I. Šimonytė: neeilinę Seimo sesiją planuota šaukti pirmiausiai dėl saugumo klausimų, o ne dėl PVM lengvatos priėmimo

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė tikina, kad sprendimas galiausiai nešaukti šią savaitę planuotos neeilinės Seimo sesijos neturės jokios įtakos galutiniam Vyriausybės siūlomos kompensacijos efektui, kurią Ministrų Kabinetas norėtų pritaikyti sumažinus pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą už centrinį šildymą.

Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2022, 9:12 AM, atnaujinta Feb 15, 2022, 9:24 AM

Kaip akcentuoja premjerė, gyventojams, sulaukus reikiamo parlamentarų pritarimo, kompensacija būtų pritaikoma nuo šių metų pradžios. Vis tik Vyriausybės vadovė aiškina, kad valdantieji niekada ir neturėjo plano šaukti neeilinę sesiją vien infliacijos klausimams spręsti.

„Seimo sesiją buvo planuojama šaukti ne dėl PVM įstatymo pakeitimų, nors ir jie būtų buvę pateikti, jeigu Seimo sesija būtų organizuota. Pirmiausia, Seimo sesija buvo planuojama, galvojama buvo apie tai, kad jos reikės dėl migracijos ar bendresnės saugumo situacijos, atsižvelgiant į tai, kad pačioje praėjusios sesijos pabaigoje buvo panaikinta nepaprastoji padėtis pasienyje ir to netikrumo, ar iš tikrųjų nereikės grįžti prie nepaprastosios padėties, jo tikrai buvo“, – antradienį „Žinių radijui“ kalbėjo I. Šimonytė.

„Neatmetant tikimybės, kad tai reikės daryti, tos opcijos vis tiek buvo atviros ir jos išlieka atviros, jeigu susiklostytų tokia situacija, kad tos neeilinės sesijos tikrai reikėtų, tai Seimas tikrai susirinktų“, – pridūrė ji.

Ministrė pirmininkė pabrėžia, kad visi siūlymai dėl kainų mažinimo, kurių yra pateikęs ir prezidentas bei opozicija, vis tiek bus anksčiau ar vėliau apsvarstyti.

„Tiesiog dabar tokio poreikio šią savaitę tai daryti nėra, o visi pasiūlymai, kurie yra pateikti tiek Vyriausybės, tiek kitų politinio lauko veikėjų, tikrai galės būti apsvarstyti kovo pradžioje, jeigu nebūtų sušaukta neeilinė sesija“, – tikino I. Šimonytė.

Paklausta, kaip šalies gyventojams derėtų planuotis ateinančių mėnesių šildymo sąskaitas, premjerė pažymėjo, kad PVM kompensacija kol kas tėra siūlymas, tačiau, jeigu ši idėja susilauktų Seimo palaikymo, ji būtų pritaikoma kompensacijos sumą apskaičiuojant nuo šių metų pradžios sumokėtai mokesčio daliai. Vis tik premjerė akcentuoja, kad galutinis sprendimas dėl šios kompensacijos priėmimo priklausys ne nuo Vyriausybės, o nuo Seimo valios.

„Kainos bus tokios, kokios yra apskaičiavus savikainą ir įvertinus visus veiksnius, kurie tą kainą veikia. Kas Vyriausybės yra siūloma – yra siūloma kompensuoti PVM dalį. Jau buvo pasakyta, kad tai yra siūloma daryti nuo sausio 1 d. Tai ar sprendimas bus priimtas (jeigu bus Seimo patvirtintas) kovo pradžioje ar jis būtų buvęs priimtas šią savaitę – visiškai jokio skirtumo nėra. Tiesiog ta PVM kompensacijos suma būtų užskaityta ateinančioms sąskaitoms“, – aiškino I. Šimonytė.

ELTA primena, kad, atsižvelgiant į smarkiai išaugusias energijos kainas, valdantieji prieš kelias savaites užsiminė apie svarstymus rengti neeilinę Seimo sesiją. Apie tai prasitarė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen. Pasak jos, neeilinė sesija būtų surengta, siekiant priimti sprendimus dėl išaugusių energijos kainų amortizavimo ir reaguoti į saugumo klausimus. Tai, kad vasarį gali įvykti neeilinė Seimo sesija, leido suprasti ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Tačiau po savaitės valdantieji persigalvojo, tikinant, kad patiems išsprūdusios užuominos niekada nebuvo susijusios tik su ketinimais priimti sprendimus dėl smarkiai išaugusių energijos kainų. Pasak jų, šaukti į neeilinį posėdį Seimo narius svarstyta vertinant nacionalinio saugumo situaciją. Bet kuriuo atveju, pažymėjo jie, sprendimai dėl mokestinių lengvatų šildymui būtų priimami atgaline data.

Užimtą valdančiųjų laikyseną netruko įvertinti ir Prezidentūra. Pasak jos, infliacijai siekiant dviženklius skaičius, keista girdėti, jog nėra pagrindo neeilinėje sesijoje svarstyti Vyriausybės ar prezidento pateiktų pasiūlymų.

Tokie argumentai opozicijos neįtikino, ir ši ėmė svarstyti patys surengti neeilinę Seimo sesiją, kad dar vasario mėnesį parlamente būtų svarstomi projektai dėl infliacijos padarinių gyventojams mažinimo.

Sausio 2 d. Vyriausybė pritarė Energetikos ir Finansų ministerijų parengtam antrajam energijos kainų švelninimo paketui. Nuspręsta Seimui siūlyti įstatymo projektą, kuriame numatoma centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui taikyti 0 proc. lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą, taip pat skirti papildomus 35 mln. eurų paramai nuosavai saulės elektrinei įsigyti.

Tuo metu prezidentas Gitanas Nausėda Seimui taip pat pateikė infliacijos padarinių amortizavimui skirtus įstatymų projektus. Šalies vadovas siūlo didinti NPD nuo 460 iki 510 eurų bei išmokėti vienkartines 100 eurų išmokas labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.