Po konflikto su tarybos nariu – siekis atleisti Kalvarijos administracijos direktorių: kaltinimai šokiruoja

Po konflikto su vienu Kalvarijos savivaldybės tarybos nariu, daugiau nei pusė tarybos narių siekia atleisti administracijos direktorių Kęstą Spūdį, praradus pasitikėjimą.

 Tarybos nariai, kurių netenkina administracijos vadovo darbas, į savivaldybės merą Vincą Plikaitį kreipėsi sausio 25 dieną – kelios dienos po K. Spūdžio ir tarybos nario R. Sujetos konflikto.<br> Lrytas.lt koliažas
 Tarybos nariai, kurių netenkina administracijos vadovo darbas, į savivaldybės merą Vincą Plikaitį kreipėsi sausio 25 dieną – kelios dienos po K. Spūdžio ir tarybos nario R. Sujetos konflikto.<br> Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-05 12:44, atnaujinta 2023-03-20 16:41

Šią savaitę registruotas atleidimo iš pareigų sprendimo projektas.

Nepasitikėjimą administracijos vadovu pareiškė daugiau kaip pusė tarybos narių – Algis Kaleinikas, Rimas Sujeta, Edgaras Kabelka, Neringa Kalvaitienė, Juozas Švedas, Jurgita Arelienė, Vytenis Skilandis, Antanas Burinskas, Algirdas Liutkevičius, Nerijus Šidlauskas, Renata Jarimavičienė, Kęstutis Bagdanavičius.

Jų teigimu, K. Spūdys „nesugeba telkti administracijos darbuotojų konstruktyviam darbui, palaikyti gerų darbinių santykių“.

Tarybos nariai taip pat teigia, kad administracijos direktorius nuolat vengia atsakomybės, ieško kaltų, gąsdina ir grasina, yra ciniškas, naudoja psichologinį smurtą, meluoja ir manipuliuoja.

Be kita ko, iniciatoriai teigia, kad K. Spūdys „negeba eliminuoti nepotizmo administracijoje“, kurioje „įdarbinami tik politiškai lojalūs ar giminystės ryšiais siejami žmonės“.

Negana to, anot tarybos narių, administracijos vadovas panaikino bendrovės „Kalvarijos komunalininkas“ valdybą ir nesiekė užtikrinti įmonės veiklos skaidrumo, nesteigdamas joje kolegialaus priežiūros organo.

Tarybos nariai taip pat kaltina K. Spūdį dėl prarastų savivaldybės biudžeto lėšų, kai dėl neteisėtai priimtų sprendimų pralaimimi teismai ir mokamos tūkstantinės sumos ieškovams bei dengiamos teismų išlaidos.

„Nesutinku su tais kaltinimais“

Administracijos direktorius K. Spūdys BNS teigė nesutinkantis su 12 tarybos narių kaltinimais ir siūlo sudaryti darbo grupę, kuri įvertintų jų argumentus.

„Aš sutinku, kad būtų sudaryta nepartinių žmonių darbo grupė, kuri galėtų tirti tokius faktus. Tikrai nesutinku su tais kaltinimais, kurie ten pareikšti“, – sakė Kalvarijos savivaldybės administracijos vadovas.

Jis tvirtino ypač nesutinkantis su kaltinimu dėl nepotizmo administracijoje.

„Labai daug dėmesio skyriau konkursų skaidrumui. Sakyčiau, kad net į tų pačių politikų, kurie mane kaltina, ryšius ir giminystes saitus reikėtų pasižiūrėti su pavaldžiomis įstaigomis ir administracija bei pagalvoti, ar jie patys neturi kokių nors interesų ir ar tai nėra vienas iš jų tikslų“, – kalbėjo K. Spūdys.

Anot jo, tarybos nariai siekia sumenkinti jo darbą, o jų argumentai tėra „skambūs žodžiai“.

