Airijoje dingusios Giedrės byla: kraupių paslapčių spyna vis dar užrakinta Liudininkų pasakojimai – šokiruoja

Prieš pusketvirtų metų Airijoje be žinios dingusios Giedrės Raguckaitės artimiesiems buvo sužibusi viltis pagaliau sužinoti, kas lemtingą gegužės naktį nutiko jų dukteriai, seseriai, draugei. Bet vos žybtelėjusi viltis vėl užgeso, nes pagrindinis įtariamasis tyli kaip kapas.

 Artimųjų tvirtinimu, linksma, nuoširdi ir nesivaržanti G.Raguckaitė lyg magnetas traukė žmones. Tačiau, pasirodo, ne visi jie buvo geranoriškai nusiteikę.
 Artimųjų tvirtinimu, linksma, nuoširdi ir nesivaržanti G.Raguckaitė lyg magnetas traukė žmones. Tačiau, pasirodo, ne visi jie buvo geranoriškai nusiteikę.
Artimųjų tvirtinimu, linksma, nuoširdi ir nesivaržanti G.Raguckaitė lyg magnetas traukė žmones. Tačiau, pasirodo, ne visi jie buvo geranoriškai nusiteikę.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Artimųjų tvirtinimu, linksma, nuoširdi ir nesivaržanti G.Raguckaitė lyg magnetas traukė žmones. Tačiau, pasirodo, ne visi jie buvo geranoriškai nusiteikę.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Aiškindamasi, kas nutiko draugei, G.Hibner net ėmė studijuoti kriminologiją.
Aiškindamasi, kas nutiko draugei, G.Hibner net ėmė studijuoti kriminologiją.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 23, 2022, 7:03 AM, atnaujinta Jan 23, 2022, 1:39 PM

Kaune gyvenantis Arūnas Raguckas ilgai krūpčiodavo nuo kiekvieno telefono skambučio vis tikėdamasis, kad vėl išgirs jauniausios dukters Giedrės balsą. Ją prisimindamas 61 metų vyras kas vakarą uždegdavo žvakę ir melsdavo, kad sugrįžtų.

Tačiau dabar A.Raguckas jau susitaikė su mintimi, kad jaunėlė namo nesugrįš. Vis dėlto nei tėvas, nei dvi Giedrės seserys, nei tyrimui itin padedanti vaikystės draugė Gedvilė Hibner nepajėgia susitaikyti su tuo, kad iki šiol nežino, kas nutiko G.Raguckaitei, ir net negali jos palaidoti, nes mažai tikėtina, jog ji dar gyva.

Apsvaiginta, atgaivinta vonioje, išžaginta ir kažkur išvežta – tiek kraupių detalių apie naktį, kai žmonės G.Raguckaitę matė paskutinį kartą, žino artimieji.

Tačiau iki šiol nepavyko išsiaiškinti nei to, kur Giedrė buvo ir ką veikė kelias dienas iki dingimo, nei kas jai apskritai nutiko.

Jau atrodė, kad pagaliau pavyks praskleisti paslapčių šydą, bet šis lūkestis vėl buvo bergždžias, o G.Raguckaitės gedintys artimieji ir toliau palikti klaidžioti tamsoje.

Skausmas niekur nedingo

„Praėjo daugiau kaip treji metai nuo tada, kai dingo sesuo. Ši istorija mūsų šeimai kainavo daug sveikatos ir skausmo.

Kai sulaukiau dar vieno skambučio iš Airijos policijos, jau buvo ramiau atsiliepti – jau praėjo laikai, kai drebėdavau sulaukusi tokių skambučių. Skausmas niekur nedingsta, bet su juo susigyvenama. Nors buvo labai sudėtinga, juolab žinant visas įvykio detales“, – feisbuke rašė G.Raguckaitės sesuo Gintarė.

Italijoje gyvenanti moteris dėjo daug pastangų, kad atskleistų, kas nutiko Giedrei, bet dėlionė taip ir nesusidėjo į vientisą mozaiką.

Nors patys artimieji nemažai išsiaiškino, vis dar trūksta kelių svarbių dėlionės dalių.

