Ž. Pavilioniui metus pirštinę Prezidentūrai – Seimo narių emocijos: nesutaria, ką turėtų daryti

Opozicija negaili kritikos Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkui Žygimantui Pavilioniui. Anot jų, parlamentaro komunikacija, viešai skelbiant esą patarėja kiršina prezidentą su užsienio reikalų ministru, ne tik peržengia etikos ribas, tačiau ir priverčia kvestionuoti Ž. Pavilionio likimą šiose pareigose. Tuo metu valdančiųjų atstovai raginti trauktis iš posto nelinkę.

Žygimantas Pavilionis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Rugilė Augustaitytė, ELTA

2021-12-11 08:59

Opozicinės Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas teigia, kad Ž. Pavilionio komunikacija nėra tinkama, todėl frakcija yra pareiškusi siūlymą Ž. Pavilioniui savo noru trauktis iš pareigų.

„Esame pareiškę kolegai pasiūlymą trauktis iš Užsienio reikalų komiteto pirmininko pareigų, bet šis sprendimas tikrai priklauso ne nuo opozicijos, o nuo valdančiųjų“, – Eltai teigė G. Paluckas. Anot jo, jei į siūlymus parlamentaras neatsižvelgs, jis turėtų bent jau pergalvoti savo veikimo principus.

„Įtampą tikrai kelia Pavilionio hiperaktyvumas ir polinkis į individualią užsienio politikos liniją, nes mes matome ne kartą išsiskyrusias nuomones tiek su prezidento institucija, tiek su Užsienio reikalų ministerija. Kai susidedi per didelį entuziazmą ir polinkį į vienašališkumą, tai būna toks sprogstamasis mišinys ir, šiuo atveju, jeigu jis nepasinaudos tuo mūsų patarimu pasitraukti iš einamų pareigų, tai aš bent jau rekomenduočiau labai gerai pergalvoti veikimo būdus ir principus“, – pridūrė G. Paluckas.

G. Palucko teigimu, nors Ž. Pavilionis turėtų apsvarstyti dėl pasitraukimo iš einamų pareigų, vis dėlto, socialdemokrato nuomone, toks elgesys yra per menkas pagrindas teigti, jog parlamentaras laužo priesaiką.  

„Nematau priežasties apkaltai, tikrai nėra išnaudotos visos kitos galimybės išspręsti šį susiklosčiusį konfliktą, nes manau, kad priesaikos sulaužymo ar apkaltos procedūra yra labai rimtas teisinis ir politinis precedentas, kurio neturėtume formuluoti tik išsiskyrus politinėms nuomonėms. Pagrindas yra per menkas, tai galima vertinti kaip hiperaktyvumą ar entuziazmo perviršį, bet ne pagrindą apkaltai ar priesaikos sulaužymui“, – kalbėjo G. Paluckas.

S. Skvernelis: jeigu tenkina toks pirmininkas, belieka tik palinkėti sėkmės

Opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis negaili kiek griežtesnės kritikos. Anot jo, Ž. Pavilionis nesuvokia, kokie yra Seimo nario įgaliojimai einant Užsienio reikalų komiteto pirmininko pareigas.

„Dabar dar kartą buvo patvirtinta, kad žmogus tikrai negeba suprasti, kokias pozicijas, kokias pareigas eina. Akivaizdu, kad jam nelabai pavyksta suvokti, kas yra parlamentinė kontrolė ir kokie yra Seimo nario įgaliojimai, o ir pati ta leksika, konfliktai, kuriuos nuolat sukelia su kitomis institucijomis, yra nepriimtini. Bet pakeisti pirmininką gali tik patys valdantieji, daugiau niekas negali. Tai yra jų sprendimas, jeigu juos tenkina toks pirmininkas, belieka tik palinkėti sėkmės“, – teigė S. Skvernelis.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas priduria, nors pažeidimai akivaizdūs, tačiau elgesio nereikėtų vertinti drastiškai.

„Manau, kad tai susiję su etikos pažeidimais ir kompetencijos parodymu, o dėl priesaikos sulaužymo aš netvirtinčiau taip drastiškai, požymių, aišku, yra, bet nemanau, kad tai yra situacija, kai reikėtų kalbėti apie galimas apkaltas“, – teigė S. Skvernelis.

