Konservatoriai apgailestauja, kad Ž. Pavilionis frakcijos neišgirdo, kritikos žeria ir G. Surplys: aš jo vietoje ilgai nesvarstyčiau

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkui Žygimantui Pavilioniui pareiškus, jog nesitrauks iš komiteto pirmininko kėdės, konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė apgailestavo, kad kolega vis dėlto neišgirdo raginimų. Savo ruožtu to paties komiteto narys Giedrius Surplys teigia, kad pats atsidūręs tokioje situacijoje ilgai nedvejotų ir trauktųsi.

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>T.Bauro nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>T.Bauro nuotr.
 Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Ingrida Šimonytė<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Ingrida Šimonytė<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Giedrius Surplys<br>V.Skaraičio nuotr.
Giedrius Surplys<br>V.Skaraičio nuotr.
Giedrius Surplys<br>T.Bauro nuotr.
Giedrius Surplys<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 16, 2021, 1:46 PM, atnaujinta Dec 16, 2021, 2:03 PM

Frakcija apgailestauja

Pasak konservatorių frakcijos seniūnės R.Morkūnaitės-Mikulėnienės, kol kas nėra aišku, kas galėtų potencialiai užimti Ž.Pavilionio vietą komitete. Ji apgailestavo, kad kolegos raginimų trauktis jis neišgirdo.

„Apgailestauju, kad vis tik neišgirdo frakcijos kolegų raginimų priimti raginimą pasitraukti ir sudaryti, koks lūkestis buvo, konstruktyvesnes sąlygas darbui šioje sferoje.

Visada mūsų partija garsėjo žmonėmis, kurie išmano užsienio reikalus ir manau, kad bus priimtas geriausia sprendimas“, – svarstė TS-LKD frakcijos seniūnė.

Ji taip pat patvirtino, kad frakcija savo nuomonės dėl Ž.Pavilionio nekeis.

„Nemanau, kad frakcija, jau sykį pareiškusi savo poziciją, nuo jos atsitrauktų“, – teigė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Apie jo sprendimą ji pati sakė sužinojusi tik iš paties Ž.Pavilionio „Facebook“ įrašo.

Paklausta, ar frakcija inicijuos savo nario atleidimą iš pareigų, Seimo narė pažymėjo, kad apie tolimesnį jo likimą frakcija diskutuos netrukus.

„Pasitarsime, kokios čia nuotaikos. Aš suprantu, kad ir kiti komiteto nariai įvairių nuomonių turi“, – kalbėjo R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

G.Surplys: aš jo vietoje pasitraukčiau

Užsienio reikalų komiteto narys, LVŽS atstovas Giedrius Surplys teigė, jog dabar svarbu sulaukti tolimesnio konservatorių sprendimo, tačiau taip pat apgailestavo, kad Ž.Pavilionis renkasi konflikto kelią.

„Mes visi turime sulaukti jį delegavusios konservatorių frakcijos sprendimo – ar jie perkraus komitetą ir siūlys naują pirmininką, tikrai neįsivaizduoju, kaip dar galima tai išspręsti. Gaila tik, kad renkamasis konflikto kelias, kuris turbūt džiugins opoziciją, o valdantiesiems tai tikrai nebus į naudą“, – svarstė LVŽS narys.

Pasak jo, TS-LKD komiteto pirmininką pakeisti turėtų.

„Jei pasitikėtumėte viešai skelbiama informacija, konservatorių frakcija balsavo ir vieningai išreiškė nepasitikėjimą Ž.Pavilionio buvimu URK pirmininku.

Jeigu aš atsidurčiau analogiškoje padėtyje, ilgai nesvarstyčiau, nediskutuočiau viešumoje su savo partijos kolegomis ir tiesiog pasitraukčiau. O tada žiūrėčiau, ar dar galiu kažkur būti naudingas. Bet panašu, kad Ž.Pavilionis renkasi kovą, tai žiūrėsime – laukiame tęsinio“, – sakė G.Surplys.

Trečiadienį būtent jis pavadavo komiteto posėdyje nepasirodžiusį politiką.

„Aš susidariau įspūdį, kad žmogus jaučiasi sugniuždytas, ir paprašė manęs, kad jį pavaduočiau. Vakar visi komiteto nariai gavome jo atsiprašantį laišką dėl susiklosčiusios padėties, bet jokių detalių jis nepateikė“, – tvirtino G.Surplys.

Poziciją išreiškė socialiniame tinkle

Savo sprendimą Ž.Pavilionis ketvirtadienį pakomentavo feisbuke.

„Apsisprendžiau kol kas nesitraukti iš Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko pareigų. Buvau pasiruošęs atsistatydinti, nes tikėjau, kad ministrų ketinimai trauktis iš postų buvo rimti. Jiems pasitraukus, būtų natūralu prisiimti bendrą atsakomybę.

Dabar man atsistatydinus atrodytų, kad esu vienas kaltas, ar mano kaltė prilyginama Lietuvos geležinkelių vadovybei, nes iki šiol Lukašenkos kontroliuojamas tranzitas tęsiasi. Buvau vienas iš tų, kuris šią problemą kėlė, tačiau buvau ignoruojamas ir nutildomas. Prisipažįstu, kai viešuose debatuose padariau klaidų – pasakiau tai, ko nederėjo sakyti. Atsiprašau tų, kuriuos mano žodžiai įžeidė“, – rašė Ž.Pavilionis.

Ž.Pavilionis teigė matantis prasmę toliau padėti Vyriausybei, Seimui, Prezidentui stabdant tranzitą, įgyvendinant JAV sankcijas, ar vykdant kitus svarbiausius užsienio politikos uždavinius.

„Norėčiau, kad mano bendražygiai, ne visai pagrįstai kritikuodami mane, nežemintų savęs. Jeigu ši kritika tęsis, be ypatingos priežasties į ją neatsakinėsiu. Prisipažįstu, kad padariau klaidų, bet šiuo konkrečiu atveju nemanau, kad mano klaidos turi būti prilyginamos kitų klaidomis. Jeigu partijoje yra apsispręsta dirbti ir taisyti klaidas, tai ir aš norėčiau prisidėti prie šių klaidų taisymo.

Siūlau kolegoms laikinai atidėti diskusijas dėl mano pirmininkavimo bent iki tol, kol tranzitas sustos. Tuomet, atvėsus emocijoms ir jeigu partijos daugumos pozicija išliks nepakitusi, galėsime kartu grįžti prie šios problemos.

Tuo pačiu pareiškiu, kad atsiimu visus klausimus, kuriuos buvau išsiuntęs Prezidento vyriausiajai patarėjai. Noriu pakartoti, kad tų klausimų neviešinau. Tol, kol esu URK pirmininku, sieksiu glaudesnio bendradarbiavimo su Prezidentūra. Iki šiol neatsakinėjau į žurnalistų skambučius, dėl to Jūsų visų nuoširdžiai atsiprašau. Savo apsisprendimą išreiškęs šiais žodžiais laikau kol kas viska išsakęs, todėl šios temos nenorėčiau daugiau komentuoti.

Nuoširdžiai dėkoju visiems rinkėjams ir bendražygiams, Seimo nariams, kurie mane supranta ir palaiko“, – rašė politikas.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija antradienį vienbalsiai išreiškė nepasitikėjimą Ž.Pavilioniu ir paragino jį pasitraukti iš Užsienio reikalų komiteto pirmininko pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.