Gaivino ledinėje vonioje

Rytų Airijos mieste Dandolke gyvenusi G.Raguckaitė 2018 metų gegužės 29-osios vakarą paskambino tėvui pasveikinti artėjančios Tėvo dienos proga. Ji buvo gerai nusiteikusi ir žvali.

O po kelių valandų Giedrė jau buvo be sąmonės – ją teko gaivinti ledo vonioje. Apie tai „Lietuvos rytui“ papasakojo to vakaro liudininkė lietuvė Ineta (vardas pakeistas ir redakcijai žinomas).

Ši moteris netoli Dandolko esančiame Leitaune su šeima nuomojosi būstą, kurio vieną kambarį pernuomojo įtariamam G.Raguckaitės žudikui lietuviui Sauliui (vardas pakeistas).

Tą gegužės 29-osios vakarą nuomininkas su draugu Mykolu (vardas pakeistas) privažiavo prie namo ir iš automobilio iškėlė Giedrę. Ji buvo be sąmonės.

„Mykolas ją nešė ant rankų kaip kūdikį“, – pasakojo Ineta.

Tai pamačiusi ji liepė iškviesti greitąją pagalbą, tačiau vyrai patikino, kad apsvaigusi Giedrė – jų draugė, kad rado ją kažkur nuvirtusią, ir paprašė Inetos padėti atgaivinti.

Giedrė buvo paguldyta į šaltą vonią ir gaivinta ledu. Apsvaigusi moteris vilkėjo tvarkingais drabužiais – juodais džinsais ir marškinėliais, nuo jos nesklido alkoholio kvapas.

Tačiau G.Raguckaitės kojos buvo subraižytos, lyg ji būtų buvusi vilkta per erškėtrožių krūmus, o akys atrodė tarsi stiklinės. Po kiek laiko, anot liudininkės, Giedrė lyg ir atgavo sąmonę, žvilgsnis tapo sąmoningas, tačiau ji negalėjo suregzti žodžio.

„Kai vyrai trumpam išėjo iš vonios, tos moters paklausiau: „Ką tu čia su jais veiki?“ Ji neatsakė, nes atrodė, kad pinasi liežuvis. Tačiau moteris nerodė jokių ženklų, kad reikėtų pagalbos“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo Ineta.

Vyrai Giedrę nunešė į kambarį, o po kiek laiko chalatą jai atnešusi liudininkė pamatė, kad Mykolas su Giedre lovoje kažką daro. Vyras greitai užsimetė apklotą. Liudininkė visiems liepė nešdintis – netrukus abu vyrai su moterimi išvažiavo.

Anot Inetos, ir Saulius, ir Mykolas iš pažiūros atrodė blaivūs. Maždaug pusiaunaktį buto šeimininkė gavo nuomininko žinutę, kad jis dėkoja už pagalbą gaivinant Giedrę ir pridės 100 eurų prie kambario nuomos. Nuo to laiko niekas G.Raguckaitės nebematė.

Sulaikė, bet vėl paleido

Giedrės artimieji sunerimo, kai maždaug mėnesį neįstengė su ja susisiekti.

Nė vienas artimųjų, net ir gera draugė 33 metų G.Hibner nesisvečiavo pas Giedrę Airijoje, tačiau apie jos gyvenimą Dandolke išsiaiškino beveik viską.

G.Raguckaitė turėjo darbą labdaros organizacijoje, buvo susiradusi draugą. Vėliau su juo išsiskyrė. Su įtariamuoju žudiku Sauliumi irgi greičiausiai susipažino per darbą. Dandolke kalbama, kad Saulius simpatizavo Giedrei.

Nors lemtingo vakaro liudininkė Ineta papasakojo Airijos policijai viską, ką žinojo, įtariamieji nebuvo sulaikyti. Tyrėjai bandė juos apklausti, tačiau nesėkmingai.

Juolab kad Mykolo sutuoktinė ėmė liudyti tą vakarą buvusi su vyru. Tačiau vedęs ir du vaikus auginęs Mykolas pernai sausį pasitraukė iš gyvenimo. Buvo pasirodę pranešimų, kad jis ranką prieš save pakėlė, kai atlikus DNR tyrimus byloje turėjo įvykti proveržis.