E. Gentvilas: reikia atskirti faktus nuo nuomonės

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teigia, kad tai, ką viešojoje erdvėje išsako Ž. Pavilionis, reikėtų vertinti kaip nuomonę, o ne faktus.

„Mano manymu, viešojoje kalboje yra nuomonė ir faktai. Aš pats vienoje laidoje su Pavilioniu dalyvavau, tai jo žodžiai skambėjo kaip griežta, kategoriška nuomonė. Vienas dalykas yra nuomonė, niekas nedraudžia jos turėti, kiti dalykai yra faktai“, – teigė E. Gentvilas.

„Nors tai traktavo kaip priesaikos sulaužymą, aš to neįžvelgiu. Pavilionis savo ruožtu kažkokius klausimus suformulavo, gerus ar blogus, taktiškus ar netaktiškus, aš nežinau. Iš Prezidentūros reakcijos suprantu, kad įsižeidė dėl klausimų, bet kur čia priesaikos sulaužymas, atsakyti negaliu“, – sakė E. Gentvilas.  

Anot E. Gentvilo, ar turėtų būti svarstoma dėl Ž. Pavilionio pašalinimo iš posto, turėtų nuspręsti konservatoriai.

„Čia yra konservatorių frakcijos apsisprendimas, ką jie deleguoja į Užsienio reikalų komiteto postą, ar palieka Pavilionį, ar kažką keičia. Jokia opozicija nereikalauja Pavilionio atsistatydinimo, tai nėra viso parlamento klausimas, tai yra konservatorių frakcijos klausimas“, – kalbėjo E. Gentvilas.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė: tai buvo komplikuotas atvejis

Valdančiosios konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigia, kad tai ne pirmas kartas, kai Ž. Pavilionis atsiduria komplikuotose situacijose.

„Kiekvienas žmogus, politikas turi tam tikrą savo būdą, tačiau kai kurie momentai nepadeda galantiškiau veikti vienuose ar kituose klausimuose. Man atrodo, kad tai buvo komplikuotas atvejis dėl pastarojo kreipimosi. Frakcijoje yra išsakytos tam tikros nuomonės, kad jam vis pasitaiko atsidurti aštriose temose ir aplinkybėse“, – teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Vis dėlto, ar konservatorių frakcijoje bus svarstoma dėl Užsienio reikalų komiteto pirmininko likimo, parlamentarė neatskleidė.

„Man atrodo, kad svarbiausia, jog būtų išlaikytas konstruktyvus darbas, o kaip tai pasiekti, yra įvairių būdų“, – kalbėjo konservatorių frakcijos seniūnė.

ELTA primena, kad Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Ž. Pavilionis ir Seimo Etikos ir procedūrų komisija gavo Prezidentūros raštą, kuriame akcentuojamas netinkamas bendravimas su prezidento vyriausiąja patarėja Asta Skaisgiryte.

Kaip tvirtinama Prezidento kanceliarijos vadovės Agilos Barzdienės pasirašytame rašte, klausimų kelia ne tik Ž. Pavilionio viešai skleidžiama „išgalvota informacija“ apie A. Skaisgirytę, bet ir Prezidentūrą pasiekiantys parlamentaro pasirašyti raštai. Juose, kaip teigia Prezidentūra, konservatorius įsakmiai, be jokio teisinio pagrindo reikalauja A. Skaisgirytę atsakyti į dešimtis klausimų ar vykdyti įvairias pateiktas užduotis.

Kanceliarijos teigimu, tokia Ž. Pavilionio veikla primena psichologinį spaudimą vyriausiajai patarėjai ir kelia rimtą susirūpinimą dėl to, ar Seimo narys nelaužo duotos Seimo nario priesaikos.

Vis dėlto penktadienį Ž. Pavilionis Eltai patvirtino, kad trauktis iš Užsienio reikalų komiteto pirmininko pareigų neketina, nes, pasak jo, šiuo metu užsienio politikoje yra kur kas didesnių problemų, į kurias reikia koncentruotis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.