Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

2022-01-15 20:07, atnaujinta 2022-01-15 20:08

Ukmergė

Penktadienio naktį ėmė degti autoservisas V.Kudirkos gatvėje. Sudegė pastato viduje buvę keturi automobiliai BMW 530, „VW Golf 6“, „Nissan X-Trail“, „Volkswagen Crafter“, serviso įranga ir kitas turtas.

Nuo gaisro ugniagesiai apsaugojo prie autoserviso esančią dažyklą.

Šinkaučiškis

Penktadienį ryte Pakruojo rajone, kelyje Pakruojis–Smilgiai, apvirto sunkvežimis ir išbyrėjo jo gabenamas pieno produktų krovinys. Jis visiškai užtvėrė kelią netoli Pakruojo.

Panaudoję gelbėjimo įrangą ugniagesiai išlaisvino vairuotoją iš kabinos ir perdavė greitosios pagalbos medikams. Jie taip pat sustabdė degalų tekėjimą iš degalų bako, o teršalus neutralizavo dispergento mišiniu.

Mažeikiai

Ketvirtadienį prieš pietus pagalbos telefonu paskambinęs vyras pranešė, kad kelyje A2 (greitkelis Vilnius–Panevėžys) Ukmergės rajone, maždaug ties 91-uoju kilometru, jis pastebėjo nuo kelio nuvažiavusį automobilį „Opel“, o jo viduje yra negyvas vyras.

Skambinęs žmogus spėjo, kad automobilyje esantis vyras galėjo mirtinai sušalti.

Vėliau paaiškėjo, kad automobilis priklauso vienai bendrovei. Jį vairavo 60 metų vyras. Pareigūnams atvykus kūnas jau buvo sustingęs.

Tikslią vyro mirties priežastį turės nustatyti teismo medicinos ekspertai.

Vilnius

Policija ieško 18-mečio, naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį galimai vairavusio bendrovės „City Bee“ automobilį „Toyota Corolla“. Automobilis rastas smarkiai sudaužytas T.Narbuto ir Sėlių g. sankirtoje, o jaunuolis dingo. Automobilis buvo užrakintas.

Į įvykio vietą iškviestas bendrovės atstovas sakė, kad, pagal turimus duomenis, automobilį vairuoti galėjo 18-metis. Telefonu su vaikinu susisiekti nepavyko nei „City Bee“ atstovams, nei policijos pareigūnams. Vaikino tėvai irgi nežinojo, kur gali būti sūnus.

Garliava

Trečiadienį Kauno rajono mieste, Darbininkų g., parke po ledu upelyje praeivis pamatė galimai nuskendusį žmogų. Ugniagesiai gelbėtojai paprašė narų pagalbos.

Po kiek laiko pranešta, kad kūnas ištrauktas ir perduotas policijos pareigūnams. Atpažinus artimiesiems nustatyta skenduolio tapatybė – tai 37 metų vyras. Duomenų, kad šio vyro ieškojo policijos pareigūnai, nėra. Laukiama ekspertų išvadų dėl tikslios mirties priežasties.

Lazdijai

Sausio 13-ąją duris atvėrė Laisvės kovų muziejus. Jis įsikūrė buvusiame NKVD bei KGB pastate, kurio rūsyje iki šių dienų išliko kameros, atspindinčios Lazdijų bei sovietų saugumo ministerijos (MGB) kalėjimų istoriją.

Dviejuose aukštuose įrengtos interaktyvios ekspozicijos, kurios ne tik supažindina su istoriniais faktais, bet ir leidžia pajusti laisvės kovotojų išgyvenimus.

Rūsyje įrengta išlikusių kalinių liudijimų „Prisiminimų kamera“, demonstruojama meninė vaizdo instaliacija „Tarp sapno ir realybės“.

Alytus

Miesto gyventojai savo augintinius nuo šiol galės laidoti Balninkų kaime įrengtose gyvūnų kapinėse. Augintinio šeimininkai dėl leidimo turi kreiptis į miesto savivaldybę.

