Naujausi reitingai – nuosprendis valdančiųjų politikai? Įvertino galimus scenarijus

Naujausia apklausa, kurioje  – reitingų dugną pasiekusi Vyriausybė, politikos ekspertų vertinimu, labai gerai iliustruoja gyventojų nuotaikas pastarosiomis savaitėmis: kilusį pyktį dėl baltarusiškų trąšų skandalo, nuovargį dėl pandemijos, kurios pabaigos nesimato.

lrytas.lt montažas.
lrytas.lt montažas.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vladas Gaidys.<br>D.Umbraso nuotr.
Vladas Gaidys.<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Vyautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 28, 2021, 4:41 PM, atnaujinta Dec 29, 2021, 6:03 AM

Tačiau kol vieni valdančiųjų situaciją įvardija „liūdnomis mišiomis“, kiti dabartinį nepasitikėjimą Vyriausybe mato kaip akimirkos nuotaikos išraišką. Tiesa, politikos ekspertai sutinka – vasarį vaizdas politinių partijų lentelėje jau bus kitoks, o vieną iš dabartinių lyderių galimai išvysime dugne.

Įvertinta gyventojų nuotaika

Bendrovės „Vilmorus“ gruodžio 10–18 dienomis atliktos apklausos duomenimis, gerokai krito pasitikėjimas dešiniųjų Vyriausybe: ja pasitikintys pareiškė 17,3 proc., o nepasitikintys – 47 proc. gyventojų (ankstesnės apklausos rezultatai – atitinkamai 21 ir 39,6 proc.).

Rinkėjų nubausti ir baltarusiškų trąšų skandale dominavę politikai: užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį palankiai įvertino 15,2 proc., o nepalankiai – 66,4 proc. apklaustųjų (kai lapkritį atitinkamai 21 ir 59,6 proc.). Tuo metu susisiekimo ministrą Marių Skuodį palankiai vertino tik 9,5 proc. , o nepalankiai – net 47 procentai. (13,1 proc. ir 25,1 proc. lapkritį).

Apibendrindamas naujausios apklausos duomenis ir iki šiol žemiausią Vyriausybės įvertinimą sociologas Vladas Gaidys teigė pajutęs, kad šalies gyventojai, baigiantis metams, negali pasigirti puikia nuotaika.

„Sumuojant visus rodiklius man pasirodė, kad žmonės, baigiantis metams, neturi geros nuotaikos. Politikų vertinimai gana niūrūs – iš 25 reitinguojamų politikų tik keturi turi teigiamą balansą. Bet tai matoma ir kitose sferose: apie partijas žmonės nelabai nori atsakinėti, daug nežino, nebalsuos“, – pastebėjo V.Gaidys.

Sociologas tokiais gyventojų nuotaikas sietų su įvykiais, lydėjusiais šios Vyriausybės darbą. „Metai buvo sudėtingi, ne visai malonūs – migracija, neapibrėžta koronaviruso situacija, Baltarusijos kalis, ministrai nori atsistatydinti ir neatsistatydina. Tokia nuotaika“, – įsitikinęs jis.

Nuosprendis valdančiųjų užsienio politikai?

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas svarstė, kad naujausi reitingai parodo akivaizdžią tendenciją – jog tauta vis labiau nepasitiki valdančiaisiais. Anot jo, tai, kad rinkėjai nacionalinėje politikoje palankiai vertina tik tris politikus, turėtų būti rimtas pavojaus skambutis.

„Tai liūdnos mišios. Sakyčiau, kad tai yra piliečių nuosprendis tokiai infantiliai, vaikėziškai politikai ir „Belaruskalij“ atveju, ir su Taivanu – neanalizavome pasekmių. Matome, kad nepriklausomi ekspertai kuo toliau, tuo labiau abejoja ta vadinamąja vertybine politika“, – įvertino V.Dumbliauskas.

Politologas įsitikinęs, kad dabar vienintelis kelias – visoms politinėms jėgoms susėsti prie bendro stalo su nepriklausomais ekspertais ir kartu strateguoti, svarstyti, ką daryti toliau, kad užsienio politika būtų vieninga.

„Kadangi Tėvynės Sąjunga ilgai nebus valdžioje – daugiausiai dar trejus metus, nes jie tikrai pralaimės rinkimus, jau dabar tai matosi. Ateis kita politinė jėga, bet užsienio politika negali taip greitai keistis. Reikėtų galvoti, kaip derinti veiksmus su visomis politinėmis jėgomis ir ekspertais – kad būtų ekspertizė šalia politinės valios“, – įsitikinęs V.Dumbliauskas.

Apklausa – netinkamu metu?

