Arūnas Dumalakas. Pažanga: į autobusą Vilniuje be asmeninės laikmenos nebeįlipsi

Esate Vilniaus svečias iš provincijos, senolis, nesinaudojantis išmaniosiomis technologijomis? Tai miesto transportas ne jums.

V.Jurkūno pieš.
V.Jurkūno pieš.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 19, 2022, 7:00 AM

Vilnius toliau žengia pažangos keliu, todėl visokiems neišmanėliams provincialams čia nėra ką veikti. Už 7 mln. eurų įdiegus elektroninio bilieto sistemą jiems autobusuose ir troleibusuose susimokėti už kelionę bus dar sunkiau.

Jau dabar Vilnius garsėja ožišku užsispyrimu neparduoti popierinių bilietų. Na, gerai, saugant vairuotojus nuo susirgimo toks draudimas gal ir pasiteisino. Bet kodėl bilietais neprekiauti spaudos kioskuose, kitose prekybos vietose?

Juo labiau kad kituose miestuose popierinių bilietų prekyba jau atgaivinta, juos parduoda ir vairuotojai. Tik Vilniuje prie vairuotojų kabinų lipniąja juosta priklijuoti skelbimai, kad bilietų negausi. Nesvarbu, kad tos kabinos uždaros.

Negana to, Vilnius ir ateityje nesvetingai sutiks svečius, turistus ir iš kaimų atvykusius pagyvenusius žmones drausdamas parduoti popierinius bilietus.

Kad vienkartiniai popieriniai bilietai būtų paklausūs, pasakys kiekvienas iš oro uosto važiuojančio autobuso vairuotojas. Juk kiekvieno reiso metu prie jo prieina bent keli užsieniečiai, mėginantys išsiaiškinti, kaip atsiskaityti už kelionę.

Prieš savaitę savivaldybė pasirašė sutartį su Estijos įmone „Ridango“, kuri diegs naują elektroninio bilieto sistemą. Ji bus paremta ne konkrečia laikmena (dabar tai Vilniečio kortelė), o asmenine keleivio paskyra.

Netrukus elektroninio bilieto sistema leis keleiviams naudotis paties pasirinkta bilieto laikmena, neprisirišant prie konkrečios kortelės ar įrenginio. Tai galės būti bekontaktė mokėjimo kortelė, Vilniečio kortelė, mobiliosios programėlės ar kita.

Bilietai ir kitos paslaugos bus siejami su personalizuota keleivio paskyra, o ne su viena konkrečia laikmena, kaip yra šiuo metu.

Tačiau kaip tokią paskyrą per kelias minutes susikurti atvykėliui, kuris jau įlipo į autobusą ir nieko nenutuokia apie Vilniaus pažangius sprendimus? Alternatyvų nebus.

Naują elektroninio bilieto sistemą Vilniuje kursianti Estijos įmonė „Ridango“ ją pastaraisiais metais jau yra įdiegusi Klaipėdoje, Kijeve ir Tartu.

Uostamiestyje estai keleiviams leido pasirinkti, kaip jiems atsiskaityti už kelionę, – elektroniniais ar popieriniais bilietais. Naujuose skaitytuvuose tam įrengti du nuskaitymo taškai.

Ir Klaipėdos keleiviai puikiausiai naudojasi ne tik elektroniniais, bet ir popieriniais bilietais, kurių nesunkiai gali įsigyti ne tik spaudos kioskuose, bet ir iš autobusų vairuotojų.

Įvairaus pavidalo vadinamųjų QR bilietų yra ir Kijeve bei Tartu. Jų galima nusipirkti ir plastiko kortelėje, ir atsisiųsti elektroniniu paštu.

Bet Vilnius bus pažangesnis už šiuos miestus. Nedraugaujate su išmaniuoju telefonu, gal net banko kortelės neturite? Tai ir miesto transportas jums nebus draugiškas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.