D. Kuliešius: didelį nerimą kelia Kazachstane esančių lietuvių padėtis

Prezidento vyriausiojo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Dariaus Kuliešiaus teigimu, Kazachstane įvedus nepaprastąją padėtį ir kilus smurtiniams pilietiniams neramumams, nerimą kelia Kazachstane esančių Lietuvos piliečių padėtis. Anot D. Kuliešiaus, ketinama tartis, kaip suteikti pagalbą grįžti į Lietuvą norintiems asmenims.

Kazachstanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kazachstanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2022, 9:22 AM

„Labai nerimą kelia Kazachstane esančių Lietuvos piliečių padėtis. Noriu perduoti žinutę, kad saugiausia būtų nedalyvauti, nebūti viešose vietose, kur šiuo metu yra masiniai susibūrimai, mitingai ir panašiai, nes tai yra nesaugu“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė prezidento patarėjas.

D. Kuliešiaus teigimu, greitu metu ketinama tartis, kaip Lietuvos piliečiams padėti išvykti iš Kazachstano.

„Visai netrukus Vyriausybėje bus nacionalinio saugumo komisijos posėdis ir šio posėdžio metu bus aptartas šitas klausimas (pagalbos lietuviams, norintiems išvykti iš Kazachstano – ELTA) ir bus priimti sprendimai, reikalingi padėti mūsų piliečiams Kazachstane“, – kalbėjo D. Kuliešius.

„Situacija yra tikrai pavojinga, ji susiklostė pakankamai greitai dėl įvairių vidinių įtampų: infliacijos, kainų augimo, dujų kainų augimo, ir šie įvykiai masiškai per keletą dienų išvirto į protestus. Nuo vakar vakaro žinome, kad Kazachstane vyko ir susidūrimai su pareigūnais, su kariškiais, yra žuvusių amenų, daug šimtų sužeistų, tai labai stipriai kelia nerimą“, – pridūrė prezidento patarėjas.

ELTA primena, kad Kazachstane nuo metų pradžios vyko protestai dėl kuro kainų kilimo, kurie trečiadienį peraugo į susirėmimus su policija, o demonstrantai ėmė šturmuoti vyriausybės pastatus.

Valdžia išjungė interneto ir mobiliojo telefono ryšį visoje šalyje ir iš pradžių paskelbė nepaprastąją padėtį tik mitingų epicentruose – finansų sostinėje Almatoje ir Mangystau provincijoje, taip pat sostinėje Nur Sultane, kur iki šiol nebuvo pranešta apie protestus. Vėliau nepaprastoji padėtis buvo įvesta visoje šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.