E. Gentvilas prabilo apie valdančiosios koalicijos užkulisius: leiskite man pasakyti, kad ten yra netobulų dalykų

Jau kurį laiką netylant kalboms apie braškančią valdančiąją koaliciją, apie joje vyraujančias problemas vis garsiau pasisako ir patys valdantieji. Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas pripažįsta, kad apie kai kuriuos Vyriausybės sprendimus nebuvo informuotas ir jis, ir viliasi, kad dialogas bei reikalingos diskusijos ateityje vyks sklandžiau.

 Jau kurį laiką netylant kalboms apie braškančią valdančiąją koaliciją, apie joje vyraujančias problemas vis garsiau pasisako ir patys valdantieji.<br> Lrytas.lt koliažas
 Jau kurį laiką netylant kalboms apie braškančią valdančiąją koaliciją, apie joje vyraujančias problemas vis garsiau pasisako ir patys valdantieji.<br> Lrytas.lt koliažas
 Eugenijus Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Eugenijus Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdančiosios koalicijos atstovai<br>T.Bauro nuotr.
Valdančiosios koalicijos atstovai<br>T.Bauro nuotr.
Valdančiosios koalicijos atstovai<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdančiosios koalicijos atstovai<br>V.Skaraičio nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdančiosios koalicijos atstovai<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdančiosios koalicijos atstovai<br>V.Skaraičio nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdančiosios koalicijos atstovai<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdančiosios koalicijos atstovai<br>V.Skaraičio nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2022-02-14 17:54, atnaujinta 2022-02-15 08:46

Apie koalicijos užkulisius E.Gentvilas kalbėjo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“.

Diskusijos dėl Taivano – vangios

Paklaustas, kiek Liberalų sąjūdžio frakcija ir Laisvės partija palaiko šios Vyriausybės užsienio politiką, E.Gentvilas svarstė, jog besąlygiškai nepalaiko „net savęs“, tačiau pripažįsta, kad svarbiais užsienio politikos klausimais konservatoriai su partneriais kalbasi ne visada.

„Būdamas kritiško proto politikas, bandau įsivaizduoti, kad esu ir apskritai kritiško proto žmogus, aš nieko besąlygiškai nepalaikau. Aš besąlygiškai net savęs nepalaikau, ta prasme, kad bandau save ir savo veiksmus kritiškai vertinti, tai čia irgi matyčiau ką kritikuoti. Visų pirma – nesuderinimą.

Jau seniai nuskambėjo, kad mažieji koalicijos partneriai – Laisvės partija ir Liberalų sąjūdis – nebuvo net informuoti apie tai, ką užsienio reikalų ministerija sako išanalizavusi, kad jie išanalizavo Taivano atstovybės pavadinimo įteisinimo pasekmes ekonomikai. Reikia pripažinti, kad mes nežinojome, kad bus taip pavadinta, ir kad yra atliekama analizė, kurios mes, tiesą sakant, nematėme iki šiol. Tai aš siūlyčiau dažniau tartis ir atsirastų daugiau pasitikėjimo“, – aiškino liberalas.

Visgi, pasak E.Gentvilo, Lietuva tikriausiai spaudimo iš Kinijos būtų sulaukusi net tada, jei atstovybė dabar vadintųsi kitaip.

„Aš manau, kad optimalus dalykas galėjo būt toks: tariesi su Taivanu, užsitikrini visus ekonominius santykius ir sprendimus artimiausioje ateityje, jei kažkas atsitiktų, įteisini tą pavadinimą arba prekybos atstovybę, tada žiūri, kaip reaguoja Kinija, ir nuo pirmos savaitės jau turi alternatyvą. Tam reikia arba ekonominio špionažo, arba labai stiprios diplomatijos. Manau, kad nei to, nei to Lietuva neturi. <...>

Paminėjau prievartos diplomatiją – tai Australijoje atsiradęs terminas, kalbant apie Kinijos prievartos diplomatiją. Kas nors nepatiks kinams – viskas, jums šakės, bus įjungti visokie mechanizmai. <...> Lietuva net ir įkūrusi atstovybę tokiu pat pavadinimu kaip Taipėjaus atstovybė, irgi būtų susilaukusi prievartos diplomatijos, o be to, išėjimas iš 17+1 formato, jau tada tapo Lietuva Kinijai taikiniu“, – pabrėžė Liberalų sąjūdžio atstovas.

Siekia suburti koalicinę tarybą

Pats E.Gentvilas kelia ir koalicinės tarybos klausimą, nes svarsto, kad tarp valdančiųjų turėtų vykti kur kas daugiau diskusijų.

