Viceministras A. Abramavičius: migrantų apręžimo politikos Lietuva kol kas neketina atsisakyti

Lietuva kol kas neketina atsisakyti migrantų apgręžimo politikos, sako vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2022, 12:40 PM

„Atsisakyti apgręžimo politikos šiuo metu negalime, galbūt ateityje, nepaisant to, kad sumažėjęs srautas. Jis gali būti ramiai nukreiptas. Apie tūkstantį migrantų, tokie skaičiai iš žinybų, kad laukia bet kokios progos“, – Seimo Žmogaus teisių komiteto posėdyje penktadienį sakė A. Abramavičius.

Viceministras bei Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas komiteto posėdyje apžvelgė Europos Sąjungos sienų apsaugos agentūros „Frontex“ pateiktas rekomendacijas dėl pasienyje su Baltarusija pasieniečių vykdomų veiksmų.

VSAT vado teigimu, per visą laikotarpį nuo liepos pradžios, kai pradėta įgyvendinti greito reagavimo operacija ties Baltarusijos siena, VSAT iš „Frontex“ gavo 30 pranešimų apie rimtus incidentus. 

„Su prevencinių priemonių įgyvendinimu ir taikymu susiję 27 iš tų pranešimų. Šitie raportai nagrinėjami remiantis taisyklėmis, kurios patvirtintos „Frontex“ vykdomojo direktoriaus sprendimu“, – sakė R. Liubajevas. 

Galutinė ataskaita teikiama „Frontex“ vadovams, šalims, kurios paminėtos tiriant incidentus, valdančiajai tarybai, į kurios sudėtį patenka ir VSAT vadas. 

„Kalbant apie galutinę ataskaitą, galima šiai dienai teigti, kad beveik visi tie incidentai – uždaryti. Buvo taip pat konstatuojama, kad galimi pagrindinių teisių pažeidimai Lietuvoje, tačiau dar kartą noriu priminti, kad „Frontex“ agentūra neturi mandato vertinti valstybių narių veiksmus ir nustatyti, ar buvo, ar nebuvo nustatyti valstybių narių pažeidimai“, – taip pat teigė pasienio tarnybos vadas.

Pernai iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 4,2 tūkst. migrantų. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali situacija, o lapkričio pradžioje pablogėjus situacijai, mėnesiui pasienyje įvesta ir nepaprastoji padėtis.

VSAT duomenimis, Lietuvos pasienyje su Baltarusija nuo rugpjūčio apgręžta per 8,1 tūkst. migrantų, tačiau kai kuriais atvejais tai gali būti pakartotinai sieną kirsti bandę tie patys žmonės.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.