A. G. Astrauskaitei – prastos žinios iš teismo: baudą už mitingą prie Seimo teks sumokėti

Vilniaus miesto apylinkės teismas paliko galioti 370 eurų baudą rugpjūtį mitingą prie Seimo organizavusiai mokytojai Astrai Genovaitei Astrauskaitei.

Astra Genovaitė Astrauskaitė<br>T.Bauro nuotr.
Astra Genovaitė Astrauskaitė<br>T.Bauro nuotr.
Astra Genovaitė Astrauskaitė<br>T.Bauro nuotr.
Astra Genovaitė Astrauskaitė<br>T.Bauro nuotr.
Astra Genovaitė Astrauskaitė<br>T.Bauro nuotr.
Astra Genovaitė Astrauskaitė<br>T.Bauro nuotr.
Astra Genovaitė Astrauskaitė<br>T.Bauro nuotr.
Astra Genovaitė Astrauskaitė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 9, 2022, 10:27 AM

Šis tūkstantinis mitingas prieš Vyriausybės planuojamus ribojimų imuniteto koronavirusui neturintiems ar nesitestuojantiems žmonėms vakare peraugo į riaušes. Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio kiemo. Prieš užblokavusius protestuotojus policija panaudojo ašarines dujas.

Aktyvi protestuotoja prieš koronaviruso pandemijos valdymą A. G. Astrauskaitė atsakomybėn buvo patraukta už ryte ir popiet vykusio mitingo padarinius, vėliau kilusiomis riaušėmis ji nekaltinama.

Praėjusią savaitę teismas paskelbė, kad iš policijos nutarimo šalina kelias nepasitvirtinusias aplinkybes – esą po mitingo nebuvo surinktos šiukšlės, kurstoma nesantaika, tačiau naikinti visą nutarimą nematė pagrindo.

„Paskirta bauda yra tinkama ir pagrįsta“ – rašoma teisėjos Evelinos Petraitienės nutartyje.

Teismas pripažino, kad mitingo organizatorė neužtikrino, jog protesto dalyviai nepažeistų viešosios tvarkos.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka pareigūnams nurodė, kad mitingas sutrikdė jos darbą, įstaiga negalėjo tinkamai užtikrinti saugumo lankytojams, teikti paslaugų. Mitingo dalyviai norėjo įeiti į bibliotekos patalpose esančius tualetus, pasinaudoti kavos ir maisto aparatais.

Saugodama savo turtą, taip pat vykdydama Vyriausybės keliamus reikalavimus dėl kaukių dėvėjimo, atstumų, švaros ir tvarkos užtikrinimo uždarose patalpose, biblioteka užsidarė ir neįleido lankytojų.

A. G. Astrauskaitė buvo įpareigota pasibaigus mitingui per vieną valandą sutvarkyti teritoriją, surinkti ir išvežti šiukšles.

Moteris teismui nurodė, kad su pažeidimu nesutinka, nes mitingas baigėsi 16 val., o jau 17 val. buvo švaru, tvarkinga. Teismas nusprendė, kad A. G. Astrauskaitės teiginius patvirtina vaizdo įrašai, iš jų matyti, kad šiukšlių nėra, liudytojai taip pat patvirtino, kad iki 18 val. teritorija prie Seimo buvo palikta tvarkinga.

Tačiau teismas pripažino, kad A. G. Astrauskaitė neužtikrino reikalavimo, jog mitingas vyktų ne arčiau kaip 75 metrai Seimo pastato. Ji pati šio pažeidimo neneigė, nurodė, kad ir ankstesni mitingai vyko nesilaikant šio reikalavimo, bet tada policija pretenzijų neturėjo.

Teismo manymu, akivaizdu, jog šis įstatymo reikalavimas buvo pažeistas, tai patvirtina Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viešosios tvarkos valdybos tarnybos organizavimo skyriaus pateikta policijos veiksmų prie Seimo pastato chronologija.

Joje nurodoma, kad mitingo dalyviai buvo raginami atsitraukti, pareigūnams nepavyko paženklinti nustatyto atstumo ir atitraukti renginio dalyvių toliau nuo Seimo pastato.

Policijos nutarime buvo nurodoma, kad pareiškėja pažeidė reikalavimą užtikrinti, jog per mitingą nebūtų kurstoma nesantaika, tautinė, rasinė ar kitokio pobūdžio diskriminacija, nebūtų keliama grėsmė valstybės ar visuomenės saugumui, žmonių sveikatai ar gyvybei ir atliekami kiti teisės aktams ar viešajai tvarkai prieštaraujantys veiksmai.

Pasak teismo, nebuvo užfiksuota jokio pažeidimo susijusio su nesantaikos kurstymu, o renginio dalyvių viešas pasisakymas, kad kitą dieną reikia protestuoti prie Vyriausybės, niekaip neįrodo nesantaikos kurstymo.

Policija nurodė, kad buvo sulaikytas įtartinas asmuo, kuris galbūt išmetė narkotines medžiagas, vėliau iš renginio buvo išvežtas neblaivus asmuo. Teismas mano, kad nėra objektyvių įrodymų, patvirtinančių, jog minėti asmenys buvo mitingo dalyviai arba renginys juos paskatino taip elgtis.

A. G. Astrauskaitė taip pat išteisinta ir dėl COVID-19 pandemijos valdymo pažeidimų – nustatyta, kad tuo metu galiojo rekomendacinio pobūdžio nurodymai, asmuo negali būti traukiamas atsakomybėn už rekomendacijų nevykdymą.

Moteris teismui teigė, kad jos veiksmai neužtraukia administracinės atsakomybės ir prašė nutarimą panaikinti arba netaikyti draudimo lankytis viešose vietose vykstančiuose renginiuose. Ji taip pat prašė taikyti mažesnę piniginę baudą.

Teismas, išnagrinėjęs byloje esančią medžiagą, nenustatė išskirtinių aplinkybių, kurios leistų A. G. Astrauskaitei paskirti švelnesnę negu straipsnio sankcijoje numatytą minimalią baudą.

Tačiau teismas keliais mėnesiais sutrumpino draudimo lankytis viešuose renginiuose terminą.

Teisėja E. Petraitienė atsižvelgė, jog moteris pirmą kartą baudžiama už susirinkimų ir kitų renginių organizavimo reikalavimų pažeidimą. Todėl draudimo lankytis visuose viešuosiuose renginiuose terminas sutrumpintas iki balandžio 24 dienos. Anksčiau šis draudimas buvo nustatytas iki birželio 8 dienos.

Teisėjos nutartis dar neįsiteisėjo – per 20 dienų gali būti skundžiama Vilniaus apygardos teismui.

Kol draudimas lankytis renginiuose negalioja, A. G. Astrauskaitė toliau dalyvauja viešuose protestuose.

Pirmadienį Lietuvoje organizuota „Laisvės konvojumi“ praminta protesto akcija, jos dalyviai norėjo sekti Kanados sunkvežimio vairuotojų protestu prieš COVID-19 ribojimus. Tarp akcijos dalyvių buvo ir A. G. Astrauskaitė.

Per akciją eismas nebuvo blokuotas, į ją susirinko tik keliolika automobilių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.