Dėl Šiauliuose užfiksuotos omikron atmainos – mero perspėjimas

Nerimą pasaulyje kelianti COVID-19 omikron atmaina jau užfiksuota ir Šiauliuose. Apie kelis omikron atmaina susirgusius šiauliečius miesto meras Artūras Visockas buvo informuotas pirmadienį per rytinį pasitarimą.

 Šiaulių miesto meras A.Visockas apie mieste užfiksuotą omikrom atmainą pranešė savo feisbuko profilyje.  <br> lrytas.lt montažas.
 Šiaulių miesto meras A.Visockas apie mieste užfiksuotą omikrom atmainą pranešė savo feisbuko profilyje.  <br> lrytas.lt montažas.
 Šiauliuose nustatyti keli omikron atmainos atvejai. <br> R.Danisevičiaus asociatyvi nuotrauka
 Šiauliuose nustatyti keli omikron atmainos atvejai. <br> R.Danisevičiaus asociatyvi nuotrauka
 Šiaulių miesto meras A.Visockas apie mieste užfiksuotą omikrom atmainą pranešė savo feisbuko profilyje.  <br> T.Bauro nuotr.
 Šiaulių miesto meras A.Visockas apie mieste užfiksuotą omikrom atmainą pranešė savo feisbuko profilyje.  <br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 27, 2021, 1:49 PM, atnaujinta Dec 28, 2021, 8:33 AM

Dar iki pasirodant oficialiai informacijai A.Visockas šia informacija pasidalino savo feisbuko paskyroje.

Kreipėsi į miesto gyventojus

„Dėmesio Šiaulių miesto gyventojams!

Mieste užfiksuota omikron. Šventės yra smagu, tačiau saugotis yra privalu.

Ypač atsargiai turėtų elgtis GP turėtojai. Mat dažnas GP yra klaidinantis, o Jūsų skiepo apsauga jau yra minimali. Todėl Jums kyla didelis pavojus užsikrėsti. Todėl tie žmonės, kurie pasirinko skiepus (tokių yra dauguma ir todėl tas GP šarvas iš popieriaus ir tampa Achilo kulnu) turi savo skiepą skubiai suaktyvinti. Iki to meto Jums reikia būti ypač atsargiems. Dažnu atveju Jūsų GP nieko nebereiškia. Pavyzdys Belgija, Danija ir kitos šalys, kur skiepo apimtys siekė 90%. Todėl jie uždaro teatrus ir kitas bendro buvimo vietas.

Labai noriu remtis logika ir tikiu, jog miesto gyventojai susiims, mat šiuo metu mūsų sergamumas vėl didėja. Tą didėjimą reikia pristabdyti. Tai galite tik Jūs. Tam reikia vos vos pagalvoti savo galva. Prašau taip ir padaryti! Galvojimas vyksta lengviau, jeigu einama pasivaikščioti į parką , ar su rogutėmis nuo kalnelio. Ačiū“, – savo feisbuko paskyroje rašė Šiaulių meisto meras A.Visockas.

Apsaugo tik antikūnai

Portalo lrytas.lt paklaustas, kas paskatino tokiu būdu kreiptis į miestiečius, A.Visockas atsakė, kad jis norįs nekelti panikos, bet perspėti miestiečius apie gresiantį pavojų.

„Atkreipiau dėmesį į tuos, kurie turėdami galimybių pasą mano, kad jis ir yra apsauga nuo klastingos ligos. Ilgą laiką valdžios atstovai propaguodami galimybių pasą padarė meškos paslaugą – jį turintys žmonės atsipalaidavo ir ėmėm manyti, kad yra pasaugoti nuo ligos. Taip iš tikrųjų nėra. Apsaugo tik žmogaus organizme esantys antikūnai, kurių po vakcinacijos praėjus tam tikram laiko tarpui ima mažėti.

Todėl norėčiau paraginti tuos, kurie dar vasarą gavo antrąją vakcinos dozę ir neskuba skiepytis palaikomąją doze. Tai reikėtų padaryti neatidėliojant, nes tik tokiu būdu sveikas žmogus gali gauti nuo klastingos ligos jį išgelbėti galinčių antikūnų“, – sakė A.Visockas.

Pasak Šiaulių miesto mero, tai žmonėms reikia aiškinti pastoviai, o kaip tik to pasigendama iš centrinės valdžios pusės.

Tai – ne įvežtinis atvejis

Informaciją apie Šiauliuose nustatytą omikron atmainą patvirtino ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Šiaulių departamento direktorė Simona Abromavičienė.

Pasak S.Abromavičienės, pastaruoju metu buvo įtariama, kad omikron mutacija galėjo užsikrėsti keli šiauliečiai. Iš šių žmonių paimti mėginai buvo išsiųsti į laboratoriją, o pirmadienį gautas atsakymas, kad omikron atmaina patvirtinta vienam šiauliečiui.

„Šis žmogus yra izoliuotas. Jo užsikrėtimo aplinkybės kol kas nėra žinomos. Tačiau yra aišku, kad šis atvejis ne įvežtinis. Šis šiaulietis pastaruoju metu į užsienį nebuvo išvykęs“, – portalui lrytas.lt sakė S.Abromavičienė.

Remiantis laboratorinių tyrimų rezultatais, Šiauliuose nuo gruodžio 21 dienos iki gruodžio 27 dienos užregistruoti penki omikron atmainos atvejai, du iš jų – įvežtiniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.