Kapinės yra Alytaus miesto savivaldybės panaudos teise valdomame sklype, todėl jame laidoti gyvūnus turi teisę tik miestiečiai.

Zarasai

Sausio 13-osios rytą, apie 6 val., ugniagesiams gelbėtojams buvo pranešta apie Vytauto skersgatvyje degančius du lengvuosius automobilius, kurie priklauso 58 ir 53 metų vyrams.

Pirmasis užsiliepsnojo automobilis „Volvo XC90“, po to – „Toyota Avensis“.

Apdegė abiejų automobilių priekinės dalys. Ugniagesiai ir policijos pareigūnai įtaria, kad automobiliai buvo padegti tyčia.

Klaipėda

Minint Laisvės gynėjų dieną ant Klaipėdos piliavietės šlaito buvo rodoma vaizdo instaliacija „Žuvusiems už meilę laisvei“. Jos autorius – teatro dailininkas R.Sakalauskas, laisvės gynėjo, nukentėjusio Sausio 13-osios naktį, A.Sakalausko sūnus. Muziką sukūrė kompozitorius M.Natalevičius.

Uostamiesčio Žvejų rūmai kompoziciją užsakė pernai Laisvės gynėjų dienos 30-mečiui, bet per pandemiją ji nebuvo parodyta.

Pareigūnams įkliuvo du užsienio piliečiai, už pinigus teikę seksualines paslaugas.

Užsieniečiai su įkalčiais sulaikyti viename bute Naikupės gatvėje per Klaipėdos policijos Viešosios tvarkos tarnybos surengtą prevencinį patikrinimą. Ispanijos pilietė ir Brazilijos pilietis įkliuvo pirmą kartą, todėl jiems skirta pusė minimalios baudos – po 45 eurus.

Panevėžys

93 metų moteriai nepažįstamas vyras paskambino ankstų rytą ir pranešė, kad jos žentas sukėlė avariją. Pridūręs, kad buvo sužeistas žmogus, jis paprašė pinigų. Esą byla žentui nebus keliama tik tuo atveju, jei aukai bus iš karto sumokėta.

Moteris sutiko duoti pinigų ir abu sutarė, kad jų paimti ateis nukentėjėlis. Netrukus į moters duris paskambino maždaug 20 metų jaunuolis. Jam moteris padavė 500 eurų. Tik vyriškiui išėjus pensininkė susigriebė, kad buvo apgauta.

Penktadienio rytą Smėlynės gatvėje visureigis partrenkė per perėją važiuojantį dviratininką. Nuo smūgio vyras parkrito ant asfalto, o dviratis buvo nusviestas keli metrai nuo perėjos.

Visureigio vairuotojo teigimu, dviratininkas į perėją įvažiavo staiga ir niekaip negalėjo išvengti susidūrimo.

Sužeistąjį medikai išsivežė į ligoninę.

Klaipėdos gatvės perėjoje buvo sužeista 54 metų moteris. Pėsčiosios nepraleido 44 metų moters vairuojama mašina.

Gatvė buvo apšviesta, tačiau kelias šlapias. Ant asfalto nublokšta pėsčioji atsipirko kojų, rankų ir galvos sumušimais bei nubrozdinimais.

Eiskudžiai

Biržų rajone pasiimti namo kieme prieš kelias dienas paliktos mašinos BMW atvykęs vyras rado ją apdegusią.

Akivaizdu, kad buvo kilęs gaisras, tačiau liepsnos viso automobilio neapėmė ir savaime užgeso.

Greičiausiai ugnis neįsismarkavo todėl, kad langai buvo neišdaužti ir salone baigėsi degimui reikalingas deguonis.

Liepsnos apgadino galines duris ir sėdynę, taip pat aprūko salonas. Įtarus, kad automobilis buvo padegtas, policija pradėjo tyrimą. Padegėjui net nereikėjo daužti durų stiklo, nes mašina stovėjo nerakinta.

Moliakalnis

Antradienio naktį Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai Dysnų ežere (Ignalinos r.) nustatė du asmenis, po ledu žuvis gaudžiusius keturiais statomaisiais tinklais.