„Pasiskaitė skambius žodžius ir parašė iš neturėjimo, ką rašyti. Nežinau. Manau, kad tai tiesiog gražiai skambantys žodžiai, siekiant sumenkinti mano darbą“, – teigė administracijos vadovas.

Jis sakė kol kas su meru nekalbėjęs apie tarybos narių siekį jį atleisti iš pareigų.

Iniciatyva – po konflikto su tarybos nariu

Tarybos nariai, kurių netenkina administracijos vadovo darbas, į savivaldybės merą Vincą Plikaitį kreipėsi sausio 25 dieną – kelios dienos po K. Spūdžio ir tarybos nario R. Sujetos konflikto.

BNS primena, kad sausio 21 dieną tarp vyrų konfliktas kilo K. Spūdžio darbo kabinete.

Administracijos direktorius teigė, kad R. Sujeta staiga įsiveržė į kabinetą ir jį griebė už gerklės, grasino. Tuo metu R. Sujeta sakė, kad smurto nebuvo, tačiau vyko barnis.

Tarybos narys tvirtino atėjęs pas K. Spūdį pasiaiškinti dėl galimo šantažo per jo žmoną dėl to, kad šis prisidėtų prie valdančiosios daugumos taryboje.

K. Spūdys tokius tarybos nario kaltinimus neigė ir pridūrė, kad R. Sujeta ne pirmą kartą „jėga sprendžia savo klausimus“.

Policija dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Tyrimas šiuo metu atliekamas Lazdijų komisariate, priklausančiame Alytaus apskrities policijai. Jos atstovė spaudai Eglė Kačinskienė BNS informavo, kad kol kas įtarimai niekam nepateikti.

„Vis atleidžia ir atleidžia“

Buvęs valstietis K. Spūdys Kalvarijos savivaldybės administracijai vadovauja nuo 2020 metų birželio pabaigos, kai pareigose pakeitė atleistą administracijos direktorių konservatorių Valdą Aleknavičių.

Šis administracijai vadovavo apie pusmetį po to, kai taryba atleido iš šių pareigų „tvarkietį“ Karolį Babecką.

Kalvarijos savivaldybės meras V. Plikaitis sako nesantis patenkintas dažna administracijos vadovų kaita, o siekis atleisti K. Spūdį yra tarybos narių nuomonė.

„Tai yra jų nuomonė, ką aš galiu pakomentuoti. Žinote, vis atleidžia ir atleidžia, ir atleidžia. Surasti žmogų, kad dirbtų administracijos direktorių, turbūt bus neįmanoma“, – BNS teigė savivaldybės vadovas.

„Aš galvoju, kad tokio žmogaus, kokį mes dabar turime, dar niekada neturėjome“, – pridūrė jis.

Mero teigimu, K. Spūdžio pastangomis savivaldybė sutaupė 1,3 mln. eurų, taip pat pakelti atlyginimai administracijos darbuotojams.

„Jo vadovaujama administracija tą padarė. Buvo ir atlyginimai pakelti ir viską, ir visiems buvo labai gerai. Tai ką jis negerai padarė?“ – svarstė K. Plikaitis.

Anot jo, siekis atleisti iš pareigų K. Spūdį gali būti susijęs ir su konfliktu su R. Sujeta, ir su politine kova.

„Aš nežinau, gal ir su tuo susiję, bet aš manyčiau, kad gal yra kažkas kitur. Šiai dienai dar nenoriu kalbėti, bet manau, kad čia didžiosios partijos įsijungė į šitą (...) Tėvynės sąjunga, liberalai“, – kalbėjo Kalvarijos meras.

Jo teigimu, dauguma administracijos direktoriaus atleidimo iniciatorių yra iš opozicijos, tačiau esama ir mero bendražygių iš buvusios partijos „Tvarka ir teisingumas“.

„Visą laiką jie buvo lojalūs, normalūs žmonės. Kas jiems atsitiko, aš negaliu pasakyti“, – sakė V. Plikaitis.

Savivaldybių administracijų direktorius skiria ir atleidžia savivaldybių tarybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.