URM Lietuvos piliečiams primygtinai rekomenduoja nevykti į Kazachstaną, esantiems ten – vengti viešų vietų Almatoje gali būti 100 Lietuvos piliečių

Užsienio reikalų ministerija (URM) dėl neramumų Kazachstane primygtinai rekomenduoja į šią šalį nevykti, o ten esantiems lietuviams – vengti viešų vietų.

Vaizdai Kazachstane.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Vaizdai Kazachstane.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2022, 9:47 AM, atnaujinta Jan 6, 2022, 1:34 PM

Tokios rekomendacijos paskelbtos dėl kai kuriuose šalies miestuose kilusių neramumų, išaugusių į protestus ir susirėmimus su policija bei iki sausio 19 dienos įvestos nepaprastosios padėties bei komendanto valandos, rašoma trečiadienį paskelbtoje informacijoje.

Joje taip pat rekomenduojama šalyje esantiems lietuviams vengti viešų vietų, imtis saugumo priemonių.

„Esantiems šalyje rekomenduojama laikytis įvestų ribojimų, vengti viešų vietų, kuriose vyksta mitingai, protesto akcijos, didesni žmonių susibūrimai, pagal galimybes sekti aktualijas, vadovautis viešomis vietos teisėsaugos institucijų rekomendacijomis, imtis visų kitų atsargumo priemonių“, – rašoma rekomendacijoje.

URM taip pat siūlo apie savo buvimo vietą informuoti artimuosius. 

Dėl kilusių neramumų ir techninių ryšio apribojimų Lietuvos ambasada Kazachstane ir Generalinis konsulatas Almatoje šiuo metu teikia tik konsulinę pagalbą Lietuvos piliečiams. Konsulinės paslaugos užsienio piliečiams – vizų prašymų nagrinėjimas – sustabdytos iki atskiro pranešimo.

URM atkreipia dėmesį, kad, nors formalių apribojimų krovinių tranzitui per Kazachstaną kol kas nėra, neatmestina galimybė, jog dėl įvestų judėjimo apribojimų šalies teritorijoje ir sustiprintos kontrolės pervežimai automobilių transportu artimiausiomis dienomis gali būti apsunkinti.

Dėl suskystintų dujų kainų augimo savaitgalį Žanaozeno mieste kilę protestai išplito ir peraugo į masinius neramumus, susirėmimus su policija, valstybinių įstaigų pastatų šturmą.

Tai – didžiausias iššūkis autoritarinei Kazachstano valdžiai per kelis dešimtmečius.

Ketvirtadienį į šalį „taikos palaikymo pajėgas“ pranešė siunčianti Rusija po to, kai tokios pagalbos paprašė Kazachstano valdžia, kreipusis į Maskvos vadovaujamą Kolektyvinio saugumo sutarties organizaciją, vienijančią šešias buvusias sovietines šalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.