Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Elektrėnų savivaldybėje, viename gražiausių Lietuvos kaimų, audra nuvertė didelį uosį ant namo.<br>L.Kavaliausko nuotr.
Elektrėnų savivaldybėje, viename gražiausių Lietuvos kaimų, audra nuvertė didelį uosį ant namo.<br>L.Kavaliausko nuotr.
Minint Lietuvos valstybės atkūrimo dieną trims valandoms buvo įžiebtas Nidos švyturys.
Minint Lietuvos valstybės atkūrimo dieną trims valandoms buvo įžiebtas Nidos švyturys.
Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos ir ginekologijos departamente susiklostė sudėtinga situacija: dirba tik du neonatologai iš dešimties.
Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos ir ginekologijos departamente susiklostė sudėtinga situacija: dirba tik du neonatologai iš dešimties.
Du žmonės žuvo ir vienas buvo sužalotas ketvirtadienį greta Marijampolės ant važiuojančio automobilio užvirtus medžiui.
Du žmonės žuvo ir vienas buvo sužalotas ketvirtadienį greta Marijampolės ant važiuojančio automobilio užvirtus medžiui.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Feb 19, 2022, 5:14 PM

Grabijolai

Elektrėnų savivaldybėje, viename gražiausių Lietuvos kaimų, audra nuvertė didelį uosį ant namo. Krisdamas medis suniokojo stogą. Žmonės nenukentėjo. Name gyvenantis 86 metų V.Balažantis dar vasarą prašė Neries regioninio parko direkcijos leidimo nupjauti medį, bet direkcija leidimo nedavė ir dar pasišaipė, kad tada reikėtų visus medžius kaime išpjauti.

Įvykus nelaimei vyras paprašė ir ugniagesių, kad padėtų supjaustyti ant namo užvirtusį medį, bet sulaukė neigiamo atsakymo.

Aštrioji Kirsna

Brandaus amžiaus Lazdijų rajono gyventojas tik per atsitiktinumą išvengė nelaimės kaimo daugiabučio rūsyje, kai katilinėje bandė benzinu įkurti krosnį.

Vyras šliūkštelėjo degalų į pakurą ir po akimirkos metė iš rankų ant grindų bakelį su benzinu, nes jis talpykloje užsiliepsnojo.

Gaisrą vyras užgesino užmetęs ant bakelio šiltinimo vatos gabalą. Lazdijų rajono ugniagesiai ketina bausti šiurkščiai priešgaisrinės saugos taisykles pažeidusį kaimo gyventoją.

Nida

Minint Lietuvos valstybės atkūrimo dieną trims valandoms buvo įžiebtas Nidos švyturys. Švyturio įžiebimo reginį papildė specialiai šventei sukurtos šviesų instaliacijos ant Neringos bendruomenei svarbių istorinių statinių – Nidos švyturio administracijos pastato, kopų prižiūrėtojo namo.

Anksčiau naudotą švyturio blykstės įrangą sutvarkė ir atnaujino Lietuvos transporto saugos administracijos specialistai, prisidėjo Vilniaus Gedimino technikos universitetas, ilgus metus švyturį prižiūrėjęs A.Aleksandrovas.

Alytus

Pataisos namuose pirmą kartą vyko pokerio turnyras. Jame galėjo dalyvauti ir prižiūrėtojai, ir nuteistieji, bausmę atliekantys lengvesnėmis sąlygomis.

Į turnyrą atvykę patyrę pokerio žaidėjai teigė, kad tai labiau proto ir emocijų žaidimas, o ne azarto. Turnyras vyko šešias valandas. Vieną iš trijų prizinių vietų pavyko laimėti nuteistajam.

Dumpiai

Bendrovė „Klaipėdos vanduo“ įrengė kvapus atitekančiose nevalytose nuotekose mažinančią sistemą – kol kas tai naujovė Lietuvoje.

Naudojant aktyvios oksidacijos technologiją jau pirmajame nuotekų valymo etape išsiskiria mažiau nemalonių kvapų, nes nuotekos papildomai prisotinamos deguonimi. Nemalonus kvapas slopinamas, nes nuotekose esantys sieros ir azoto junginiai papildomai oksiduojami, o nuotekos dar iš dalies ir dezinfekuojamos. Aktyvios oksidacijos technologijos įrenginiai sumontuoti Klaipėdos rajone esančioje Dumpių nuotekų valykloje.

Bandymai parodė, kad nemalonių kvapų sumažėjo kelis kartus.

Klaipėda

Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos ir ginekologijos departamente susiklostė sudėtinga situacija: dirba tik du neonatologai iš dešimties.

Taip nutiko todėl, kad šeši medikai serga, dvi darbuotojos yra vaiko priežiūros atostogose.

Socialiniuose tinkluose pasipylė perspėjimai, kad klaipėdietėms teks važiuoti gimdyti kitur. Anot ligoninės vadovo V.Janušonio, kai kurios moterys, kurių gimdymas gali būti sudėtingesnis, gali būti siunčiamos į Kauną. Praėjusią savaitę Klaipėdoje gimdė 28 moterys.