Tuo metu komunikacijos ekspertas Mindaugas Lapinskas teigė pasitikėjimo žemumas pasiekusio Vyriausybės reitingo stipriai nesureikšminantis.

„Atsižvelgiant į tai, kad apklausa vyko gruodžio 10-18 dienomis – prisiminkime, kas vyko tuo metu. Gruodžio 9 dieną buvo paskelbta, kad įsigaliojo JAV sankcijos, pasipylė atsistatydinimų, neatsistatydinimų ir visokių kitų istorijų. Valstiečiai, kurie prieš tai agitavo prieš sankcijas, staiga tapo didžiausiais sankcijų šalininkais. Socialdemokratai persivertė, konserservatoriai nesuprasi, ką žino.

Reitingus matuoti tokią savaitę – tas pats, jei vakarėlio vidury policija ateitų ir pradėtų su alkotesteriu tikrinti girtumą. Natūralu, kad daug žmonių būtų truputį apsvaigę, bet praeitų kelios valandos, ir išsiblaivytų. Tad didelių išvadų iš to nedaryčiau“, – pastebėjo M.Lapinskas.

Visgi, komunikacijos ekspertas stebisi konservatorių negebėjimu rasti ir komunikuoti apie pozityvius dalykus – išsprendus tai, anot M.Lapinsko, galimai pasikeistų ir Vyriausybės vertinimas.

„Ekonomika auga, atlyginimai didėja, lenkia kainų spaudimą. Ir tiesiog stebėtina, kaip galima tokioje situacijoje kalbėti taip, kad visiems būtų liūdna. Tai, man atrodo, dar viena priežastis, kodėl reitingai nėra tokie tvarūs – kai prasidės geros naujienos, galbūt galiausiai konservatoriai pasižiūrės į statistiką ir pamatys, kad yra apsčiai gerų naujienų, tada ši situacija gali pradėti keistis“, – pabrėžė jis.

Galimam reitingų kilimui, pasak komunikacijos eksperto, padės ir dabartinių reitingų lyderių aiškios pozicijos neturėjimas. „Paklausus, kokia socialdemokratų pozicija apie tranzitą, arba apie kovidą, vargu ar Lietuvoje yra žmonių, kurie sugebėtų tą pasakyti“, – svarstė jis.

Pasikeisiantis lyderių veidas

Nors partijų populiarumas jau kelis mėnesius išlieka stabilus, galima politinių jėgų rokiruotė ir toliau išlieka didžiausia intriga. Neatmetama, kad jau kitų metų vasarį paaiškės garsiausių 2021 metų skyrybų nuosprendis tiek valstiečiams, tiek socialdemokratams.

V.Dumbliauskas įsitikinęs, kad valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis, atstūmęs ryškiausius partijos narius, padarė viską, kad partiją „nužudytų“.

„Mano prognozės valstiečiams be Sauliaus Skvernelio yra liūdnos. R.Karbauskis jau seniai vadovauja valstiečiams, o iki 2016 metų LVŽS buvo užparlamentinė partija, kuri turėjo keletą mandatų Šiaurės Lietuvos savivaldybėse.

Manau, kad S.Skvernelio partija valstiečius visai pribaigs, tik neaišku, kiek ji paims ne tik valstiečių, bet ir socialdemokratų simpatikų“, – didžiausią intrigą įvardijo politologas.

V.Dumbliauskas įsitikinęs, kad tolesnį rinkėjų balsų persiskirstymą nulems partijų lyderiai.

„Fiksuojama, kad ir Vilijos Blinkevičiūtės asmeniniai reitingai po truputį krenta. Vien gražaus šnekėjimo, kritikavimo, kurį ji moka, žmonėms gali neužtekti, o socialdemokratų partijos veiklos aš nematau jokios.

Viską lemia lyderiai. Socialdemokratai buvo penktoje vietoje, kol nebuvo V.Blinkevičiūtės. Atrodė, kad socialdemokratams jau viskas baigta, o staiga atsirado V.Blinkevičiūtė ir partija gavo reitingų už nieką, už V.Blinkevičiūtės gražią šypseną, nes partija savo turiniu nepasikeitė.

Tad įdomu, kaip S.Skvernelio žavesys sugebės sugundyti tuos, kurie dabar žavisi V.Blinkevičiūte“, – kalbėjo politologas.

Visgi, šiuo metu V.Dumbliauskas didesnę sumą statytų už V. Blinkevičiūtės šypseną negu už S.Skvernelio žavesį.

„Kol kas reitingai rodo, kad V.Blinkevičiūtė stovi aukščiau negu S.Skvernelis. Vasarį ar kovą, kada jau atsiras S.Skvernelio partija, paaiškės tikroji valstiečių vertė. Manau, kad valstiečiai gali balansuoti ties 5 proc. riba“, – neatmetė politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.