Ministerijai pasiūlius įteisinti narkotikų vartojimo vietas, specialistų atsakas: gąsdinti gali tik pavadinimas

Sveikatos apsaugos ministerijos naujinamame Žemo slenksčio paslaugų teikimo tvarkos apraše yra svarstoma įtraukti naują sąvoką – Saugesnio narkotikų vartojimo kambarys. Tokie ketinimai netruko sukelti ginčų tarp Seimo narių. Dėl šios priemonės įvedimo savo poziciją pateikė ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD).

Narkotikai.<br>123rf nuotr.
Narkotikai.<br>123rf nuotr.
Narkotikai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Narkotikai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Narkotikai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Narkotikai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Narkotikai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Narkotikai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 27, 2022, 7:00 AM

Gąsdinti gali pavadinimas

Dėl Saugesnio narkotikų vartojimo kambarių įteisinimo spaudos konferenciją surengęs socialdemokratas Algirdas Sysas svarstė, ar tokia priemone nebūtų legaliai leidžiama vartoti Lietuvoje uždraustas medžiagas.

„Ar priėmus šitą teisės aktą sveikatos įstaigose galima bus naudoti nelegalias, draudžiamas medžiagas? Nes kokias narkotines medžiagas (bus galima vartoti – aut.) apie tai nieko nerašoma. (...)

Bet legalizuoti psichotropinių ir narkotinių medžiagų vartojimą sveikatos įstaigose, aš manau, nėra pats geriausias dalykas, kurį sugalvojo Sveikatos apsaugos ministerija“, – pirmadienį spaudos konferencijoje svarstė socialdemokratas.

Vis dėlto tokias abejones NTAKD neigia. Jų nuomone, tokias abejones gali sukelti nebent netinkamai pasirinktas pavadinimas.

„Narkotikų vartojimo kambarių steigimas negali būti tapatinamas su narkotinių ir psichotropinių medžiagų legalizavimu.

Gal kiek gąsdina plačiąją visuomenę pats patalpų pavadinimas „narkotikų vartojimo kambariai“ (angl. „drug consumption rooms“). Airijoje tokios patalpos vadinamos „prižiūrimo švirkštimosi (vartojimo) kambariai“, – teigė Departamento atstovai.

Priemonė prisidėtų prie žalos mažinimo

Pirmadienį portalui lrytas.lt Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Morgana Danielė sakė, kad tokie kambariai galėtų prisidėti prie bendro vartojimo mažinimo šalyje.

„Grįžtant į tuos kambarius, grįžtant į tas švirkštų keitimo programas, su žmogumi galima pradėti kalbėtis ir sakyti jam, kad veikia reabilitacija, kad metadono programoje yra laisvų vietų. Tam, kad mes užtikrintume tas gydymo vietas ir kviestume tuos žmones, tai kažkas turi užmegzti su jais kontaktą ir jie turi pasirodyti, o ne miške pasislėpę tupėti“, – teigė Seimo narė.

Panašią nuomonę išsakė ir NTAKD atstovai. Jie teigė, kad Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centras tokius kambarius taip pat įvardina kaip vieną pagrindinių priemonių padedančių mažinti mirčių dėl perdozavimų skaičius.

„Saugesnio narkotikų vartojimo kambariai taip pat susiję su rizikingos švirkštimosi elgsenos mažėjimu bei sudaro darbuotojams galimybę kontaktuoti su narkotikų vartotojais ir nukreipti juos socialinių ar sveikatos priežiūros paslaugų gavimui“, – apie Saugesnio narkotikų vartojimo kambarių naudą sakė NTAKD.

Nors tiesiogiai tokios priemonės įteisinimo negalima sieti su prevencinėmis priemonėmis, tačiau Departamento nuomone, tai yra svarbi žalos mažinimo paslauga.

„Teikiant žalos mažinimo paslaugas siekiama sukurti palankias sąlygas šiems asmenims įgyvendinti teisę į sveikatą ir sumažinti sveikatos, socialines ir ekonomines narkotikų vartojimo pasekmes juos vartojantiems asmenims, bendruomenėms ir visuomenei. Žalos mažinimas yra svarbi grandis, jungianti švirkščiamųjų narkotikų vartotojus su sveikatos priežiūros ir socialinių paslaugų įstaigomis, mažinanti rizikingą elgseną, susijusią su narkotikų vartojimu, infekcinių ligų plitimą, perdozavimo atvejų skaičių.

Kaip rodo užsienio šalių patirtis, žalos mažinimas padeda asmenims, kurie nenori ar negali atsisakyti vartoti narkotikus, sumažinti jų rizikingą elgseną“, – teigė NTAKD.

Nurodė ir daugiau funkcijų

Tokie kambariai nebūtų naujovė Europoje. Jie jau veikia dalyje vakarų Europos valstybių tokių kaip Danija, Prancūzija, Vokietija ar Nyderlandai. NTAKD komentavo, jog pagal atliktus tyrimus galima matyti, kad tose šalyse kambariais naudojasi ne tik ribotas higienos sąlygas turintys asmenys.

„Yra atliktas tyrimas, kuris atskleidžia, kad saugesnio narkotikų vartojimo kambariais naudojasi ne tik tie, kurie turi ribotas higienos sąlygas (gyvenamosios vietos neturintys asmenys, gyvenantys nesaugiose patalpose ir pan.), bet ir „socialiai stabilūs“ asmenys dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, kartu gyvena su šeimos nariais, partneriais, kurie yra nevartojantys.

Taip pat, kitų šalių patirtys rodo, kad vis daugiau saugesnio narkotikų vartojimo kambariais naudojasi ne tik, kurie švirkščiasi narkotikus, bet ir rūko“, – komentavo Departamentas.

Be pagrindinių paslaugų – higieniškų sąlygų sudarymo, saugių švirkštimosi priemonių išdavimo, pirmosios medicinos pagalbos suteikimo, konsultavimo – Saugesnio narkotikų vartojimo kambariuose gali būti suteikiamos ir kitos paslaugos.

„Saugesnio narkotikų vartojimo kambariuose greta gali būti sudaromos sąlygos nemokamai nusiprausti, išsiskalbti ir išsidžiovinti drabužius, pasinaudoti psichologų konsultacijomis, nemokamai išsitirti dėl infekcinių ligų, gauti detoksikacijos, kitas žemo slenksčio paslaugas.

Minima, kad saugesnio narkotikų vartojimo kambariai padeda išvengti ir nepageidaujamų narkotikų vartojimo gyvenamosiose aplinkose pasekmių“, – nurodė NTAKD.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.