Seimas pavasarį spręs dėl papildomų įgaliojimų šauliams

Seimas pavasarį svarstys siūlymą leisti šauliams naudoti ginklus ir specialiąsias priemones.

Paulius Saudargas<br>V.Skaraičio nuotr.
Paulius Saudargas<br>V.Skaraičio nuotr.
Paulius Saudargas<br>V.Skaraičio nuotr.
Paulius Saudargas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 20, 2022, 11:38 AM

Tai ketvirtadienį nutarė parlamentarai, po pateikimo pritarę tai numatančioms Lietuvos šaulių sąjungos bei Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymų pataisoms.

Jomis siūloma leisti pilnamečiams šauliams, išlaikiusiems šaunamųjų ginklų ir specialiųjų priemonių naudojimo taisyklių egzaminus, naudoti prievartą, šaunamuosius ginklus ir specialiąsias priemones Policijos bei Valstybės sienos ir jos apsaugos įstatymuose nustatytais pagrindais, savigynos tikslais.

Už tokį Seimo vicepirmininko Pauliaus Saudargo pasiūlytą teisinį reguliavimą po pateikimo balsavo 101 Seimo narys, prieš buvo 40, susilaikė 13 tautos atstovų. Po svarstymo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete (NSGK), į salę šis projektas sugrįš pavasarį.

Pateikdamas įstatymų pataisas Seimo narys P. Saudargas sakė, kad reikėtų suteikti kartu su pareigūnais dirbantiems šauliams adekvačią teisinę apsaugą.

„Turime galvoti ir apie darbo įrankius. Ar mes plikomis rankomis paleidžiame žmones į darbą, į tarnybą, ar mes juos aprūpiname? Daugiau nei metai šauliai prisideda prie pandemijos valdymo, migrantų krizės. Jiems tenka dirbti su kariais, pareigūnais, daryti tuos pačius darbus, o įgaliojimų praktiškai neturi jokių“, – sakė P. Saudargas.

Pasak jo, šauliai paprastai dirba dviese su pareigūnais, bet vienas turi įgaliojimus, kitas praktiškai nėra apsaugotas.

Skeptiškai vertindamas projektą Seimo narys Artūras Skardžius sakė manąs, kad tai „viena iš priemonių siekiant militarizuoti valstybę ir įbauginti visuomenę“. Jo nuomone, šis projektas nėra nukreiptas į išorės agresorių, o juo siekiama „stiprinti piliečių sudrausminimo koncepciją“.

Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas kėlė klausimą, kas atsakys, jeigu įvyktų incidentas, kuris pasibaigtų, pavyzdžiui, mirtimi.

Projekto oponentai kėlė klausimą, ar šauliai pasirengę taikyti fizinę jėgą ir specialiąsias priemones, ar jie turi psichologinį pasirengimą.

Atsakydamas į tai P. Saudargas užtikrino, kad „neparengto šaulio į gatvę ar į mišką niekas nesiunčia.“ „Jie yra pasiruošę ir fiziškai, ir psichologiškai, turi pasirengimą ne mažesnį negu pareigūnai“, – tvirtino P. Saudargas.

Lietuvos šaulių sąjungos bei Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymų pataisas teikia 15 įvairioms frakcijoms priklausančių parlamentarų.

Šiuo metu šaulių ginklo panaudojimą reglamentuojantis Lietuvos šaulių sąjungos įstatymas numato, kad šauliai šaunamuosius ginklus ir specialiąsias priemones gali naudoti Karinės jėgos naudojimo statute nustatytais pagrindais, t.y. bendraisiais karinės jėgos naudojimo pagrindais bei būtinosios ginties pagrindais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.