Seimo nariai atskleidė savo švenčių planus, kokias dovanas perka ir gauna bei ką dės ant stalo

Iki Kalėdų likus vos kelioms dienoms, paskutines dovanas pakuoja bei šventinį valgiaraštį dėlioja ir Seimo nariai. Kai kurie parlamentarai tikina per gražiausias metų šventes neatsisakysiantys tradicijų ir švęs gausiame artimųjų būryje, kiti dar ketina įsivertinti savo planus dėl augančių koronaviruso skaičių.

Seimo nariai atskleidė savo švenčių planus: lankys artimuosius, keps žąsį ir linksminsis.<br>Lrytas.lt koliažas
Seimo nariai atskleidė savo švenčių planus: lankys artimuosius, keps žąsį ir linksminsis.<br>Lrytas.lt koliažas
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ieva Kačinskaitė-Urbonienė<br>T.Bauro nuotr.
Ieva Kačinskaitė-Urbonienė<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Sysas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Sysas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Eugenijus Gentvilas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Eugenijus Gentvilas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Simonas Urbonas ir Ieva Kačinskaitė-Urbonienė<br>Asmeninio albumo nuotr.
Simonas Urbonas ir Ieva Kačinskaitė-Urbonienė<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 23, 2021, 9:46 AM, atnaujinta Dec 23, 2021, 12:51 PM

„Trankūs“ Naujieji ir Kalėdos artimųjų rate

Jau antradienį šventiniu kaklaraiščiu pasipuošęs Seimo salėje pasirodė socialdemokratas Algirdas Sysas – politikas pasakojo, kad gražiausias metų šventes planuoja sutikti tradiciškai.

„Kūčių vakaras, po to, per Kalėdas artimi giminaičiai susirenka suvalgyti kokį mėsos gabalą“, – juokavo A.Sysas.

„Pernai stengėmės nedaryti didesnių susibūrimų, o dabar daugelis jau ir trečią skiepą gavę, kai kas ir persirgę. Svetimų nekviesime, tikėsimės, kad omikron į svečius neateis“ – šventinės nuotaikos neslėpė parlamentaras.

Parlamentaras tikino dar neturintis planų Naujiems metams, visgi, neatmetė, kad šią šventę galėtų paminėti „Tamsta“ klube, kur vyks latino vakarėlis.

„Dar liko savaitė, o ten žmonių susibūrimas būna didesnis – galima rizikuoti, o galima tai aplenkti, Naujus metus ir mažesnėje kompanijoje sutikti, keliese. Niekas dėl to nesikeičia“, – įsitikinęs jis.

Parlamentaras neslepia mėgdavęs Naujus metus sutikti „trankiai“.

„Daug metų aš trankioj kompanijoj – su šokiais, su gyva muzika mes praleisdavome Naujuosius. Bet pandemija daro savo“, – pripažįsta Seimo narys.

Paskutinės minutės dovanos

Savo ruožtu liberalas Eugenijus Gentvilas džiaugėsi, kad šiemet Kalėdos bus visai kitokios negu pernai.

„Pernai suvaržymai, uždarymai, namuose buvome penkiese: žmona, aš, du katinai ir šuva. Šiemet Kūčias sutinkame Kaune: dalis mano didelės šeimos, dalis draugų“, – pasidalijo parlamentaras.

Prieš kelias dienas trečia vakcinos nuo COVID-19 doze pasiskiepijęs E.Gentvilas vylėsi, kad visi artimieji bus atsakingi vienas prieš kitą.

„Keliame vienas kitam lūkestį, kad nesitikėsime, jog Kalėdų senelis mus apsaugos – patys pasirūpinsime“, – kalbėjo jis.

Nors E.Gentvilo Kalėdų planai – aiškiai sudėlioti, visai kitokia situacija su Naujų metų sutikimu. Anot jo, gal ir vėl Naujieji bus sutinkami su kaimynais „per tvorą“.

„Pamenu, pernai, kai visi kontaktai buvo ribojami, pasidėjome ant gyvatvorės tokią lentutę, ant jos lašinukai, svogūnėlis, ir pasveikinome vieni kitus su Naujais metais per tą gyvatvorę – ji aukštoka, nepasibučiuosi“, – juokėsi parlamentaras.

E.Gentvilas pasakojo mėgstantis Naujus metus sutikti netradiciškai – trejus metus šventė miške, prie didžiulio laužo ir su didele draugų kompanija, net penkerius metus Seimo narys naujuosius sutiko žygyje iki jūros. Tiesa, vienais metais, grįžus namo po tokio žygio, laukė nemaloni staigmena.

„Vieną kartą parvažiuojame gal prieš pirmą valandą nakties ir žiūrime, ogi išplėštas langas – kažkas ieškojo pinigų, apiplėšė namą. Bet bendras nuostolis – gal 400 litų“, – nemalonų nutikimą prisiminė parlamentaras.

Vis tik, E.Gentvilas viliasi, kad originalų Naujųjų metų sutikimą dar pavyks sugalvoti.

