūnu.

Per susidūrimą nukentėjo vairuotojas, jis paguldytas į ligoninę. Manoma, kad į kelią įbėgo elnias, jis po įvykio nubėgo į mišką.

Kybartai

15-metis Gražvydas Kivylius jau trečius metus iš eilės šventinę aplinką sukūrė savo daugiabučio kaimynams. 2019 metais kiemo šventinės dekoracijos atsiėjo apie 150 eurų. Kieme tuomet buvo papuošta eglė, greta esantys krūmai, laiptinės turėklai, iš tolo švietė 20 metrų auksinės spalvos girliandomis apvyniotas ąžuolas.

2020-aisiais užklupus pandemijai Gražvydas žmonių nuovargį nutarė išsklaidyti dar ryškiau nušvitusiomis dekoracijomis. Joms išleido per 450 eurų. Šių metų šventėms vaikinas pradėjo ruoštis dar pavasarį, svarstė, kaip gražiau išpuošti aplinką.

Šiemet visi gyventojai sutiko prisidėti prie bendros sąskaitos už elektrą, buvo surinkta apie 700 eurų ir jie panaudoti puošmenoms. Lapkričio pabaigoje daugiabučio kiemą nušvietė apie 10 tūkst. lempučių – keliskart daugiau nei pernai.

Gražvydas mano, kad šįsyk išlaidos bus didesnės, sieks pusantro tūkstančio eurų, bet tikisi, kad nesumažės kaimynų noras prisidėti kuriant grožį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.