Ambasadorius Kijeve: totalinės invazijos tikimybė – nedidelė, tikėtini lokalūs konfliktai

Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Valdemaras Sarapinas sako, kad totalinės Rusijos pajėgų invazijos į šalį tikimybė yra nedidelė, tačiau tikėtini lokalūs konfliktai.

Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Valdemaras Sarapinas sako, kad totalinės Rusijos pajėgų invazijos į šalį tikimybė yra nedidelė.<br>Lrytas.lt koliažas
Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Valdemaras Sarapinas sako, kad totalinės Rusijos pajėgų invazijos į šalį tikimybė yra nedidelė.<br>Lrytas.lt koliažas
Valdemaras Sarapinas<br>T.Bauro nuotr.
Valdemaras Sarapinas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 22, 2022, 8:15 AM

„Totalinės invazijos tikimybė yra labai nedidelė, tačiau lokalių, dalinių užpuolimų tikimybė dar labiau didėja. Visų pirma, grėsmė yra likusiai Donbaso daliai – likusioms teritorijoms Donecko ir Luhanso srityse. Lokalios eskalacijos tikimybė tikrai yra aukšta“, – antradienį LRT teigė diplomatas.

Pasak jo, nors dalis ambasadų persikėlė į Lvovą, Lietuvos atstovybė ir toliau veiks Kijeve.

„Lietuvos ambasada Kijeve darbuojasi beveik įprastiniu režimu, atliekamos visos būtinos funkcijos, įskaitant konsulinę pagalbą piliečiams, esame komandiravę į Lvovą keletą konsulinių pareigūnų, kad sustiprintume ten konsulinį atstovavimą, nes yra padidėjęs poreikis“, – sakė V. Sarapinas.

Tuo metu JAV ambasada, pasak ambasadoriaus, laikinai išsikelia į Lenkiją.

„Vakar vakare kalbėjausi su JAV laikinąja reikalų patikėtine Ukrainoje, ji informavo, kad persikelia (atstovybė – BNS) į Lenkijos teritoriją. Tikėtina, ne ilgam laikui“, – dėstė jis.

Anot diplomato, lietuviai Ukrainoje nuolat informuojami apie besikeičiančią situaciją.

Jau daugiau nei savaitę Užsienio reikalų ministerija Lietuvos piliečius ragina nevykti į Ukrainą, o ten esančius – nedelsiant išvykti iš šalies.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienio vakarą pasirašė įsakus dėl Ukrainos rytuose įsitvirtinusių prokremliškų separatistų nepriklausomybės pripažinimo bei rusų karių įvedimo.

Jungtinės Valstijos ir kitos Vakarų sąjungininkės smerkia šį Kremliaus žingsnį kaip provakarietiškos Ukrainos teritorinio vientisumo pažeidimą ir pretekstą kariniam konfliktui.

Be kita ko, Maskva prie Ukrainos sienų yra sutelkusi daugiau nei 150 tūkst. karių ir karinės technikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.