Politikai nusprendė negadinti sau atostogų: švęs ir slidinės, o lengvata šildymui – palauks

Opoziciją pralinksmino pateikiama oficiali versija, kodėl keičiasi valdančiosios daugumos planai dėl kitą savaitę turėjusios įvykti neeilinės Seimo sesijos.

Valdantieji.<br>T.Bauro nuotr.
Valdantieji.<br>T.Bauro nuotr.
„Panašu, kad ir dėl to gali trūkti balsų priimti PVM lengvatą šildymui. Vieni tam pritaria, kiti – galbūt ne. Matyt, jie (valdantieji, – Red.) pasiskaičiavo, kad jiems gali trūkti balsų ir opozicija gali pasinaudoti tokia situacija blogiems savo kėslams“, – svarstė G.Paluckas<br>V.Skaraičio nuotr.
„Panašu, kad ir dėl to gali trūkti balsų priimti PVM lengvatą šildymui. Vieni tam pritaria, kiti – galbūt ne. Matyt, jie (valdantieji, – Red.) pasiskaičiavo, kad jiems gali trūkti balsų ir opozicija gali pasinaudoti tokia situacija blogiems savo kėslams“, – svarstė G.Paluckas<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdantieji.<br>T.Bauro nuotr.
Valdantieji.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 9, 2022, 6:30 PM, atnaujinta Feb 10, 2022, 6:01 AM

Joje valdantieji, be kita ko, planavo priimti ir sprendimus dėl PVM lengvatos šildymui. Tam jau yra pritarusi Vyriausybė, o lengvatą žadėta taikyti atgaline data.

Bet staiga valdantieji nusprendė stabdyti arklius. Didžiausios Seimo valdančiosios konservatorių frakcijos vadovė Radvilė Morkūnaitė – Mikulėnienė trečiadienį pranešė, jog planuoti posėdžiai neįvyks.

Seimo vicepirmininkė aiškino, kad tam esą nėra poreikio – politikai neeiliniuose posėdžiuose turėjo aptarti padėtį Ukrainoje ir pasienyje su Baltarusija, bet pastaruoju metu ten esą nieko dramatiško nevyksta.

Poreikio neeilinei Seimo sesijai neįžvelgė ir premjerė Ingrida Šimonytė, kuri aiškino, kad ji planuota tam atvejui, jei būtų reikėję skelbti nepaprastąją padėtį pasienyje ar kiltų kitų su šalies saugumu susijusių iššūkių.

Šie valdančiųjų išvedžiojimai prajuokino Seimo opozicijos atstovus.

Antai Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas juokėsi, kad Ukraina mažiausiai kalta dėl pasikeitusių valdančiųjų planų.

Jiems įtakos esą greičiau turėjo tai, jog Seimo posėdžiai suplanuoti per moksleivių atostogas, kai dalis parlamentarų jau yra suplanavę švęsti Šv.Valentino dieną ar paslidinėti.

„Panašu, kad ir dėl to gali trūkti balsų priimti PVM lengvatą šildymui. Vieni tam pritaria, kiti – galbūt ne. Matyt, jie (valdantieji, – Red.) pasiskaičiavo, kad jiems gali trūkti balsų ir opozicija gali pasinaudoti tokia situacija blogiems savo kėslams“, – svarstė G.Paluckas.

Opozicijos atstovas mano, kad valdančioje koalicijoje temperatūra yra užkaitusi tiek, kad partneriai nepasitiki vieni kitais ir todėl esą nuspręsta nerizikuoti. „Akivaizdu, kad ten kažkas nesusiklijuoja. Matyt, toks momentas, kai sakoma arba traukiamės dabar, arba pyksimės rimčiau“, – kalbėjo socialdemokratas.

Tuo metu Darbo partijos frakcijai priklausantis Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis įsitikinęs, kad valdančiuosius pristabdė prezidento Gitano Nausėdos noras į neeilinės Seimo sesijos darbotvarkę prastumti savo siūlymus.

Šalies vadovo patarėja Irena Segalovičienė trečiadienio rytą pranešė, kad G.Nausėda Seimui teikia siūlymus didinti neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) ir mokėti vienkartines 100 eurų išmokas kai kurioms labiausiai socialiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms.

Patarėjos teigimu, šalies vadovas tikisi, kad jo siūlymai bus pradėti svarstyti kitą savaitę planuojamoje surengti neeilinėje Seimo sesijoje.

Valdantieji, ypač konservatoriai bei finansų ministrė Gintarė Skaistė, dėl šių siūlymų raukosi. „Gali būti, kad išgirdę Prezidentūros ultimatumus valdantieji nusprendė iš viso nešaukti posėdžių, kad tik nereikėtų svarstyti prezidento idėjų, kurių visiškai ignoruoti irgi būtų negražu. Čia vienas tų atvejų, kai pritarti nesinori, o atmesti irgi nėra kaip. Panašu, kad valdantieji tiesiog mėto pėdas“, – juokėsi A.Mazuronis.