„Man biurokratizavimo visiškai nereikia, man tik reikia, kad mes kalbėtumėmės. Aš, pavyzdžiui, nesuprantu – keturi mėnesiai paskelbtos amerikiečių sankcijos Baltarusijos produkcijai, kada pradėjome kalbėti? Diena po. Iki tol nebuvo jokio aptarimo. Man nereikalinga formali ir biurokratiška koalicinė taryba, aš nenoriu, kad būtų taip, kad spręstumėme pasekmes, ką dabar darysime, kai buvo galima prieš mėnesį susėsti“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Jis pridūrė pastebintis požiūrį, kad sprendimai neretai priimami principu „kaip mes pasakysime, taip ir padarysime“, tačiau paklaustas, kas taip mano, jis patikslino, kad taip galvoja tikrai ne Liberalų sąjūdis ar Laisvės partija.

„Tikrai nuoširdžiai esu prašęs dar daugiau atmintinių iš Vyriausybės koridorių, ką reikėtų daryti ir kaip komunikuoti. Pasakysiu kitą atvejį – turbūt spalio mėnesį staiga išėjo iš Vyriausybės, kaip bus siūloma mokesčių reforma. Mes ryte susirenkame frakcijoje – ką dabar darysime? Pirmą kartą vakar vakare išgirdome – Laisvės partija, Vytautas Mitalas padaro pareiškimą, kad „mes niekada su tuo nesutiksime“. Tai ar šitaip turi bendrauti koalicija? Ir aš čia nekaltinu V.Mitalo. Juk buvo galima iš anksto aptarti, supažindinti ir informuoti. Beje, niekas toliau ir nevyksta, tai manau, kad tai kenkia visų bendram reikalui“, – aiškino ilgametis parlamentaras.

E.Gentvilas pridūrė, kad vardan sklandaus bendro koalicijos darbo yra pasirengęs „padaryti nuolaidų“, bet pažymi, kad komunikacija vykti turėtų.

Laidoje taip pat dalyvavęs Darbo frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas pastebėjo, jog konservatoriai vis dar „kariauja“ ir su prezidentu G.Nausėda.

„Ten, matyt, normalaus susitarimo, susikalbėjimo ir susibendravimo tikrai nebus. Net dabar ir tas sesijos nukėlimas, panašu, kad kelia tikrai pakankamai daug klausimų. Tas pats įstatymas ir prezidento pasiūlymai, kad įsigaliotų nuo kovo 1 dienos, tai buvo vienintelė galimybė juos priimti tik per neeilinę sesiją. Mes 10 dienų jai ruošėmės, diskutuojame, ir žiniasklaidoje pranešama, kad vis dėlto nieko čia blogo nenutiko ir sesijos nereikia. Manau, tai yra santykių su prezidentūra rezultatas, ir jis tikrai negerės“, – svarstė Darbo frakcijos atstovas.

Tačiau E.Gentvilas pabrėžė, kad sprendimas dėl neeilinės sesijos atšaukimo buvo vienas tų, kuris buvo kruopščiai derintas.

„Tai yra atvejis, kai mes taip susitarėme. Kadangi esame kolegos, aš ginsiu sprendimą nerengti neeilinės sesijos. <...> Kas atsitiko – nieko neatsitiko, tik sukelti lūkesčiai, kai kurie politikai sukėlė lūkesčius. Sesijoje mus labiau gąsdino ne prezidento siūlymai, o atsirandantys opozicijos siūlymai.

Nulinis tarifas elektra dujomis besikūrenantiems, ir tai yra didesnė suma, nei centralizuotam šildymui, ir vienos garbingos socialdemokratės paminėtas siūlymas – maisto produktams nulinis tarifas. Tai, cituoju, 250 milijonų našta, kuri mums yra pakeliama. Tai mes tuoj taip išspardysime viską“, – svarstė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas.

Jis pakomentavo ir finansų ministrės Gintarės Skaistės siūlymą dėl nulinio PVM tarifo šildymui.

„Ji pažadėjo ateiti į mūsų frakciją prieš svarstymą, iki tol tas nebuvo aptarta. Buvo antradienis, spaudos konferencija, iš kurios ir sužinojom. Aš negaliu meluoti. O prieš savaitę sakiau taip, kaip ir finansų ministrė – negalima nulinio PVM tarifo. Po savaitės jau reikia galvoti ir kalbėti kitaip“, – prisipažino E.Gentvilas.

Jo teigimu, valdančiajai koalicijai tiesiog reikia „susėsti ir kalbėtis“.

„Būsiu iki paskutinės akimirkos už šitą koaliciją, bet leiskite man pasakyti, kad ten yra netobulų dalykų. Negi mes negalime įprasti iš anksto pasitarti, pasiderinti? Taip, kaip dabar dėl neeilinės sesijos. Mes iš anksto pasiderinome, tai tikrai stovėsiu už suderintą sprendimą ir ginsiu jį, bet negaliu kartais stovėti už neaptartą sprendimą, apie kurį dar prieš savaitę pats skeptiškai atsiliepiau. Manau, turime stiprybės nuryti seiles, jei kam nors yra nuoskaudų, ir susitarti“, – sakė E.Gentvilas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.