Po pasitraukimo iš valstiečių gretų vajaus užslinko gandų debesys: įtraukė ir A. Širinskienę

Pastaruoju metu itin aktyviai mažėjančios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) gretos pasėjo kalbas apie tikrą partijos byrėjimą. Ilgametis partijos narys Aurelijus Veryga tikina, kad traukiasi ne partijos nariai, tuo metu skambiai apie pasitraukimą iš partijos pranešusi Agnė Širinskienė vis dar svarsto, ar tikrai išeiti.

A.Širinskienė ir R.Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
A.Širinskienė ir R.Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Skirmantas Malinauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Skirmantas Malinauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 10, 2021, 5:28 PM

Savo ruožtu žurnalistas Skirmantas Malinauskas pabrėžia, kad LVŽS paliko žinomiausi partijos veidai, be to, netrukus išgirsime ir daugiau partiją paliekančių žmonių pavardžių.

Turi paaiškinimą

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Oponentai“ teigė negalintis kolegų pasitraukimų iš frakcijos vadinti partijos byrėjimu, kadangi didžioji dalis šių politikų nebuvo partijos nariai.

„Galime kalbėti, kad frakcija nubyrėjo pakankamai reikšmingai. Bet esu ne kartą komentavęs ir sakęs, kad iš žmonių, kurie nestoja į partiją, anksčiau ar vėliau galbūt ir buvo galima tikėtis panašaus veiksmo“, – kalbėjo A.Veryga.

Seimo narys svarstė, kad valstiečių Lazdijų skyrius, pranešęs apie prisijungimą prie Sauliaus Skvernelio kuriamos partijos, tiesiog pasielgė pragmatiškai – kadangi pasitraukė merė Ausma Miškinienė, kartu trauktis nusprendė ir skyriaus nariai.

„Galų gale net ir Agnės išėjimas, manau, kad kai ji po naujų metų, tarp Seimo sesijų, išsimiegos, man atrodo, kad jai daugybė tų dalykų, apie kuriuos ji kalbėjo taip emocingai, atrodys visiškai kitaip“, – įsitikinęs A.Veryga.

Kas trauksis toliau?

Tokie A.Verygos argumentai neįtikino žurnalisto, buvusio ekspremjero Sauliaus Skvernelio patarėjo Skirmanto Malinausko.

„Visada gali rasti argumentų bet kuriam įvykiui pateisinti. Jeigu kalbame, kad byra ar nebyra valstiečiai, turbūt būtų argumentų pasakyti, kad partija jau yra subyrėjusi. Jei kalbėtume apie tai, kas išėjo iš senų partiečių, tai Tomas Tomilinas yra gerokai seniau partijoje negu A.Veryga. Išėjo ne tik jis“, – pabrėžė S.Malinauskas.

Tuo metu apie pasitraukimą iš partijos pranešusi Agnė Širinskienė, anot žurnalisto, buvo itin gerai matoma ir žinoma valstiečių narė.

„Kai Aurelijus kalba apie tai, kad jai reikėtų išsimiegoti ir kitaip į tai pažiūrėti, tai grynai žmogiškai galvoju, jei ji tai girdi, kaip paskui reikės peržengti ir grįžti, kai tau kažkas išėjus taip sako?

Manau, didžiausia problema jau net ne tai, kas liks iš valstiečių. Jeigu mes gatvėje paklaustume žmonių, kiek gi tų žinomų veidų liko, tai turbūt ponas Veryga būtų vienas iš tų, kurie dar būtų įvardinti, daugelio kitų niekas net nežinotų.

Jei paklaustume, kas yra frakcijos seniūnė, garantuoju, kad nežinotų – nebent klaustume Tauragėje. Tai yra didelis atsakymas, kas bus toliau“, – įsitikinęs S.Malinauskas.

Žurnalistas neatmeta, kad 2023 metais vyksiantys savivaldos rinkimai, per kuriuos A.Veryga planuoja kandidatuoti į Kauno miesto mero poziciją, parodys šio politiko populiarumą.

S.Malinausko teigimu, prie S.Skvernelio buriamos politinės jėgos prisijungs dar daugiau merų, negu paskelbė iki šiol – ir, žurnalisto žiniomis, merai pabėgs ne tik iš valstiečių, bet ir iš kitų politinių jėgų.

Anot S.Malinausko, tikėtina, jog valstiečių partiją paliks ir kai kurie buvusios Vyriausybės ministrai.

