Išnagrinėti visi vasarą gauti neteisėtų migrantų prieglobsčio prašymai: teigiamo atsakymo sulaukė 54 asmenys

Migracijos departamento direktorės Evelinos Gudzinskaitės teigimu, išnagrinėtos visos vasarą gautos nelegalių migrantų prieglobsčio prašymų bylos. Migracijos departamento duomenimis, iš 3176 bylų prieglobstis buvo suteiktas 54 asmenims, o daugiau kaip 600 asmenų, sulaukusių neigiamo atsakymo, kreipėsi į teismą.

Migrantai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Migrantai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2021, 11:44 AM

„Visas vasaros srautas jau baigtas nagrinėti. Dabar liko apie šimtas bylų, pateiktų jau spalį ir lapkritį iš tų žmonių, kurie nebuvo užregistruoti, kai dirbo mobilios komandos vasarą”, – Eltai trečiadienį teigė E. Gudzinskaitė.

Migracijos departamento direktorės teigimu, pastaruoju metu buvo nagrinėjamos sudėtingiausios bylos, todėl teigiamų atsakymų sulaukė daugiau asmenų nei anksčiau. Anot E. Gudzinskaitės, priežastys išliko tos pačios: prieglobstis suteiktas migrantams, atvykusiems iš šalių, kuriose asmuo yra politiškai persekiojamas dėl savo įsitikinimų, asmenims, kurie yra verčiami kilmės šalyse eiti į karo tarnybą ir atlikti karo nusikaltimus arba tarnybą, prilygstančią vergovei. Prašymas suteikiamas ir tokiu atveju, jei žmogus bėga nuo Talibano režimo Afganistane.

E. Gudzinskaitės teigimu, pagrindinės prieglobstį gavusių asmenų kilmės šalys – Sirija, Eritrėja, Afganistanas.Teigiamo atsakymo sulaukė ir keli migrantai iš Irako, Jemeno ir vienas iš Libano.

Migracijos departamento direktorė teigia, kad didelė dalis asmenų kreipėsi į teismą dėl neigiamų atsakymų.

„Apie 610 sprendimų pasiekė teismą. Teoriškai sprendimas gali keistis, jeigu pateiks papildomų įrodymų, kurių anksčiau nebuvo pateikę. Gali būti ir taip, kad teismas nustatys esminius departamento sprendimo trūkumus“, – kalbėjo E. Gudzinskaitė.

Be to, Migracijos departamento direktorė priduria, kad atsiranda vis daugiau norinčių sugrįžti į kilmės šalis. Pasak E. Gudzinskaitės, pagrindinė tokių prašymų priežastis – prarasta viltis gauti prieglobstį ir laisvai judėti šalyje.

„Pastaruoju metu stebime tam tikrą prašymų grįžti į kilmės šalis pagausėjimą. Turbūt dingsta viltis, kad bus suteiktas teigiamas sprendimas. Asmenys iki paskutinės minutės vis dar tikėjo, kad gaus prieglobstį, o dabar, kai sprendimai nesuteikti prieglobsčio jau priimti ir jie jau gana ilgai gyvena centruose, atsiranda noras grįžti“, – teigė E. Gudzinskaitė.

„Nelabai yra vilties, kad jiems bus leista laisvai judėti ir pasibaigus šešiems mėnesiams, jeigu Valstybės sienos apsaugos tarnyba kreipsis pratęsti laisvės apribojimą, jie vis tiek negalės išlįsti iš apgyvendinimo centrų. Tai tikriausiai asmenys pasvėrė visus „už“ ir „prieš“ ir nusprendė grįžti namo savo noru“, – kalbėjo E. Gudzinskaitė.

ELTA primena, kad nuo rugpjūčio pradžios, kai pasieniečiai įgijo teisę neįsileisti draudžiamose vietose iš Baltarusijos einančių užsieniečių, jų į Lietuvą nepateko 7653 (vidurnakčio iš sekmadienio į pirmadienį duomenys).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.