„Sunku buvo ne tik mums – ir vienam įtariamųjų. Jis, greičiausiai nepakėlęs naštos, nusižudė. Buvo labai nejauku stebėti, kaip artimieji jį garbingai palaidojo, ir dar prašė ekonominės pagalbos. Mes Giedrės niekada negalėsime palaidoti – žinome tai. Bet neteisiu ir kitų žmonių, nes galbūt jie taip pat buvo aukos.

Pagaliau už Giedrės nužudymą buvo suimtas vienas įtariamųjų. Nenoriu nieko moralizuoti, bet teisingumas vienu ar kitu keliu grįžta. Ir reikia kovoti. Aš vis dar tikiu žmonėmis, tikiu jų gerumu, nes be mūsų pastangų ir žmonių, kurie nebijojo kalbėti, rizikuoti, Giedrės byla turbūt gulėtų stalčiuje“, – taip „Lietuvos rytui“ rašė Gintarė Raguckaitė.

Artimieji stebėjosi, kodėl jau anksčiau nei velioniui Mykolui, nei Sauliui nebuvo pareikšti įtarimai dėl Giedrės dingimo.

Juolab kad, tyrimo duomenimis, jie paskutiniai matė merginą gyvą. Airijos policija aiškino neturinti įrodymų, o juolab pagrindo juos vėl apklausti.

„Vadinasi, jei šįsyk sulaikė Saulių apklausti, kažkokių įrodymų policija rado?“ – svarstė dingusios merginos vaikystės draugė G.Hibner.

Nors policija dėl įtarimų Saulių galėjo sulaikyti 24 valandoms, dar tą patį sausio 10-osios vakarą jis buvo grąžintas į įkalinimo įstaigą, kurioje yra uždarytas dėl vagysčių. Į tyrėjų klausimus apie G.Raguckaitę vyras neatsakinėjo.

Pėdsakai niekur nenuvedė

Airijos policija iš pradžių tyrė, kur galėjo dingti G.Raguckaitė, bet pastaruosius trejus metus tiriamos jos nužudymo aplinkybės. Tačiau kol kūnas nerastas, tyrėjai turi per mažai įrodymų.

Tiesa, retkarčiais, atrodo, pavyksta užčiuopti siūlo galą, bet jis galiausiai vis tiek niekur nenuveda.

G.Hibner pasakojo, kad automobilis „Toyota Land Cruiser“, kuriuo lemtingąją naktį buvo vežama Giedrė, kaip vėliau paaiškėjo, buvo vogtas, o paskui parduotas į Angliją. Tyrėjams pavyko rasti šį automobilį, jame aptikta kraujo ir įtartinas plaukas.

Kraujas, kaip išsiaiškino kriminalistai, priklausė vyrui. Atsakymo, kieno buvo plaukas, artimieji dar nežino.

„Per tuos metus kriminalistai porą kartų rado neatpažintą panašaus amžiaus moters kūną, net prašė Giedrės odontologo kontaktų, jau tikėjomės, jog palaikai pagaliau rasti, bet galiausiai paaiškėdavo, kad tai ne jos“, – pasakojo G.Hibner.

Kur galėjo dingti kūnas?

Anglijoje gyvenanti Gedvilė vis dar aiškinasi, kas nutiko jos vaikystės draugei. Klaipėdos universitete anglų filologijos studijas baigusi G.Hibner pernai net įstojo į Londono metropoliteno universitetą studijuoti kriminologijos.

„Giedrė buvo man artimas žmogus, todėl šią istoriją išgyvenu itin jautriai.

Bet apskritai norėčiau, kad būtų kuo mažiau tokių neištirtų bylų, nes suprantu, kaip sunku artimiesiems, kurie neturi jokios informacijos apie tai, kas įvyko, ir netgi nėra kapo, ant kurio galėtum gėlių nunešti“, – kalbėjo G.Hibner.