„Sėdėti namuose vien prie stalo – na, yra taip buvę, bijau, kad ir šiemet taip bus. O taip norisi kažkaip kitaip nei įprastai, netradiciškai“, – lūkesčius įvardijo Seimo narys.

Laikosi tradicijų

Darbo frakcijos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė artėjančias šventes ketina praleisti tradiciškai – su savo šeima ir tėvais.

„Išskirtinių tradicijų neturime – švęsime su mano šeima. Važiuosime pas tėvus, atvažiuos ir sesė su savo vyru. Tai tokios mūsų paprastos tradicijos – labai artimame rate“, – dalijosi ji.

Parlamentarė prasitarė, kad šventinę nuotaiką pajusti kol kas trukdė didelis darbo krūvis, posėdžiai ir įvairūs politiniai įvykiai, tačiau guodžia tai, kad niekur nebereikia skubėti – dovanomis ir maistu jau seniai pasirūpinta.

„Niekur paskutinėmis dienomis nereikia lakstyti ir galvoti apie dovanas ar maistą. Kai viskas iš anksto suplanuota, tai ir esi ramus dėl švenčių. Tai darbus reikia pabaigti, kelios artimiausios dienos dar bus įtemptos ir darbingos, bet šventėms pasiruošta, viduje – ramybė. Nors šventinę nuotaiką tikriausiai pradėsiu jausti tik penktadienį“, – juokėsi I.Kačinskaitė-Urbonienė.

Regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė taip pat pasidalijo, jog jos šeimos šventės – itin tradicinės.

„Mūsų tradicija yra labai sena ir einanti dar iš mano senelio laikų – sutikti Kūčias namuose, o Kalėdų dieną bent iki pandemijos visada sulaukdavome svečių. Dabar tų svečių šiek tiek sumažėjo, bet, matyt, tikriausiai vis tiek atvyks artimiausi giminaičiai.

O šiaip tradiciškai sėdame prie dvylikos patiekalų – stengiamės pagaminti tiek, kad neliktų visai savaitei, o tik kelioms dienoms, bet stengiamės palaikyti tradicijas ir gaminame tai, kas įprasta lietuvių stalui – silkę, žuvį, patys darome kūčiukus“, – pasakojo A.Širinskienė.

Ji sutiko atskleisti ir savo mėgstamiausią Kalėdų patiekalą.

„Per Kalėdas aš mėgstu kepti žąsį. Ją kepsiu ir dabar – ji jau saugiai nupirkta ir bus rytoj, matyt, marinuojama. O per Kūčias daugiausiai silkes valgome – ir su džiovintais vaisiais, ir su razinomis, abrikosais, džiovintais grybais“, – dalijosi parlamentarė.

Vis tik ji prisipažino, kad pastarieji politiniai įvykiai šventinę nuotaiką kiek prislopino ir parlamente.

„Kai antradienį skaičiau antraštes, jos visos buvo apie tai, kad vienas Seimo narys kitą išvadino asilu, dar kiti susimušė. Būnant viduje to nepajunti taip stipriai, bet kai grįžti namo ir paskaitai iš šalies, tai galvoji: „Dieve mano, kas tas Kalėdas pavogė šiais metais?“

Paprastai prieš šventes ginčai ir Seime sušvelnėdavo, o šiemet ta politinė įtampa yra iki pat Kalėdų. Bet manau, kad ketvirtadienį važiuodama namo jau tą Kalėdų džiaugsmą pajusiu, gal dar ir kokių Kalėdinių giesmių paklausysiu, nes jau reikėtų persijungti į Kalėdinį ritmą“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Tuo metu konservatorius Laurynas Kasčiūnas pasakojo, kad Kalėdų metu kartu su šeima stengiasi žvilgtelėti į šių švenčių prasmę.

„Įvertindami koronavirusą būsime konservatyvūs šia prasme, kad nenorėsime daryti didelių susibūrimų. Turime tokią tradiciją – link jos ir linkstame, nors reikia įsivertinti pandeminę situaciją, – bet jau 15 metų iš eilės pas uošvius, kurie gyvena šalia mūsų, labai maloniai sutinkame Kūčias.

Mūsų daug – aš, žmona ir dar keturi vaikai, tai visą laiką ten labai jaukiai pabūdavome, apsikeisdavome dovanomis. Per Kalėdas turbūt pavyks nueiti iki bažnyčios – tai irgi labai svarbu padaryti“, – pasakojo L.Kasčiūnas.

Kai kurie ruošiasi jau nuo spalio

A.Sysas dovanų pirkimo karštligės šiemet nepatirs – parlamentaras džiaugėsi dovanomis pasirūpinęs iš anksto.

„Turime tradiciją, kad anūkai iš anksto ištraukia, kas kam turi nupirkti dovaną ir jos jau suruoštos, laukia po egle“ – pasakojo jis.

Kokių dovanų laukia pats A.Sysas? „Labiausiai noriu dovanų, kad dingtų kaukės iš mano gyvenimo, ir linkiu to visiems kitiems“, – juokavo socialdemokratas.

Tuo metu paklaustas, ar jau pasirūpino dovanomis artimiems liberalas E.Gentvilas juokavo, kad tokie klausimai – tarsi užminimas ant skaudžios žaizdos. Jis pripažino, kad kalėdinėmis dovanomis pasirūpins likus dviem dienom iki Kūčių.