„Su kuo aš šiandien kalbėjau (iš valdančiųjų, – Red.), tai buvo pozicija: stabdome arklius. Tai buvo tikrai nediskutuojama pozicija“, – sakė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Politikas džiaugėsi sprendimu nešaukti neeilinės Seimo sesijos ir atskleidė kitokias šio žingsnio priežastis.

„Šiandien prieš pietus greitosiomis susiskambinome, susirašėme, tai aš žinau tą sprendimą. Tiesą sakant, jis man patinka.

O patinka dėl to, kad Vyriausybė pabandė atsargiai suteikti tam tikrą lengvatą, kurios vertė 23 mln. eurų, na, ir tada pasileido populizmo lenktynės“, – Eltai sakė E.Gentvilas.

Liberalų sąjūdžio atstovas įvardijo, kad tada atsirado prezidento pasiūlymai, kurie biudžetui gali atsieiti 162 mln. eurų, taip pat imtos registruoti kitos įvairios lengvatos. „Taip galima ir valstybės biudžetą prašvilpti“, – baiminosi valdančiųjų atstovas.

Todėl jis mano, kad šioje situacijoje protingiausia yra stabtelėti ir sprendimus dėl išaugusių energijos kainų švelninimo atgaline data priimti kovą prasidėsiančioje Seimo sesijoje. „Mūsų geopolitinė situacija neapibrėžta, visiškai neaišku, kas bus aplink Ukrainą, aplink Lietuvą, bet ne, tegyvuoja populizmas, pataškome pinigų“, – piktinosi E.Gentvilas.

Seimo Laisvės partijos frakcijos vadovas Vytautas Mitalas irgi pritarė, kad skubėti esą nėra reikalo.

Politikas aiškino, kad planuota neeilinė Seimo sesija esą buvo labiau skirta aptarti saugumo situacijai. „Bet dabar, pamačius būsimą darbotvarkę, ir man kilo jausmas, kad vienintelis joje svarbus klausimas – PVM nuolaida šildymui, kuri būtų taikoma atgaline data. Kiti klausimai ten nėra pirminės svarbos“, – sakė V.Mitalas.

Seimo vicepirmininkas pripažino, kad planuotose Seimo posėdžiuose nebūtų galėjusi dalyvauti dalis jo vadovaujamos frakcijos narių – trys ar keturi parlamentarai. „Panaši padėtis, kiek žinau, yra ir kitose frakcijose, kurių dalis narių yra išvykę arba serga. Tai, matyt, ir yra tas krepšelis priežasčių, kodėl atsisakyta sesijos“, – aiškino V.Mitalas.

Valdančiosios daugumos atstovas taip pat neslėpė, kad Laisvės partijos frakcija skeptiškai vertina Vyriausybės sprendimą atsisakyti PVM šildymui, tačiau esą „sukandę dantis“ tam būtų pritarę. „Mūsų frakcija diskutavo, lyg ir buvo linkusi palaikyti tą siūlymą, bet, aišku, rizikos dėl balsų yra“, – pripažino V.Mitalas.

Anot Seimo vicepirmininko, siūlomomis įvairiomis lengvatomis esą rizikuojama apkaišyti neefektyvų gyvenimą: „Lengvata turi vidutinišką poveikį ir iš dalies panaikina paskatas investuoti į saugesnį šilumos vartojimą“.

Kita vertus, valdančiųjų atstovas gana palankiai atsiliepė apie G.Nausėdos siūlymus, ypač dėl 100 eurų išmokos. „Nesu euforijoje dėl prezidento siūlymų, bet būčiau už tai, kad jie būtų svarstomi. Nes, kaip ir minėjau, planuota darbotvarkė nebuvo tokia labai intensyvi – prezidento siūlymams joje tikrai rastųsi vietos“, – lrytas.lt sakė V.Mitalas.

Paklaustas, ar tai galėjo būti pagrindinė priežastis, kodėl nuspręsta nešaukti neeilinės Seimo sesijos, Laisvės partijos atstovas pripažino, jog nežino kitų kolegų intencijų.

„Bet, mano galva, sušaukus neeilinę sesiją būtų buvę labai sunku iš viso nesvarstyti prezidento pasiūlymų.

Tai būtų sunkiai įsivaizduojama ir politiškai, ir panašiai. Kita vertus, prezidento pasiūlymai irgi taikomi į praeitį, juos bus galima svarstyti ir vėliau“, – sakė V.Mitalas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.