Nors ji supranta, jog tai mažai tikėtina, paslapčia dar viliasi, kad Giedrė gali būti gyva. Su mintimi, kad mergina nužudyta, negali susitaikyti ir Kipre gyvenanti G.Raguckaitės sesuo Živilė.

„Neseniai sapnavau, kad Giedrė gyva.

Svarstome, kad ji gali būti parduota, nes tie paskutinį vakarą su ja buvę vyrai, mūsų žiniomis, buvo įsisukę į prekybą žmonėmis.

Airijos policija irgi svarstė tokią galimybę, bet šios minties neplėtojo.

Tačiau man neįtikėtina, kad pavyko taip gerai paslėpti kūną. Juk tai ne adata, o tie vyrai nėra profesionalūs kūnų užkasinėtojai. Nėra paprasta atsikratyti palaikų, juolab svetimoje šalyje“, – svarstė G.Hibner.

Airijos žiniasklaidoje prieš pustrečių metų irgi buvo pasirodę pranešimų, kad Leitaune paslaptingai dingusi lietuvė G.Raguckaitė galėjo būti įtraukta į prostitucijos liūną.

Buvo skelbiama, jog atsirado dar vienas kelis mėnesius tylėjęs liudininkas, tvirtinantis, kad Giedrė buvo įvelta į prostituciją ir nužudyta. Liudininkas taip pat neva patvirtino, kad su jos dingimu susiję vyrai ketino ją išvežti į Šiaurės Airiją.

Vienu metu buvo svarstoma, kad G.Raguckaitės kūną žudikai galėjo numesti nuo skardžio Korke, kuris yra kelios valandos kelio automobiliu nuo Leitauno, tačiau ir ši versija jau mažai tikėtina, nes palaikus per tiek laiko vanduo būtų išplukdęs.

Aibė neatsakytų klausimų

Mįslės gaubia ne tik tai, kas nutiko Giedrei po to, kai du vyrai tą gegužės 29-osios naktį ją išvežė iš Inetos nuomojamo namo.

Per pusketvirtų metų merginos artimieji taip ir nerado atsakymų, ką G.Raguckaitė veikė ir kur gyveno kelias dienas iki kraupiosios nakties.

Iš paskutinio žinomo būsto Giedrė išsikraustė 2018 m. gegužės 23-iąją. Jame paliko ir savo asmens dokumentą, kurį buvo davusi būsto nuomotojui nusikopijuoti. Vis dar neaišku, kur G.Raguckaitė gyveno šešias dienas iki gegužės 29-osios.

Įtariamo žudiko Sauliaus būste ji tikrai negyveno, nes liudininkė Ineta lemtingąjį vakarą Giedrę matė pirmą kartą. Antro įtariamojo Mykolo bute mergina gyventi irgi negalėjo, nes jis gyveno su šeima.

„Juk Giedrė ir daiktų turėjo – drabužių, kosmetikos. Nežinau, ar daug, tačiau bent vienas lagaminas tikrai turėjo būti.

Kur visa tai dingo?“ – retoriškai klausė G.Hibner.

Beje, Airijos žiniasklaidos duomenimis, gegužės 26-ąją Giedrė užfiksuota Dandolko mieste esančioje degalinėje.

Dar vienas klausimas: iš ko Giedrė gyveno paskutines savaites, nes labdaros organizacijoje ji nebedirbo? „Gal ją kas nors išlaikė? Bet kas?“ – vėl klausė G.Hibner.

Dandolke pusbalsiu kalbama, kad yra žmonių, kurie galbūt galėtų suteikti vertingos informacijos apie G.Raguckaitės dingimo aplinkybes, bet jie per daug baiminasi pagarsėjusio kriminalinio pasaulio atstovo Sauliaus.

Viena Anglijoje gyvenanti liudininkė „Lietuvos rytui“ pasakojo, kad Saulius, dėl kažko keršydamas, net sudegino jos ir kaimynų automobilius.

Nors Saulius Dandolke ir Leitaune pagarsėjo neprognozuojamu elgesiu ir daugelis jo bijojo, liudininkė Ineta tvirtino, kad, priimdama Saulių drauge gyventi, ji nenutuokė apie jo reputaciją – vyras esą buvo mandagus ir neišsišokantis, namuose nakvodavo retai.

