Politologai įvertino naujausius reitingus: tai – tyla prieš audrą

Lietuvos politinėje padangėje – štilis. Naujausios „Vilmorus“ apklausos duomenimis, partijų ir politikų reitingai per mėnesį beveik nepakito: pirmi socialdemokratai, antri konservatoriai, treti – valstiečiai.

Lietuvos politinėje padangėje – štilis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos politinėje padangėje – štilis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos politinėje padangėje – štilis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos politinėje padangėje – štilis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lauras Bielinis.<br>D.Umbraso nuotr.
Lauras Bielinis.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos politinėje padangėje – štilis.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos politinėje padangėje – štilis.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos politinėje padangėje – štilis.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos politinėje padangėje – štilis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 6, 2021, 5:56 AM

Vis dėlto, sociologas Vladas Gaidys teigia, kad tai – tyla prieš audrą. Kol kas į visuomenės apklausą nėra įtraukta Sauliaus Skvernelio kuriama partija „Vardan Lietuvos“. Kai ji bus registruota, prognozuojami pokyčiai reitingų lentelėse.

„Čia yra politinis štilis, netgi stagnacija prieš įvykius, kurie bus kuriantis Sauliaus Skvernelio partijai. Ji dar neužregistruota, todėl ji nepatenka į mūsų sąrašą. Tačiau jau matosi simptomai. Yra pozicija „kita“. Už ką balsuosi – kita. Tas „kita“ jau surenka virš 5 proc“, – pastebėjo V.Gaidys.

Numatomi pokyčiai

Politologai pritaria, kad Sauliaus Skvernelio partija įneš nemažai pokyčių. Šią savaitę apie prisijungimą prie naujosios politinės jėgos paskelbė Neringos, Šilutės, Lazdijų merai bei jų bendražygiai.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė teigė negalinti tiksliai įvardyti, koks bus S.Skvernelio buriamos partijos startas, tačiau svarsto, kad naujoji politinė jėga neliks reitingų dugne.

„Negaliu dar tiksliai pasakyti, koks bus tas startas – ar jie startuos reitingų lentelėse patekdami jau net į top trejetuką, šiek tiek abejočiau. Dar reikia palaukti, nes nežinome, kokiomis aplinkybėmis pati partija susiformuos, koks bus tuometinis politinis kontekstas.

Tačiau kad partija gali įsitvirtinti reitinguose ir tikrai ne pačiose žemiausiose pozicijose, tai tikrai manau, kad taip“, – įvertino R.Urbonaitė.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Lauras Bielinis svarstė, kad naująją S.Skvernelio partiją palaikyti turėtų buvę socialdemokratų ir valstiečių rinkėjai.

„Centro kairieji ir yra tas sluoksnis, kuriame palaikytojai gali persiskirstyti. Tai reiškia, kad gali šiek tiek palaikytojų netekti socialdemokratai ir valstiečiai žalieji“, – prognozavo politologas.

Keičiasi nuomonė?

Kiek daugiau pokyčių politikų reitinguose. Dauguma gyventojų ir toliau mano, kad jų interesams geriausiai atstovauja socialdemokratų partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė, tačiau jos reitingas per mėnesį smuktelėjo 1,5 procento.

Politikę beveik pavijo antroje vietoje esantis prezidentas Gitanas Nausėda, o į trečią vietą šoktelėjo premjerė Ingrida Šimonytė, aplenkusi naują partiją kuriantį ekspremjerą Saulių Skvernelį.

„I.Šimonytės veikla leidžia aiškiau pamatyti, kaip ji atstovauja ir kaip ji vykdo savo veiksmus. (...) Visuomenė mato, kad Vyriausybės veikla yra pakankamai pozityvi. Neskaitant visos kritikos visi supranta, kad Vyriausybė stengiasi ir veikia“, – svarstė L.Bielinis.

Savo ruožtu R.Urbonaitė įvertino jau kelis mėnesius krentantį V.Blinkevičiūtės vertinimą.

„Vilija Blinkevičiūtė negali nuolat palaikyti ir tokio tempo, būti visada matoma. Galų gale ir ta kritika, su kuria tu išeini, turi būti paremta, konstruktyvi, nes pastaruoju metu mes tikrai ne visais atvejais matėm tą konstruktyvią kritiką“, – pastebėjo R.Urbonaitė.

Išvarginti krizių

Apklausos duomenimis, palankiausiai vertinamu politiku ir toliau išlieka Prezidentas Gitanas Nausėda. Dešimt procentinių balų nuo jo atsilieka socialdemokratų partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė.

Tuo metu dauguma ministrų – su minuso ženklu. Teigiamai vertinami tik du Vyriausybės nariai: krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas ir socialinės apsaugos darbo ministrė Monika Navickienė

„Turime vis daugiau žmonių, kurie linkę prasčiau vertinti ministrus, bet aš manau, kad tai susiję su bendromis nuotaikomis. Tos bendros nuotaikos ir yra pagrįstos tuo, kad visa visuomenė yra išvarginta tam tikrų krizių. Kitaip tariant, skaityti geras naujienas mes jau atpratome“, – pastebėjo R.Urbonaitė.

„Monikos Navickienės reitingas dar laikosi pakankamai neblogai, nes tai turbūt vienintelė ministrė, kuri išeina su geriausiomis naujienomis dėl pensijų kilimo, dėl vienišų asmenų išmokų kilimo“, – pridūrė politologė.

Reitingų lentelės dugne – net 11 ministrų. Prasčiausiai iš jų vertinama ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. Taip pat pagal dabartines apklausas jos vadovaujama „Laisvės partija“ į Seimą nepatektų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?