Už neteisėtą žvejybą asmenims teks susimokėti po baudą iki 300 eurų ir atlyginti gamtai padarytą žalą – beveik 490 eurų.

Paaiškėjo, kad pažeidėjai įkliuvo ne pirmą kartą. Tai du Švedriškės kaimo (Ignalinos r.) gyventojai. Prisidengdami tamsa šį kartą jie neteisėtai po ledu žvejojo 4 tinklais, o dar visai neseniai, gruodį, buvo sulaikyti neteisėtai žvejoję Tauragno ežere (Utenos r.).

Bernatonys

Prieš pat pirmą valandą nakties Panevėžio rajone girtas 61 metų vyras peiliu sužeidė 55 metų brolį. Kruvinas incidentas įvyko įtariamojo namuose.

Smūgis peiliu kliuvo į kaklą. Į areštinę uždarytas įtariamasis į alkoholio matuoklį pripūtė 0,6 promilės.

Juodkrantė

Tryliktoji Martyno Liudviko Rėzos kultūros ir meno premija, minint jo gimimo 246-ąsias metines, įteikta architektei dailininkei J.Bučmytei ir dailininkui dizaineriui A.Krajinskui.

Abu kūrėjai jau kelis dešimtmečius gyvena Juodkrantėje, 1993 m. čia surengė pirmąją personalinę parodą. Iš viso iki šiol jie surengė 173 parodas ir dauguma jų yra susijusios su Kuršių nerija.

Menininkų poros kūryboje dominuoja krikštai, kurėnai ir vėtrungės, taip pat gyvenamuosius namus puošiantys žirgeliai, jie užsiima ir edukacine veikla, supažindina su vietinių gyventojų tradicijomis ir papročiais.

Marijampolė

Miesto pakraštyje esančiame privačių namų kvartale kilęs incidentas gerokai išgąsdino gyventojus.

Ugniagesiai bei dujų avarinė tarnyba buvo iškviesti, kai kieme žaidžiantis vaikas dėl neatsargumo pažeidė prie pamato pritvirtintoje dujų paskirstymo dėžutėje esantį gamtinių dujų tiekimo reguliatorių.

Iš įrenginio besiveržiančios dujos kėlė sprogimo grėsmę, gatvėje buvo justi aitrus kvapas.

Kol avarinės tarnybos sustabdė dujų nuotėkį, gyventojai turėjo palikti namus.

Kaunas

Galingas vėjas penktadienį mieste ir jo apylinkėse siautė trumpai, bet jo padariniams pašalinti prireiks nemažai laiko. „Gavome neįtikėtinai daug pranešimų“, – sakė Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė D.Vaitkevičienė. Pirmieji pranešimai apie stipraus vėjo padarinius Kauno apskrityje gauti apie 8 val. 30 min. Jų nuolat daugėjo, o apie 9 val. 30 min. prasidėjo tikra pranešimų lavina.

Vienas rimčiausių incidentų įvyko Vaidoto gatvėje, kur vėjas nuplėšė namo stogą ir švystelėjo jį ant troleibusų kontaktinio tinklo (nuotr.). Šioje vietoje sutriko ne tiktai troleibusų, bet ir viso transporto eismas, keli namai liko be elektros. Ežerėlyje (Kauno r.) nutraukti aukštosios įtampos elektros laidai, dalis gyventojų irgi liko be elektros. Raudondvaryje (Kauno r.) šalia daugiabučių išvirto kelios eglės, jų šakos apgadino kelis aikštelėje stovinčius automobilius.

Dėl stipraus vėjo elektros tiekimas penktadienį buvo sutrikęs apie 40 tūkst. namų ūkių visoje šalye. Daugiausia gedimų buvo fiksuota Šiaulių ir Klaipėdos rajonuose. Klaipėdoje, kruizinių laivų terminale, įsisukęs vėjas nuvertė dvi jachtas. Jos stovėjo Pilies uosto krantinėje iškeltos žiemoti iš vandens. Stiprus vėjas padarė žalos ir Vilniaus arkikatedrai: nuplėšė stogo dalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.