Prezidentūra: ES atsakas Rusijai turi būti itin griežtas

Europos Sąjungos (ES) atsakas į Rusijos prezidento sprendimą nepriklausomais subjektais pripažinti Ukrainos vyriausybės nekontroliuojamas Donecko ir Luhansko sričių teritorijas turi būti itin griežtas, tikina prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė. Pasak jos, Lietuvos prezidentas tikisi, kad visos ES šalys parodys vienybę bei ryžtą reaguoti į situaciją priemonėmis, kurios būtų skausmingos Rusijai, ignoruojančiai tarptautines normas.

Asta Skaisgirytė<br>T.Bauro nuotr.
Asta Skaisgirytė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2022, 9:10 AM

„Šiandien Briuselyje renkasi ES ambasadoriai, kurie turėtų galutinai sutarti dėl sankcijų. Žinoma, kad už tą respublikų (vadinamosios Donecko ir Luhansko liaudies respublikos – ELTA) pripažinimą turėtų būti įvestos tam tikros sankcijos Rusijai. Kol neįvyko posėdis, negaliu pasakyti, kokios sankcijos konkrečiai, bet šiandien dėl jų turi būti apsispręsta“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė A. Skaisgirytė.

Prezidento patarėja teigia, kad antradienį Briuselyje vyks diskusijos dėl Rusijos karinių veiksmų, bendro situacijos vertinimo ir, žinoma, dėl sankcijų. Anot jos, sankcijos turėtų būti skausmingos Rusijos ekonomikai, energetikai ir finansams bei gali būti taikomos tam tikriems asmenims.

„Jau kuris laikas ES ir Jungtinės Amerikos Valstijos koordinavo galimas sankcijas, taip pat koordinuota buvo su Jungtine Karalyste, Kanada, bendraminčių šalių yra daugiau. Sankcijos nebūtinai yra visiškai veidrodinės, bet eina į tą pačią kryptį bei norima jas kiek įmanoma maksimaliai suvienodinti“, – aiškino A. Skaisgirytė.

„Kai kalbama apie energetines sankcijas, tai nebūtinai apie „Nord stream 2“, tačiau gali būti ir apie „Nord stream 2“. Yra taip pat ir aprūpinimas nafta, kitomis žaliavos rūšimis“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad pirmadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas priėmė sprendimą nepriklausomais subjektais pripažinti Ukrainos vyriausybės nekontroliuojamas Donecko ir Luhansko sričių teritorijas.

Taip pat prezidentas V. Putinas pirmadienį įvedė Rusijos karius į du Maskvos remiamų sukilėlių valdomus Ukrainos regionus, sukeldamas piktą reakciją Vakaruose. JAV JT Saugumo Taryboje pasmerkė šį žingsnį kaip „pretekstą karui“.

Galiausiai buvo sudarytos naujosios Maskvos draugystės sutartys su apsišaukėliškomis Donecko ir Luhansko liaudies respublikomis, leidžiančios Rusijai įkurti ir valdyti savo karines bazes Rytų Ukrainoje.

Rusijos Valstybės Dūmos tinklalapyje paskelbtuose susitarimuose taip pat minima bendra sienų apsauga.

Numatyta, kad sutartis iš pradžių galios 10 metų su galimybe ją automatiškai pratęsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.