J. Sabatauskas kreipėsi į ministrus ir I. Šimonytę: teikia 18 klausimų dėl galbūt neskaidraus sanatorijų privatizavimo

Opozicinei Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP) priklausantis Seimo vicepirmininkas Julius Sabatauskas teikia 18 klausimų premjerei, sveikatos apsaugos ir vidaus reikalų ministrams dėl galbūt neskaidraus Vidaus reikalų ministerijos (VRM) sprendimo atsisakyti milijoninės vertės sanatorijų „Pušynas“ ir „Dainava“.

Julius Sabatauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Julius Sabatauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 22, 2021, 9:10 AM

J. Sabatausko teigimu, paaiškėjus, kad į vienos šių sanatorijų esantį sklypą Palangoje pretenduoja ir Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijai priklausanti Agnės Bilotaitės bendražygė, vidaus reikalų ministrė jau kelias savaites nebesirodo Seime, vengia atsakyti į jai dėl šios istorijos keliamus klausimus.

„Todėl kreipiamės raštu į visus suinteresuotus asmenis – Ingridą Šimonytę, Arūną Dulkį ir, žinoma, pačią A. Bilotaitę. Visuomenei jie turi pateikti aiškius ir nedviprasmiškus atsakymus, kodėl valstybė atsisako milijoninės vertės sanatorijų gražiausiuose Lietuvos kampeliuose.

Nes iš to, kas dabar skelbiama viešai, negalime atmesti ir korupcijos galimybės: labai daug neatsakytų klausimų dėl tokio A. Bilotaitės sprendimo teisėtumo ir skaidrumo. Nuolat savo skaidrumą itin pabrėžusi konservatorių ministrė turėtų rodyti atvirumo pavyzdį, o ne ieškoti priežasčių išvengti svarbių temų“, – sako J. Sabatauskas.

Seimo vicepirmininko raštuose premjerės ir dviejų ministrų prašoma paaiškinti, kokiu pagrindu ir aplinkybėmis buvo sudaryta darbo grupė, rekomendavusi ministrei A. Bilotaitei atsisakyti sanatorijų, mat esą nėra aišku, kada ta grupė dirbo.

Klausiama ir dėl A. Bilotaitės viešai išsakytų teiginių apie tai, kad sanatorijos „galimai neteikia“ arba „teikia reabilitacijos paslaugas nekokybiškai“. Socialdemokratas teiraujasi, dėl kokių priežasčių yra renkamasi ne perduoti minimus objektus kitos ministerijos žinion, o pasirenkamas toks kelias, kuris, „ypač parankus ministrės bendrapartietei“.

Paklausime Vyriausybės nariams keliami ir kiti su šia istorija bei ministrės viešai išsakytais teiginiais susiję klausimai.

„Stebina ir tokie teiginiai, kad, tarkime, Sveikatos apsaugos ministerija dar vasarą atsisakė galimybės perimti reabilitacijos paslaugas galinčių teikti sanatorijas. Ypač šiuo metu, kuomet reabilitacijos paslaugos žmonėms labai reikalingos. Norime pamatyti tą vasarą teiktą atsisakymą, nes tokiais teiginiais patikėti nelengva.

Ne mažiau svarbu ir tai, dėl kokių priežasčių šiose sanatorijose yra aptarnaujama tiek mažai pareigūnų. Turime pagrįstų įtarimų, kad taip yra ne dėl sanatorijų nenoro, o būtent todėl, kad VRM tam skyrė labai mažą finansavimą. Mes, socialdemokratai, tikimės sulaukti ministrų atsakymų, kurie išsklaidytų visuomenėje kylančias dvejones tiek dėl ministrės teiginių, tiek dėl viso šio proceso skaidrumo“, – teigia J. Sabatauskas.

Ministrė vengia atsakyti į klausimus – nesilanko Seime Vyriausybės valandoje

Seimo vicepirmininkas primena, kad keliose surengtose spaudos konferencijose vidaus reikalų ministrė pranešė apie tai, kad bus atsisakoma penkių ministerijai pavaldžių įmonių ir po tokio sprendimo visuomenėje kilo ne vienas klausimas dėl tokio sprendimo motyvų.

J. Sabatausko žodžiais, pasirodžius informacijai apie tai, kad ministrė yra gerai pažįstama ir galimai kvietė „Pušyno“ sanatorijos teritorijoje privačių interesų turinčią konservatorę Veroniką Skeberdytę į savo politinę komandą, A. Bilotaitė iš pradžių neigė šią informaciją.

„Tačiau ji po kelių dienų pripažino, kad kvietė partietę dirbti jos komandoje. Tiesa, čia pat paskelbė esą apie V. Skeberdytės interesus nežinojo. Taigi ne vieną kadenciją didžiausių skaidrumo kriterijų iš kitų reikalavusi A. Bilotaitė dabar pati vengia atsakyti į visuomenės ir Seimo narių užduodamus klausimus dėl sprendimų skaidrumo.

Antai vieną dieną girdime apie tai, kad Vyriausybės valandos metu ji yra išvykusi, kitą – išgirstame apie tai, kad ministrė turi nedarbingumo pažymą, nors dar ryte pristatinėjo naująjį „Regitros“ vadovą“, – nurodo J.Sabatauskas.

ELTA primena, kad šią savaitę J. Sabatauskas kreipėsi ir į Seimo Antikorupcijos komisiją – ragina pradėti parlamentinį tyrimą dėl vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės sprendimo valstybei atsisakyti greta jūros Palangoje įsikūrusio reabilitacijos centro „Pušynas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.