Patikimų šaltinių duomenimis, Jonas Jarutis, Guoda Burokienė ir Kęstutis Mažeika taip pat planuoja pasitraukimą iš frakcijos, tačiau A.Veryga teigė dėl tokių kalbų esantis labai nustebęs. „Pirmą kartą girdžiu apie tokius dalykus, kad šie žmonės planuotų kur nors eiti. Aš tokios informacijos neturiu“, – patikino A.Veryga.

„Nematau nė vieno požymio, kad taip galėtų įvykti“, – pridūrė jis.

S.Malinauskas neatmeta, kad vienas iš šių valstiečių tikrai galėtų svarstyti apie pasitraukimą. „Dėl J.Jaručio ir G.Burokienės labai abejočiau, nes, man atrodo, kad tai šiuo metu vieni lojaliausių žmonių. K.Mažeika, jeigu reikėtų spėti, sakyčiau, kad jis pakankami rimtai turėtų svarstyti ir dvejoti“, – kalbėjo žurnalistas.

Persigalvos dėl pasitraukimo?

Savo ruožtu A.Veryga tikino nematantis jokios tragedijos, jeigu dalis valstiečių frakcijos narių yra neatpažįstami. Jis pabrėžė, kad politikai renkami rinkiminėse apylinkėse, o vietiniai gyventojai savo atstovus atpažįsta gerai.

„Suprantu Skirmanto sarkazmą. Jeigu dabartinis Kauno miesto meras dalyvaus rinkimuose, tai balsavimo rezultatai parodys ne mano populiarumą, o jo populiarumą. Jis yra vienas iš populiariausių Lietuvos politikų. To niekaip nereikėtų sieti su LVŽS ar jos reitingais“, – būsimus rinkimus įvertino A.Veryga.

Tuo metu paprašytas pakomentuoti neoficialią informaciją, jog A.Širinskienė dar tik svarsto palikti partiją, tačiau to dar nepadarė, A.Veryga teigė neturintis duomenų, kad politikė būtų parašiusi prašymą išstoti iš partijos.

„Man taip ir nepavyko rasti informacijos, kad ji būtų prašiusi išstoti iš partijos. Tai dar vienas atsakymas tiems šnekantiems, kad partija byra. Juo labiau, aš irgi turiu neoficialių žinių, kad Agnė dabar jau svarsto ir galvoja, ar ji nepasikarščiavo priimdama tokį sprendimą, kurį viešai paskelbė“, – tikino LVŽS narys.

Savo ruožtu S.Malinauskas gana skeptiškai įvertino tokias kalbas.

„Be abejo, viskas gali keistis, A.Širinskienė turbūt gali grįžti į frakciją. Bet tada kalbėkime apie tai, kiek tai yra rimta, jeigu gali išsakyti tokius žodžius apie savo buvusius partiečius ir frakciją, nes žmogus kalbėjo ne apie politiką, o apie mobingą, kai pagrindiniais laiptais neleidžiama vaikščioti.

Kai tai klausai, tai panašu į psichinės ligoninės palatą, o ne frakciją. Jei ji sakytų, kad pergalvojau, išsimiegojau, ir man vaikščioti tais laiptais tinka, gal ir grįš“ – ironizavo žurnalistas.

Nustebino visus

Darbo partijos narys Andrius Mazuronis laidos metu kalbėjo, kad A.Širinskienės pasitraukimas buvo netikėtas visiems Seime, visgi, greičiausiai parodo sistemines partijos valdymo problemas.

„A.Širinskienė ilgą laiką ne de jure, bet de facto buvo artimiausias Ramūno Karbauskio žmogus, ir tikriausiai tas frakcijos ir partijos narys, kuris Seime turėjo plačiausius įgaliojimus, plačiausius įpareigojimus veikti, šnekėti partijos vardu, rengti tam tikrus dokumentus frakcijos vardu.

Iš tiesų, A.Širinskienės išėjimas, toks įvykių posūkis, man atrodo, yra labai netikėtas visiems, esantiems Seime – tiek pozicijai, tiek opozicijai. Ir jis tikriausiai labai puikiai iliustruoja vidinę situaciją LVŽS frakcijoje ir partijoje. Atrodo, kad susiduriama ne su atskiromis problemomis, bet su sisteminėmis partijos ir frakcijos valdymo problemomis“, – įvertino A.Mazuronis.

Gruodžio pradžioje paaiškėjo, kad prie ekspremjero S.Skvernelio buriamos naujos politinės jėgos Demokratų partija „Vardan Lietuvos“ jungtis ketina Neringos miesto meras Darius Jasaitis ir Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis, o su savimi jie ketina pasiimti ir dalį skyrių atstovų. Vėliau apie prisijungimą pranešė ir Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė bei praktiškai visas Lazdijų rajono valstiečių partijos skyrius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.