Opozicija nusiteikusi šaukti neeilinę sesiją: socialdemokratai neslepia turį planų tinkamiems sprendimams priimti

Netylant ginčams dėl valdančiųjų sprendimo neberengti neeilinės Seimo sesijos, kurioje ketinta priimti sprendimus dėl smarkiai išaugusių energijos kainų, opozicija tvirtina, kad yra nusiteikusi tą padaryti kiek daugiau nei po savaitės.

Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2022, 4:55 PM

Seimo mažumai priklausantys politikai sutartinai kartoja nesuprantą, kodėl valdantieji nemato reikalo kuo skubiau priimti sprendimus dėl mokestinių lengvatų šildymui.

„Manau, kad mes tikrai svarstysime galimybę ne kitą, bet dar kitą savaitę šaukti neeilinę sesiją. Manome, kad tai yra labai svarbu žmonėms“, – Eltai teigė „valstiečių“ frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.

„Mes esame nustebę, kad sesijos nėra ir mes sutiktume, kad ji būtų. „Darbiečiai“ sesiją palaikytų“, – jai antrino Darbo frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

Tuo tarpu Seimo socialdemokratai tikina ne tik galvoją apie neeilinę sesiją. Socialdemokratų frakcijos seniūno Gintauto Palucko teigimu, yra parengti planai, kurie ne tik padės pasiekti, kad infliacijos amortizavimui reikalingi sprendimai būtų priimti kuo greičiau, bet kartu, kad jie ir kuo labiau atitiktų opozicijos bei prezidento įsivaizdavimą. Politikas tvirtina, kad tokiam užmojui realizuoti yra paruoštos net kelios strategijos.

„Aš neišduosiu visų strateginių žingsnių, kuriuos mes čia esame pasidėlioję, kaip reikia dirbti iš opozicijos. Mes turime planą ir neeilinei sesijai, kurią pajėgtume sukviesti, ir turime planą integruotis į kai kuriuos Vyriausybės siūlymus, kad juos paverstume savo ir prezidento siūlymais eilinėje sesijoje nuo kovo 10 d. Taip kad turime ne vieną planą, kaip veikti ir padėti priimti tuos sprendimus, kurių reikia“, – teigė G. Paluckas, pažymėdamas, kad neeilinei sesijai sušaukti reikalingi parašai jau yra surinkti.

„Jei matysime, kad sugebame prispausti per neeilinę sesiją – ne kitą, bet dar kitą savaitę – tai mes taip ir padarysime. Jei matysime, kad mums pritrūks jėgų, tai mes įjungsime planą B ir tada viską darysime per eilinę sesiją kitais būdais, kurių aš nenoriu atskleisti. Bet mes juos turime, jie yra arsenale“, – sakė politikas.

Visgi G. Paluckas pripažino, kad nors opozicijos iniciatyva ir skamba gražiai, sušaukti vaisingą neeilinę sesiją be valdančiųjų paramos nėra paprasta.

„Jeigu valdantieji neeilinei sesijai ruošėsi porą savaičių ir dėliojosi, ką ir kaip padaryti, tai opozicijai pasiruošimui reikėtų nemažiau laiko. O gal ir daugiau. Bet parašus mes turime, savo pasiūlymus užregistravę turime. Yra kitokio pobūdžio klausimų, ar mums tai padarius pavyks pasiekti ir priimti tuos sprendimus, kurių projektus esame paruošę“ – Eltai teigė G. Paluckas.

Bet kuriuo atveju, tikino socialdemokratas, opozicijos intencijos dėl neeilinės sesijos tikrai nėra tik oro virpinimas.

„Mes dėliojamės taip, kad priimtume tuos sprendimus. Kam mums žaisti žaidimus? Mes stengiamės ir registruoti pataisas ir galvoti, kaip į darbotvarkę įtraukti ir prezidento siūlymus ir galų gale, kad visa tai būtų priimta. Tam reikia Seimo narių skaičiaus. Nes kai kam užtenka elementarios paprastos dalyvaujančių daugumos, kai kam gali prireikti 71 balso“, – teigė G. Paluckas.

Vyriausybė praėjusios savaitės trečiadienį pritarė Energetikos ir Finansų ministerijų parengtam antrajam energijos kainų švelninimo paketui. Seimui bus siūloma centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui taikyti 0 proc. lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą, taip pat skirti papildomus 35 mln. eurų paramai nuosavai saulės elektrinei įsigyti.

Tačiau opozicijos ir prezidento manymu, tokių sprendimų nepakanka. Reaguodami į išaugusias šildymo kainas socialdemokratai pasiūlė nustatyti 0 proc. lengvatinį PVM tarifą ne tik centriniam šildymui, bet ir tiems gyventojams, kurie savo būstą šildosi dujomis ar elektra ir malkoms. Savo ruožtu LSDP pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė taip pat paragino kuo greičiau svarstyti PVM lengvatas būtiniausiems maisto produktams, o valstybinių energetikos įmonių rekordinius pelnus nukreipti kompensacijoms.

Prezidentas Gitanas Nausėda Seimui taip pat pateikė infliacijos padarinių amortizavimui skirtus įstatymų projektus. Šalies vadovas siūlo didinti NPD nuo 460 iki 510 eurų bei išmokėti vienkartines 100 eurų išmokas labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms.

ELTA primena, kad Prezidentūra trečiadienį nusistebėjo valdančiųjų sprendimu kitą savaitę neberengti žadėtos neeilinės Seimo sesijos, kurioje ketinta priimti mokestines lengvatas šildymui. Prezidento G. Nausėdos komunikacijos grupės komentare teigiama, kad infliacijai siekiant dviženklius skaičius, keista girdėti, jog nėra pagrindo neeilinėje sesijoje svarstyti Vyriausybės ar prezidento pateiktų pasiūlymų.

Trečiadienį ELTA pranešė, kad valdantieji atsitraukia nuo minties vasario viduryje surengti neeilinę Seimo sesiją.

Kaip Eltai teigė konservatorių frakcijos seniūnė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė, nėra pagrindo skubėti priimti sprendimus, turėsiančius amortizuoti energijos kainų kilimą. Bet kuriuo atveju, pažymėjo politikė, sprendimai dėl mokestinių lengvatų šildymui būtų priimami atgaline data. Panašiai trečiadienį argumentavo ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Vyriausybei praėjusios savaitės trečiadienį pritarus centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui taikyti 0 proc. lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą, taip pat skirti papildomus 35 mln. eurų paramai nuosavai saulės elektrinei įsigyti, I. Šimonytė pažymėjo, kad šie klausimai Seimą galėtų pasiekti neeilinėje sesijoje skubos tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.