L. L. Andrikienė: tikroji Kinijos pykčio priežastis – Lietuvos pasitraukimas iš formato „17+1“

Pekino nepasitenkinimą iš tiesų kelia ne tiek Taivaniečių atstovybės Lietuvoje pavadinimas, kiek Lietuvos pasitraukimas iš formato „17+1“, sako Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkė.

Laima Liucija Andrikienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Laima Liucija Andrikienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2022, 1:11 PM

„Baksnojama pirštu į pavadinimą, nors tikroji priežastis yra visai kita. Manau, kad Kinijai daug didesnį smūgį ir nepasitenkinimą sukėlė Lietuvos pasitraukimas iš formato „17+1“, nes tai yra Kinijos strategijos dominuoti pasaulyje dalis“, – penktadienį Seime sakė Laima Liucija Andrikienė.

Jos teigimu, formatas „17+1“ buvo sukonstruotas Rytų ir Vidurio Europai, siekiant skaldyti Europos Sąjungos (ES) vienybę.

„Skaldyti Europos Sąjungos vienybę, sumušti kaktomis ES ir JAV, supriešinti jas, trukdant suderėti ir transatlantinį investicijų susitarimą, dėl kurio derybos praktiškai buvo baigtos 2016 metų pabaigoje, ir tada supriešinus, išmušus iš žaidimo galingiausius žaidėjus, dominuoti pasaulyje“, – tvirtino komiteto vadovė.

Pernai gegužę Lietuva pranešė, kad traukiasi iš Kinijai svarbaus ekonominio ir politinio bendradarbiavimo formato „17+1“. Tuomet nurodyta, kad tai skaldantis formatas.

Šiame bendradarbiavimo formate Lietuva dalyvavo devynerius metus, nuo 2012-ųjų.

Be Lietuvos, iš ES šalių jame taip pat veikė Bulgarija, Kroatija, Čekija, Estija, Graikija, Vengrija, Latvija, Lenkija, Rumunija, Slovakija ir Slovėnija.

„Mes žiūrime į Kiniją ne kaip į priešą, ne kaip į didįjį blogį, mes žiūrime ir kalbamės su Kinija kaip su gerbiamu partneriu, tačiau mūsų žinia yra tokia – bendradarbiavimui – taip, dominavimui – ne“, – penktadienį sakė L. L. Andrikienė.

Lietuvos ir Kinijos santykiai itin pašlijo Vilniui leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei, pavadinime naudojant salos vardą. Ekspertai sako, kad kinų kalba šios atstovybės pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė. Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Pernai lapkritį Pekinas oficialiai pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva iki reikalų patikėtinių. Diplomatiniam konfliktui vystantis Lietuvos verslininkai pranešė patyrę įvairių prekybos su Kinija apribojimų. Šalies politikai juos pavadino nepaskelbtomis sankcijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.