Pastebėjo tendenciją tarp prieštaringų G. Nausėdos pasisakymų ir byrančios komandos

Prezidento Gitano Nausėdos komandą ir toliau lydi pokyčiai – vyriausiajai jo komunikacijos patarėjai pranešus apie pasitraukimą, politologas pastebi, kad komandos byrėjimas suintensyvėja būtent po kontroversiškų prezidento pasisakymų. Visgi specialistas neabejoja – priežasčių yra ir daugiau.

 Raminta Stanaitytė-Česnulienė ir Gitanas Nausėda<br> Lrytas.lt koliažas
 Raminta Stanaitytė-Česnulienė ir Gitanas Nausėda<br> Lrytas.lt koliažas
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda ir Raminta Stanaitytė-Česnulienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda ir Raminta Stanaitytė-Česnulienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Prezidentūra<br>V.Skaraičio nuotr.
Prezidentūra<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jan 10, 2022, 7:51 AM, atnaujinta Feb 15, 2023, 11:27 AM

Prezidento komandos pokyčius „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ įvertino Vytauto Didžiojo universiteto politologas Ignas Kalpokas.

Nuoseklios politikos tikėtis sunku

Pasak I.Kalpoko, prezidento komandos narių kaita yra dažnesnė, nei žmonės jau yra įpratę.

„Mes iš tikrųjų pokyčius, ko gero, jau priimame ne kaip kažkokią naujieną, bet kaip natūralų reiškinį, ir jie jau nustoja mus stebinti. Tai šita stadija yra reikšminga, kad mes tiesiog matome, kad žmonės įeina, išeina, ir net nelabai suprantame, kas ten vyksta“, – svarstė politologas.

Visgi, jo teigimu, komandos pokyčius gali lemti ne viena priežastis, tačiau pastebima, kad juos lydi tam tikri su G.Nausėdos pasisakymais susiję įvykiai.

„Vienas aspektas yra tas, kad tie pokyčiai dažnai yra susiję su kokiais nors kontroversiškais pareiškimais, ar šiaip nesusipratimais Prezidentūros komunikacijoje arba veiksmuose – dabar turime situaciją su Taivano atstovybe ir prezidento tokį ganą ryškų prisišnekėjimą šioje situacijoje, taip pat šią savaitę buvo eilinis jau dabar konfliktas su Vyriausybe.

Tai vienas iš variantų, kad galima sieti ir su tokiomis konfliktinėmis situacijoms, kurios kyla tarp Prezidentūros ir kitų institucijų, arba kai išeinama į viešumą su tokiais kartais nepamatuotais pareiškimais, kažką reikia apkaltinti“, – dėstė I.Kalpokas.

Jis pridūrė, jog iš G.Nausėdos sudėtinga būtų tikėtis nuoseklios politinės linijos, kai jo bendražygiai keičiasi taip dažnai.

„Patarėjai tam ir yra, kad formuluotų prezidento poziciją ar bent jau padėtų tai daryti, bet kai tai tampa nebe vien vidaus politikos iššūkiu, kai mes ne visada žinom, kokia yra prezidento pozicija vidaus politikos klausimais, bet ir pereina į tarptautinį lygį, į mūsų santykius su partneriais, čia mes turime labai imtą problemą. <...>

Bet kuriuo atveju, mes tikrai matome tendenciją, kad tokias kontroversiškas situacijas lydi pokyčiai Prezidentūros komandoje, o ar tie pokyčiai atsiranda todėl, kad žmonės iš komandos viduje jaučiasi, kad galbūt tas naujas kursas neatitinka jų požiūrio ir rekomendacijų, kurias duoda prezidentui, ar jie yra pašalinami kaip tam tikri atpirkimo ožiai, čia turbūt būtų klausimas kažkam, kas geriau išmano pačią vidinę virtuvę – žmonėms iš pačios Prezidentūros vidaus“, – svarstė politologas.

Nors pažymima, kad statistiškai G.Nausėdos komandos kaita dažnesnė, I.Kalpokas aiškino, kad reikia suprasti ir dar vieną dalyką – prezidentas į postą atėjo ne iš politikos procesų vidaus ir be ryškesnio politinio užnugario.

„Galbūt tos paieškos yra savaime suprantamos, nes reikia išsiaiškinti, kaip veikia prezidento institucija ir ką čia dabar laimėjus rinkimus reikia daryti. Bet vis tiek tas mokymosi procesas jau kada nors turėtų baigtis, ir tos nusistovėjimo pozicijos ir komandos norėtųsi sulaukti“, – kalbėjo VDU politologas.

Jis pridūrė, kad G.Nausėdai dėl šių priežasčių itin svarbus ir pačių patarėjų vaidmuo bei jų indėlis.

„Natūralu, kad tie žmonės, kurie ateina kaip politikos sunkiasvoriai, pavyzdžiui, Dalia Grybauskaitė, jų atveju, ko gero, paties prezidento nuomonė vaidina didesnį vaidmenį. Kai ateina žmogus, kuris geriausiu atveju iš šalies galėjo matyti, kaip veikia Prezidentūra ir galbūt ne visais klausimais turi atidirbtą savo nuomonę, natūralu, kad priklausomybė nuo patarėjų yra didesnė“, – aiškino I.Kalpokas.

Politologas kaip pakankamai dviprasmišką pasirinkimą vertina ir Tomo Beržinsko prisijungimą. 

„Spalvinga buvo jo karjera Skvernelio Vyriausybėje, bet, kita vertus, tam tikra prasme galima matyti ir net šiokios tokios politinės konjunktūros, kai pozicijos Prezidentūros ir Skvernelio kuriamo naujo judėjimo kai kuriais atvejais yra stipriai sutampančios.

Galvojant apie nenumaldomai artėjantį rinkimų maratoną, tam tikrų komunikacijos kanalų tarp Prezidentūros ir, tikėtina, perrinkimo sieksiančio prezidento, bei galimai populiarios būsimos Skvernelio politinės jėgos, taip pat neatmesčiau“, – teigė I.Kalpokas.

Išėjo ir daugiau bendražygių

Penktadienį pranešta, kad iš pareigų traukiasi prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja komunikacijai Raminta Stanaitytė-Česnulienė, o prie komandos jungiasi buvusio premjero Sauliaus Skvernelio atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Kaip pranešė Prezidentūra, jis darbą pradeda penktadienį ir bus atsakingas už bendradarbiavimą su regionine žiniasklaida ir projekto „Lietuvos galia“ komunikaciją.

Tuo metu Komunikacijos grupės vadovė R. Stanaitytė-Česnulienė iš pareigų traukiasi nuo vasario 16 dienos.

„Nusprendžiau keisti karjeros kryptį. Dėkoju prezidentui už pasitikėjimą, kurį jaučiau nuo pat pradžių, ir savo komandai už bendrą darbą ir vienybę“, – BNS sakė prezidento vyriausioji patarėja.

R.Stanaitytė-Česnulienė Komunikacijos grupėje dirbo nuo pernai kovo vidurio.

Komandą taip pat jau paliko Prezidentūros komunikacijos grupės konsultantė Jolanta Lukuošienė, pirmajai šalies poniai talkinusi Regina Statkuvienė, kanclerė Algė Budrytė, prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis, komunikacijos grupės patarėja Ieva Elenbergienė, kabineto patarėjas Liutauras Galinis, patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jonas Vytautas Žukas, Komunikacijos grupei vadovavęs Aistis Zabarauskas, Švietimo, mokslo ir kultūros grupės vadovė Sonata Šulcė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.