„Bijau „užsirauti“ ant tokių, kaip ir aš – aš pyksiu ant jų, jie pyks ant manęs, ko čia visi grūdamės. Tai beveik paskutinę dieną, likus kelioms dienoms“, – juokėsi jis.

E.Gentvilas neslėpė, kad toks scenarijus susiklosto jau ne pirmi metai.

„Yra buvę, kad parvažiuoju Kūčių dieną į Klaipėdą – reikia kažką nupirkti ir likus porai valandų… Taip yra buvę. Ir, žinoma, nuperki nebūtinai tą, ką įsivaizdavai“, – juokėsi parlamentaras.

Itin mėgstantis kitiems dovanoti knygas E.Gentvilas teigė gavęs šią dovaną visad apsidžiaugiantis ir pats. Liberalas pasakojo padovanojęs ne vieną Gedimino Kulikausko knygą „Lietuvio kodas“.

„Vis tik knygos yra nepakeičiamas dalykas. Ypač „neprašauna“ žmonės, pažįstantys mane ir žinantys mano skonį – pirmiausiai kalbame ne apie grožinę literatūrą, o apie kokią nors specifinę. Pavyzdžiui, „Kalbos, pakeitusios pasaulį“. Kas pažįsta, tas „neprašauna“, bet dovanotas knygas anksčiau ar vėliau perskaitau, ir niekada nenusivyliau. Man nereikia dviratuko, paspirtuko ar pačiūžų – knygos yra tas universalus dalykas, kuriuo niekada nenusivili“, – įsitikinęs jis.

Mėgsta pasirūpinti iš anksto

Darbietė I.Kačinskaitė-Urbonienė sakė įtarusi, kad gruodis bus itin įtemptas, tad dovanų artimiesiems pradėjo ieškoti dar rudenį.

„Apie dovanas pradėjau galvoti jau spalio mėnesį. Didžiąją dalį užsakiau internetu, atsiėmiau iš paštomatų, viską susidėjau savo kabinete, ten ir supakavau, tai esu visiškai pasiruošusi ir užtikrinta šia prasme“, – džiaugėsi I.Kačinskaitė-Urbonienė.

Tris vaikus auginanti Seimo narė teigė, kad rasti dovanų mažiesiems taip pat nebuvo sudėtinga, tačiau prisipažino, kad į šventes jos šeima žiūri jau kiek kitaip.

„Savo vaikus pažįstam, tai nebuvo labai sunku nuspėti, kokie jų norai. Dar lapkričio mėnesį jie parašė laiškus Kalėdų seneliui, tai kažkaip viską ir užtvirtino. Tikrai nebuvo sunku, nes, kai bendrauji su savo vaiku, kai žinai, kuo jis domisi, kokia veikla jam patinka, tai tas dovanas parinkti tikrai nesunku.

Vienintelis dalykas, kurį norisi akcentuoti – gal jau prieš kelis metus supratome, kad reikia švęsti kukliau. Vis dėlto šventės yra apie buvimą kartu ir apie tradicijas, o ne apie materialiąsias dovanas. Tai daugiau į simbolizmą, o mažiau į materialiąją dovanų išraišką“, – kalbėjo Darbo frakcijos narė.

„Linkiu, kad kiti metai mums visiems būtų lengvesni, kad turėtumėme daugiau galimybių susitikti ir pabendrauti gyvai“, – linkėjo parlamentarė.

Dovanomis Regionų frakcijos narė A.Širinskienė teigė nuolat pasirūpinanti iš anksto – kaip pati pasakojo, jos „dovanų sezonas“ prasideda iš karto po Vėlinių.

„Taip jau susiklostė, kad iš anksto stengiuosi ir apgalvoti, ką pirksiu, ir iš anksto įsigyti, kad vėliau nebūtų paskutinėmis dienomis lakstymo po sausakimšas parduotuves. Visas dovanas jau turėjau gruodžio pradžioje – jos saugiai paslėptos, kad niekas netyčia nerastų“, – juokėsi Seimo narė.

Visomis dovanomis jau pasirūpinęs L.Kasčiūnas pasakojo prieš kelerius metus pastebėjęs, kad pats beveik nebegauna dovanų, tik jas dovanoja.

„Man dažniausiai žmona dovanoja kvepalus, ir tai labai gerai – gaunu kvepalų ir tada metus nesuku sau galvos“, – juokėsi jis.

L.Kasčiūnas skaičiuoja, kad šiemet kalėdinėms dovanoms išleido apie 300-400 eurų.

„Mūsų yra nemažai, bet mes susitarėme, kad vis tiek būtų aiškus limitas, jog kiti nesijaustų nepatogiai“, – įvardijo jis.

Tuo metu šeimos tradicija tapusį Naujų metų sutikimą, kurio metu būdavo rengiamas ir kompiuterinio futbolo turnyras, anot parlamentaro, pernai pakoregavo pandemija. L.Kasčiūnas teigė dar nežinantis, kaip atrodys ir šių metų paskutinė diena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?