Valdančiųjų frakcijų lyderiai pateikė argumentus, kodėl ministrams nereikia trauktis: tai būtų neatsakinga prieš tautą

Valdančiųjų Seimo frakcijų lyderiai teigia, kad nereikėtų skubėti ieškoti politinės atsakomybės Ingridos Šimonytės vadovaujamoje Vyriausybėje po to, kai kilo skandalas dėl nesustojusio „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą.

Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2021, 5:15 PM, atnaujinta Dec 14, 2021, 3:10 PM

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir toliau laikosi nuomonės, kad ministrų pasitraukimai iš einamų pareigų sukeltų tik gilesnes problemas.

„Mano nuomonė išlieka tokia pati. Sprendžiant vienas problemas nereikėtų sukelti didesnių ir gilesnių. Ir dabar svarbiausia yra šioje sudėtingoje situacijoje rasti sprendimus, kurie užtikrintų, kad trąšos per Lietuvą nebekeliautų. O apie pasitraukimus, mano giliu įsitikinimu, dabar kalbėti ne laikas“, – Seime po valdančiųjų frakcijų seniūnų pasitarimo teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Jai antrino ir Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

„Pažiūrėkime kontekstą: pandemija, pasienio krizė, Rusijos ir Ukrainos galimas konfliktas, trąšų problema... Galima čia greitai išsilakstyti ir numesti kažkam tai spręsti: kam nors, kada nors, kaip nors“, – sakė politikas.

Jo teigimu, dešiniųjų dauguma turi prisiimti atsakomybę ir likusi vadžioje išspręsti susidariusią krizę. Kitoks sprendimas, akcentuoja jis, neatitiktų politikų prisiimtų įsipareigojimų tautos atžvilgiu.

„Aš manau, kad ši politinė dauguma turi prisiimti atsakomybę, išjudinti iš mirties taško bent jau šią situaciją, neįsivelti į naujas problemas ir tada spręsti dėl atsakomybės. O šiandien imti ir išsigainioti yra neatsakinga prieš mūsų įsipareigojimus tautai ir realiai situacijai“, – teigė jis.

„Aš siūlau tęsti (darbą – ELTA) labai atsakingai ir kryptingai“, – pridūrė politikas.

Kone analogiškai esamą situaciją apibendrino ir konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Nemanome, kad čia yra geras sprendimas dabar užsiimti atsistatydinimais, kada tų klausimų, kuriuos reikia spręsti, yra apsčiai. Atsistatydinimai neišspręstų tų klausimų iki galo“, – tvirtino konservatorė.

Nesutinka, kad premjerė delsia priimti sprendimą dėl ministrų

Seimo valdančiųjų frakcijų lyderiai nesutiko su tuo, kad premjerė delsia pasakyti, koks visgi bus krizės epicentre atsidūrusių ministrų likimas.

„Premjerė yra labai aiškiai pasakiusi savo terminus ir jų laikosi. Tai tada, kai ji yra pažadėjusi, tada tie sprendimai ir bus“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Kiek užsitęsusio sprendimo priėmimo nesureikšmino ir E. Gentvilas.

„Dėl ilgokos pauzės, kaip pasakė vienas kolega, gerame spektaklyje pauzės būna ilgos. Tai šis spektaklis yra tikrai visiems įdomus“, – teigė politikas.

ELTA primena, kad užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ir susisiekimo ministras Marius Skuodis tvirtina esantys pasiruošę trauktis iš einamų pareigų. Savo ruožtu premjerė žada šios savaitės pradžioje informuoti apie savo sprendimą dėl trauktis pasiryžusių ministrų.

Ministrai apie pasitraukimą prakalbo ir prašymus atleisti iš einamų pareigų pasirašė, reaguodami į tai, kad, trečiadienį įsigaliojus Jungtinių Amerikos Valstijų sankcijoms Baltarusijos valstybinei kalio trąšų gamintojai „Belaruskalij“, šios įmonės produkcijos tranzitas per Lietuvą nesustojo.

Kritiką Vyriausybei dėl nesustojusio „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą penktadienį išsakė ir prezidentas Gitanas Nausėda. Jis teigė, kad apie pasiruošimą trauktis paskelbę ministrai kitose šalyse jau būtų pasitraukę, o ne lauktų premjerės įvertinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.