Valstybės pinigai byra į privačias rankas

Valstybės lėšomis finansuojamos paslaugos tampa medikų verslu – pacientus jie siunčia į privačias klinikas, kurių akcijų turi ir patys. Vieniems politikams tokia tvarka bado akis, o kiti apie tai nenori net girdėti.

Seimo narys R.Žemaitaitis įvairias tarnybas ragino domėtis įtartinomis gydymo įstaigų sutartimis.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys R.Žemaitaitis įvairias tarnybas ragino domėtis įtartinomis gydymo įstaigų sutartimis.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Aistė Kurauskaitė

Dec 11, 2021, 2:05 PM

Apie medikų ir jų šeimų verslu tapusias hemodializės paslaugas jau ne kartą kalbėta Seimo Sveikatos reikalų komitete, tačiau ši žinia taip ir neišėjo už Seimo sienų.

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis dėl galbūt neskaidrios medikų veiklos siūlė kreiptis į Sveikatos apsaugos ministeriją, Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) ir Viešųjų pirkimų komisiją.

Sutartis sukėlė įtarimų

R.Žemaitaitis Sveikatos reikalų komitetui nurodė, kad Kėdainių ligoninės skelbtą konkursą hemodializės paslaugoms teikti laimėjo bendrovė „Nefrosana“, kurios akcininkų sąraše yra Ieva Šliaužienė – šio regiono gydymo įstaigoms pinigus skirstančios Kauno teritorinės ligonių kasos (TLK) direktoriaus Virgilijaus Šiaudikio dukra. Seimo nario nuomone, jei dėl valstybės skiriamų lėšų tėvas pasirašė sutartį su bendrove, kurios viena steigėjų yra jo dukra, tai – skandalinga situacija.

Tačiau Sveikatos reikalų komitetas į ją numojo ranka – nors ši informacija buvo paskelbta beveik prieš mėnesį, komitetas oficialiai nesikreipė nei į Sveikatos apsaugos ministeriją, nei į kitas tarnybas. Tai patvirtino Sveikatos reikalų komiteto biuras.

Siūlė ieškoti ryšių

„Tai buvo mano viešas kreipimasis, o Seimo komitetas turėjo užtikrinti parlamentinę kontrolę – oficialiai kreiptis į tarnybas“, – teigė R.Žemaitaitis. Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas pastaruoju metu į telefono skambučius neatsiliepia.

Dėl R.Žemaitaičio viešai paskelbtos informacijos jokio tyrimo nepradėjo ir viename komiteto posėdžių dalyvavę STT atstovai.

Šios tarnybos atstovams Seimo narys siūlė atkreipti dėmesį į organizacijas, kurios Sveikatos apsaugos ministerijai pataria, kokias priemones ir įrangą pirkti medicinos įstaigoms, pasidomėti medikų giminystės ryšiais.

Užtenka peržiūrėti dokumentus

„Lietuvos rytui“ pradėjus domėtis bendrovės „Nefrosana“ laimėtais konkursais Kauno TLK direktorius V.Šiaudikis teigė, kad dėl dukters yra deklaravęs savo interesų konfliktą ir nedalyvauja jokiuose su hemodializę atliekančiomis klinikomis susijusiuose procesuose.

Jis teigė nusišalinęs ir TLK pasirašant sutartį su bendrove „Nefrosana“.

Seimo nario R.Žemaitaičio nuomone, vien tokios deklaracijos neužtenka: „Nesvarbu, kad Kauno ligonių kasų direktorius yra deklaravęs santykius su dukterimi, bet ar kas nors tikrino, kas yra kiti jo dukters įmonės akcininkai? Gal jie turi akcijų dar penkiose įmonėse, su kuriomis ta pati ligonių kasa pasirašo sutartis, ir teikia analogiškas paslaugas?“

R.Žemaitaičio nuomone, pareigūnai tai galėtų išsiaiškinti vien peržiūrėję gydymo paslaugas teikiančių bendrovių akcininkų sąrašus ir schemas, kaip vykdoma ši veikla.

„Nereikia dėti antrankių, pradėti tyrimų ar daryti kratų. Reikia tik išsiaiškinti, kaip yra veikiama“, – kalbėjo Seimo narys.

Siunčia į privačias klinikas

Hemodializės paslaugas pacientams kompensuoja valstybė, tačiau ši procedūra ne visada atliekama ir didžiųjų miestų ligoninėse.

Mažesnių miestų pacientai siunčiami į privačias gydymo įstaigas, kur juos pasitinka tie patys jiems siuntimus išrašę gydytojai. Kartu su pacientais į privačias įstaigas atkeliauja ir Valstybinės ligonių kasos (VLK) skiriami pinigai.

Tokį pinigų panaudojimą puikiai įvaldžiusios kelios privačios medicinos įstaigos. Jos nesunkiai laimi ligoninių skelbiamus konkursus ir užsitikrina VLK finansavimą. Jų darbuotojų ir akcininkų sąrašuose – ne vieno valstybinėse gydymo įstaigose dirbančio mediko pavardė.

Apie įtartiną ligoninių ir privačių medicinos klinikų bendradarbiavimą R.Žemaitaitis pranešė ir sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui, ir premjerei Ingridai Šimonytei, tačiau nei teisėsauga, nei valdžios atstovai šia situacija nesusidomėjo.

„Aš kategoriškai prieš bylų kėlimą, nes daromės panašūs į Rusiją ir Baltarusiją. Pastebėję neteisėtą veiklą pareigūnai žmones turėtų įspėti, o ne uždėti jiems antrankius, o po to penkerius metus aiškintis teismuose“, – kalbėjo R.Žemaitaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.