Klaipėdos universiteto leidykla, dabar vadinama Informacinių išteklių ir leidybos centru, švenčia 30-metį – per tą laiką išleista daugiau kaip 2700 pavadinimų knygų.

Leidykloje parengtos monografijos, moksliniai žurnalai, mokslinių pranešimų rinkiniai, vadovėliai, mokomosios knygos studentams, natų rinkiniai. Leidyklos archyve išsaugota ir pirmoji knyga – žaliais minkštais viršeliais pasirodęs kuklus mokslinių straipsnių rinkinys „Žalgirio laikų Lietuva ir jos kaimynai“. Visą laiką leidyklai vadovauja L.Zemlienė.

Panevėžys

Savo banko sąskaitą patikrinęs 45 metų panevėžietis pastebėjo, kad trūksta beveik 400 eurų. Pradėjęs aiškintis jis pamatė, kad pinigai buvo pervesti į svetimą sąskaitą. Pareiškimą policijai parašęs nukentėjėlis nurodė, kad prieš tai į telefoną buvo atskriejusi SMS žinutė apie neva užblokuotą jo banko sąskaitą.

Žinutėje taip pat buvo pateikta nuoroda, prie kurios prisijungus bus leidžiama atblokuoti sąskaitą. Panevėžietis tai ir padarė – paspaudė nuorodą ir atsidariusio tariamo banko tinklalapyje suvedė reikiamus kodus ir slaptažodžius.

Iškart po vidurnakčio policininkai patikrino Marių gatvėje stovintį lengvąjį automobilį BMW. Prie vairo sėdėjo 25 metų Panevėžio rajono gyventojas, keleivio vietoje – 42 metų panevėžietis. Pažvelgę į saloną pareigūnai pastebėjo į maišą įkištą šautuvą. Jis buvo užtaisytas ir su šoviniu vamzdyje.

Vairuotojas buvo blaivus, bet keleivis į alkoholio matuoklį pripūtė 1,2 promilės.

Vilniaus gatvėje vyras rado išdaužtą BMW automobilio durų lango stiklą. Akivaizdu, kad nusikaltėlis kėsinosi pavogti vairą, tačiau kažkas jį išgąsdino. Apgadintas vairas taip ir liko savo vietoje.

Tokį pat vaizdą išvydo Staniūnų gatvėje BMW mašiną palikęs vyras. Išdaužus durų lango stiklą buvo pavogtas vairas.

Dar vienas tokio pat modelio automobilis buvo apvogtas Panevėžio rajone, Smilgiuose.

Utena

Gausiai iškritęs lietus, atšilęs oras ir staiga pradėjęs tirpti sniegas Vyžuonos parką pavertė plačiu ežeru su plaukiojančiomis ir tuo besidžiaugiančiomis antimis.

Smarkiai patvinusios Vyžuonos ir Utenėlės upės užliejo šaligatvius, medžius, žaliąją zoną.

Šiauliai

Antradienį prieš vidurdienį į miesto savivaldybę skubėjo greitoji medicinos pagalba. Buvo pranešta, kad savivaldybės priimamajame staiga blogai pasijuto čia tvarkyti reikalų atėjusi moteris.

Nors medikai atskubėjo greitai, gaivinama moteris mirė.

Paaiškėjo, kad ši 73 metų moteris į Šiaulių miesto savivaldybę buvo atėjusi dėl gyvenamosios vietos deklaravimo.

Raudondvaris

Trečiadienio vakarą siaučiant vėjui Kauno rajone, J.Naujalio gatvėje, pas ligonį vykusio greitosios pagalbos automobilio vairuotojas tamsoje nepastebėjo nuvirtusio medžio ir į jį atsitrenkė.

Medžio šaka išdaužė langą, žmonės nenukentėjo.

Rokiškis

J.Biliūno gatvėje skaudų 60 metų sugyventinio išpuolį patyrė 56 metų moteris. Tą vakarą jie abu puotavo ir po kiek laiko susipyko. Kilus barniui vyras pagriebė po ranka pasitaikiusį degtinės butelį ir vožtelėjo juo moteriai per galvą.

Nukentėjėlei buvo praskelta galva, ji kruvina išvežta į ligoninę apžiūrėti. Įtariamasis į alkoholio matuoklį pripūtė per 2,2 promilės, nukentėjėlė buvo šiek tiek blaivesnė – jai nustatytas per 1,8 promilės girtumas.

Gižai

Du žmonės žuvo ir vienas buvo sužalotas ketvirtadienį greta Marijampolės ant važiuojančio automobilio užvirtus medžiui. Nelaimė įvyko kelyje Vilkaviškis–Marijampolė. Liudininkų teigimu, dėl didelio vėjo lūžus medžiui jis užvirto tiesiai ant pro šalį važiuojančio automobilio „Ford Galaxy“.

Kelio Marijampolė–Vilkaviškis atkarpoje, kur įvyko nelaimė, buvo ne vienas nulūžęs medis. Žuvo priekyje sėdėjusių 35 ir 40 metų sutuoktinių pora iš Marijampolės savivaldybės. Našlaičiai liko penki vaikai. Galinėje automobilio sėdynėje sėdėjęs 20-metis vyras buvo sužalotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.