V. P. Andriukaitis: didžiausia problema yra nepasiskiepijusių pandemija

Jau kuris laikas visą pasaulį kausto baimė apie naują koronaviruso atmainą – omikron. Airijoje prieš keletą dienų ši atmaina jau tapo dominuojanti, o ekspertai kalba, kad tik laiko klausimas, kada tai nutiks ir kitose šalyse, taip pat ir Lietuvoje. Apie tai, kokių veiksmų reiktų imtis, „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ kalbėjo Pasaulio sveikatos organizacijos specialusis pasiuntinys Europai Vytenis Povilas Andriukaitis.

Vytenis Povilas Andriukaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytenis Povilas Andriukaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytenis Andriukaitis<br>D.Umbraso nuotr.
Vytenis Andriukaitis<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 23, 2021, 7:59 AM

Reikia imtis visų saugumo priemonių

V.P.Andriukaitis skubėjo pritarti ekspertams sakydamas, kad sausio mėnesį visame Europos regione omikron atmaina jau turėtų tapti dominuojanti. Jo nuomone, visiškai akivaizdu, kad Lietuva irgi papuls į šią bangą, o bandant sušvelninti jos padarinius, reiktų kuo greičiau priimti tam tikrus sprendimus.

„Tiesiog reikia dar kartą pasakyti labai aiškiai, kad visa visuomenė ir visi žmonės turėtų aiškią veiksmų schemą. Tai visų pirma turi būti aiškiai išdėstytos visos priemonės, kurių turi laikytis kiekvienas visuomenės narys, kiekvienas verslas, veiklos grupė, žinant, kad omikron bangos pradžia jau čia ir reikia ją „pasitikti“.

Visos priemonės pradedant kaukėmis, dezinfektantais, atstumais, žmonių skaičių ribojimais, nustatytomis taisyklėmis, patalpų ventiliacija. Visos šios priemonės turi būti ypatingai tiksliai įgyvendinamos“, – sakė V.P.Andriukaitis.

Paklaustas, ar įmanomas scenarijus, kuomet visuomenei nebereiktų galvoti apie karantiną, V.P.Andriukaitis sakė, kad daug kas priklauso ir nuo besiskiepijančių skaičiaus.

„Reikia be galo suintensyvinti skiepijimo procesą. Skiepijimo procesas ir trečios dozės skiepijimo procesas, turi eiti koja kojon su kitomis sanitarinėmis priemonėmis. Šitos sferos gali užkirsti kelią turėti „lokdauną“ ir turėti tik lokalius karantinus arba izoliacijas. „Lokdaunas“ yra didelė žala ekonomikai, žmonėms, vaikams, mokykloms ir taip toliau. Turime apie tai galvoti“, – sakė PSO specialusis pasiuntinys.

Politikas atkreipė dėmesį, kad visuomenė turėtų aiškiai suprasti, kad pastiprinančioji vakcinos dozė stipriai sumažina tikimybę sunkiai sirgti užsikrėtus koronavirusu. Tokiems žmonėms, kurie šia informacija netiki, V.P.Andriukaitis siūlė remtis patikrintais skaičiais ir epidemiologinėmis prognozėmis.

Politikams trūksta bendrų sprendimų

Didesnę dar vienos koronaviruso bangos riziką kelia tai, kad nebuvo pasiektas skiepijimo tikslas visame pasaulyje. Vytenio Povilo Andriukaičio nuomone tik vakcinacijos skiepijimas Europos regione gali palengvinti kitos bangos grėsmę.

Politikas taip pat sakė, kad vis dėlto didesnis dėmesys turėtų čia būti skiriamas ne politikams, o specialistams.

„Galėtų būti skiriamas daug didesnis dėmesys specialistų nuomonės pristatymui. Galėtų kalbėti tie, kurie valdo procesus: epidemiologai, virusologai, mokslininkai, statistai, kad jie tiksliai ir aiškiai galėtų pasakyti visai visuomenei. Politikais ne visada pasitikima, politikai turi būti šalia.

Politikai turi sutarti, kad jų užduotis harmonizuoti procesus, o ne taip, kad vienoj šaly viena įveda, kitoj – kita ir sukelia begales problemų įgyvendinimo prasme. Politikų užduotis yra bendradarbiauti“, – teigė V.P.Andriukaitis.

PSO specialusis pasiuntinys yra įsitikinęs, kad dabartinis procesas yra neaiškus dėl to, kad nėra politinio sutarimo. Jo nuomone, pagrindinės iniciatyvos čia turėtų imtis turtingesnių valstybių politikai, nes didžiausias prioritetas dabar yra paskiepyti skurdesnių šalių gyventojus, kurie neturi vakcinų.

„Tie, kurie neskiepyti sudaro tris sąlygas: jie yra natūralūs inkubatoriai virusui, jie patys sunkiai serga ir sukelia daug problemų sveikatos apsaugai, jie yra šaltinis virusų mutacijoms. Virusas mutuoja įsiskverbdamas į kiekvieno žmogaus kūną ir prisitaikydamas prie naujų ląstelinio pasaulio iššūkių.

Turint didelį skaičių nepasiskiepijusių žmonių, mutacijų skaičius augs geometrine progresija. Ne veltui yra sakyta ne kartą, kad pati baisiausia problema bus nepasiskiepijusių pandemija“, – sakė V.P.Andriukaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.