Saulius nuomojamame būste pasirodė po trijų parų, o paklaustas, kas nutiko merginai, atšovė, kad nuvežė ją prie ligoninės.

Tą patį – kad Giedrę paliko prie ligoninės – Saulius kitą dieną po to, kai dingo mergina, telefonu aiškino ir buvusiam G.Raguckaitės mylimajam Viačeslavui.

Skambinantysis įslaptino savo telefono numerį, o su rusakalbiu Viačeslavu kalbėjosi rusiškai, bet šis girdėjo, kad vyras kalba su akcentu.

Ieškodami informacijos G.Raguckaitės artimieji ryžosi parašyti per interneto platformą „Discord“, tikėdamiesi, kad bent taip atsiras žmonių, nebijančių anonimiškai papasakoti apie paskutines Giedrės gyvenimo dienas.

Į užsienį išvyko tik baigusi studijas

G.Raguckaitei dabar būtų 33-eji. Jauniausia iš trijų seserų Giedrė buvo labai gyvybinga ir itin traukė žmones.

„Aš ir Živilė esame rimtesnės ir uždaresnės, o Giedrė visur tapdavo lydere. Ji greitai mąstė, buvo gabi matematikai, tobulai angliškai išmoko per porą metų. Buvo labai drąsi, nieko nebijodavo. Gal ir tai jai pakenkė šioje situacijoje“, – „Lietuvos rytui“ yra pasakojusi Giedrės sesuo Gintarė Raguckaitė.

Vaikystės draugė G.Hibner tvirtino, kad Giedrė buvo atsakinga, – į užsienį išvyko tik tada, kai baigė studijas.

„Bet šiaip buvo labai linksma, tapdavo kiekvienos draugijos siela, visi iškart ją pamėgdavo. Jei linksmindavomės, Giedrė jausdavo ribą. Nesu mačiusi, kad ji būtų padauginusi alkoholio“, – pasakojo G.Hibner.

Giedrė buvo laisva ir atsipalaidavusi, bet, artimųjų įsitikinimu, ne tiek, kad peržengtų ribą, pavyzdžiui, vartotų narkotikus. Jauna moteris džiaugėsi gyvenimu, bet drauge ir ieškojo jo prasmės blaškydamasi po pasaulį.

Prieš trylika metų ji prarado artimiausią žmogų – motiną, kuri, sulaukusi vos 48-erių, mirė po sunkios ligos. Giedrė po motinos mirties šiek tiek atsiskyrė nuo šeimos – gyveno savo gyvenimą. Ji mamai buvo artimiausia, mylimiausia duktė, buvo labai panaši į ją.

A.Raguckas neslėpė, kad paauglystėje kartais būdavo sunku su Giedre susikalbėti, tačiau vėliau užsispyrusi duktė įgyvendino jo svajonę ir baigė kolegiją. „Atnešė man diplomą ir pasakė: „Štai, tėti, studijas baigiau. O dabar važiuosiu į užsienį“, – prisiminė A.Raguckas.

Po motinos mirties sukaupusi jėgas Giedrė baigė socialinės pedagogikos studijas Kauno kolegijoje ir paliko Lietuvą. Ji kelerius metus gyveno Danijoje, trejus metus – Anglijoje, o 2018 m. kovą persikraustė į Dandolko miestą Airijoje. Ten ji per skelbimą rado darbą dėvėtus drabužius renkančioje labdaros organizacijoje. Čia greičiausiai ir susipažino su būsimaisiais savo budeliais.

Cukriniu diabetu sergantis ir antros grupės invalidumą turintis A.Raguckas anksčiau dirbo informacinių technologijų specialistu, bet dabar gyvena iš pensijos.

Raguckų namuose Kaune liko daug Giedrės daiktų: paveiksliukai, kompiuteris. „Giedrė buvo meniškos sielos: gražiai piešė, siuvinėjo“, – pasakojo A.Raguckas.

127

Tiek asmenų, dingusių be žinios, šiuo metu ieško Lietuvos policija. Praėjusiais metais ieškota maždaug 2500 dingusių žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.